Witaj ! Anonimowy

Odpowietrzanie pompy hamulcowej

Odpowietrzanie pompy hamulcowej

Postprzez walllker » 4 sie 2019, o 08:05

Witam, dopiero co kilka dni temu opanowałem w moim Fiaciorze rocznik 86r problem wolnych obrotów, a tu wczoraj pojawił się nowy, w czasie jazdy padły hamulce, dobrze że ręczny był ok, więc mało myślący patrzę a tam leci z samej pompy płyn hamulcowy przy obu tych plastikowych króćcach połączonych do zbiorniczków, jak nacisnę pedał hamulca to mam fontannę i to dopiero mnie dziwi jakim cudem, wyjąłem pompę, i mało myślący założyłem nówkę sztukę, gabarytowo wszystko identyczne z starą, od razu zalałem tym samym płynem, co był wcześniej zbiorniczki, dodam tylko że fiat ma wszystkie zaciski po regeneracji, wężyki nówki wymienione z stalowych na miedź i nowe wężyki gumowe, nowy płyn zalany jakiś miesiąc temu, biorę się za odpowietrzanie i nic, patrzę a w zbiorniczkach nie ubywa ani grama płynu, odkręcam wężyki od pompy dusze hamulec i nic, pompa w ogóle nie tłoczy płynu hamulcowego, na opakowaniu od nowej pompy czytam, po zamontowaniu pompy przed odpowietrzeniem samego układu hamulcowego należy odpowietrzyć najpierw pompę, tylko że nie napisali jak, w posiadanych książkach o Fiatach 125p ani słowa o odpowietrzaniu samej pompy hamulcowej, wujek google dużo pisze i pokazuje filmików o odpowietrzaniu układu hamulcowego, ale nic nie ma o samej pompie, pytanie za 100 punktów dla laika czy w fiacie 125p jest jakiś sposób na odpowietrzanie samej pompy hamulcowej, ja tam żadnego odpowietrznika nic nie widzę, jeżeli tak to proszę o poradę jak, bo przy starej pompie jak składałem fiata zalałem płyn do zbiorniczków, sam się przelał przez pompę, dusiłem normalnie pedał hamulca i wszystko się odpowietrzyło, i stara pompa przy odpowietrzaniu brała płyn hamulcowy z zbiorniczków a tu nic.
walllker
Forumowicz

Re: Odpowietrzanie pompy hamulcowej

Postprzez walllker » 4 sie 2019, o 11:59

Problem rozwiązałem, i temat może iść do kosza, poszukałem na stronie producenta pompy, że aby odpowietrzyć pompę, należy podłączyć i zalać zbiorniczki z płynem przed przykręceniem przewodów miedzianych idących do zacisków i poczekać aż grawitacyjnie płyn z zbiorniczków przeleci do wylotów przewodów, potem przykręcić przewody i dalej standardowa procedura, układ hamulcowy odpowietrzony i sprawny.
walllker
Forumowicz

Re: Odpowietrzanie pompy hamulcowej

Postprzez jacek2 » 5 sie 2019, o 06:06

Brawo Ty.... :D
życie jest za krótkie aby nacieszyć się jazdą Fiatem 2.0
jacek2
Forumowicz

Powrót do HAMULCE