Witaj ! Anonimowy

Cieknie skrzynia

Re: Cieknie skrzynia

Postprzez Marauder » 2 wrz 2019, o 11:44

Witajcie!

Od czasu do czasu obserwuję lekki wyciek ze skrzyni biegów. Cieknie z tylnej części, gdzie w dole skrzyni pracuje wybierak biegów.

Czy ktoś z was juł mial taki problem i jest jakieś rozwiązanie (oprócz demontażu) na to? Przy remoncie uszczelniłem całą skrzynię, i ten O-ring też wymieniłem.

Tak jest szczelna.
Polski Fiat 125p 1500 - 1973r.
http://forum125p.pl/viewtopic.php?f=3&t=7202
Instagram: @PRLclassics
Marauder
Forumowicz

Postprzez ceva » 2 wrz 2019, o 13:11

Wymiana o-ringu nie zawsze pomaga, szczególnie kiedy między ośką a obudową jest za duży luz wynikający ze zużycia. Przed złożeniem nie było widoczne zużycie otworu i wałka wybieraka? A może podczas składania o-ring został uszkodzony? A może ma niewłaściwy wymiar?
Bez demontażu i tulejowania otworu raczej tego nie widzę, ale może jest na to jakiś "patent".
ceva
Forumowicz

Postprzez Marauder » 2 wrz 2019, o 19:00

Już nie pamiętam, ale sprawdzałem wszystko na widoczne i wyczuwalne luzy. Jest jak piszesz. Jak kiedyś będe musiał wyciągać skrzynię, to się w to dam.

Jest tam tulejka? Na rysunku w książce nie poznać.
Polski Fiat 125p 1500 - 1973r.
http://forum125p.pl/viewtopic.php?f=3&t=7202
Instagram: @PRLclassics
Marauder
Forumowicz

Postprzez ceva » 2 wrz 2019, o 19:37

Marauder napisał(a): Jest tam tulejka? Na rysunku w książce nie poznać.

Tulejki w miejscu przejścia wałka przez obudowę fabrycznie nie ma, wspomniałem o jej dorobieniu (oczywiście to robota nie dla pierwszego lepszego Pana Zenka tokarza) i wstawieniu w obudowę żeby skasować nadmierny luz powstały w wyniku eksploatacji i przy okazji jej wykonania można uzyskać gładką powierzchnię współpracującą z o-ringiem.
ceva
Forumowicz

Poprzednia strona

Powrót do UKŁAD NAPĘDOWY