arnold napisał(a):Minerał czy syntetyk teraz to jest obojętne.
Liczy się klasa lepkości! A od niej zależy jaka baza musi być użyta przy produkcji takiego oleju.
Do tego dochodzą dodatki myjące itd., które mogą doprowadzić do problemów z podjechanymi silnikami, ale to jest niezależne od tego czy to minerał czy syntetyk bo te są gorsze i lepsze.
Olej silnikowy - jaki najlepszy?
Re: Olej silnikowy - jaki najlepszy?
-
arnold - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Król Spamu!
unu napisał(a):Przeczytałem cały wątek i... wiem że nic nie wiem![]()
A teraz tak na serio. Jutro będę wymieniać olej. Mam problem z żarzącą się kontrolką ciśnienia oleju przy dużym nagrzaniu silnika. W obecnej chwili jest zalany mineralnym Lotosem 15w40. Po rozgrzaniu jest jak woda. Dlatego planuje go zalać 15w50. Pytanie, lepszy w tym wypadku będzie półsyntetyk, czy jakiś dedykowany do diesla? No i czy ewentualnie ten drugi nie przyczyni się do szybszego "zużycia" się silnika?
kurcze, to poważny problem :/ rozważasz remont czy tylko gęsty olej ?
FSO hobbysta...
-
Canaveral - Forumowicz
Do kanta i malucha leję ELF Sporti 15w40. 4tys km zrobione, i olej nadal złoty
(wcześniej płukałem silnik)

L87 - 1.4 16V, 1988 r
-
Michu_125p - Forumowicz
No, po dobrze zrobionym remoncie też tak się może się żarzyć kontrolka oleju przy wysokiej temperaturze i niskich obrotach. Ten typ tak ma.
125p...ociech
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat

-
Marcin125p - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: ORMO
Marcin125p napisał(a):No, po dobrze zrobionym remoncie też tak się może się żarzyć kontrolka oleju przy wysokiej temperaturze i niskich obrotach. Ten typ tak ma.
ja mam alergie na hasło "ten typ tak ma"

skoro remont ok, olej ok, to czujnik elektryka itp.
FSO hobbysta...
-
Canaveral - Forumowicz
Jeszcze jest takie coś jak niefortunnie zaprojektowana magistrala olejowa
Arnold wytłumaczy 
Ja wiem że 4 z 5 Fiatów z jakimi miałem w życiu do czynienia miały ten problem przy oleju klasy 15W40 i że to jest żaden problem

Ja wiem że 4 z 5 Fiatów z jakimi miałem w życiu do czynienia miały ten problem przy oleju klasy 15W40 i że to jest żaden problem

125p...ociech

-
Marcin125p - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: ORMO
Canaveral napisał(a):Marcin125p napisał(a):No, po dobrze zrobionym remoncie też tak się może się żarzyć kontrolka oleju przy wysokiej temperaturze i niskich obrotach. Ten typ tak ma.
To jest bolączka tych silników, właśnie przez projekt, jeśli literatura mówi że może się zdarzać to się zdarza. Dobrze że czujnik ciśnienia oleju nie wskazuje naszego ciśnienia krwi

-
arnold - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Król Spamu!
arnold napisał(a):Canaveral napisał(a):Marcin125p napisał(a):No, po dobrze zrobionym remoncie też tak się może się żarzyć kontrolka oleju przy wysokiej temperaturze i niskich obrotach. Ten typ tak ma.
To jest bolączka tych silników, właśnie przez projekt, jeśli literatura mówi że może się zdarzać to się zdarza. Dobrze że czujnik ciśnienia oleju nie wskazuje naszego ciśnienia krwi
fakt... ja bym się nie żarzył

FSO hobbysta...
-
Canaveral - Forumowicz
Powiem tak. Zalałem go półsyntetykiem 15w50, marki Motul. Wykosztowałem się trochę, ale jak na razie, po zrobieniu nieco ponad 100km jestem zadowolony. Silnik pracuje ciszej, podmrygująca kontrolka ciśnienia oleju nie jest już tak dokuczliwa, nawet w upalne dni w jeździe miejskiej.
Stary olej (Lotos mineralny 15w40) spłynął z miski prawie jak woda. A wymieniałem go w lipcu zeszłego roku i przejechałem na nim jakieś 4tys.
Stary olej (Lotos mineralny 15w40) spłynął z miski prawie jak woda. A wymieniałem go w lipcu zeszłego roku i przejechałem na nim jakieś 4tys.
FSO- Fabryka Samochodów Odlotowych
-
unu - Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
unu napisał(a):Powiem tak. Zalałem go półsyntetykiem 15w50, marki Motul. Wykosztowałem się trochę, ale jak na razie, po zrobieniu nieco ponad 100km jestem zadowolony. Silnik pracuje ciszej, podmrygująca kontrolka ciśnienia oleju nie jest już tak dokuczliwa, nawet w upalne dni w jeździe miejskiej.
Ja zalałem Motul 6100 Synergie+ 10W40
Koszt ~ 96 zł brutto
Przejechane 300 km i jak na razie spokój.
Pozdrawiam
BŚ
-
brendix - Forumowicz