Olej silnikowy - jaki najlepszy?
Re: Olej silnikowy - jaki najlepszy?
Ja zalałem do swojego Fiata Castrol GTX 15W-40 i jest ok.
FSO 125p 1.5 ME 89r L87
-
Marcino - Forumowicz
Ja przy ostatniej zmianie zalałem Shella 15W40 i póki co jest ok, ale następnym razem chciałbym spróbować czegoś lepszego - Motul, Valvoline, XADO etc.
- Palliate563
- Nie wiem gdzie mieszkam!
Szkoda kasy, jak na Shellu jest git to go zostaw, tłokom Valvolinem życia nie przedłużysz, to i tak szybko zużywające się silniki.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
- Ćmaga
- Forumowicz
marcinmngii napisał(a):Ja zalałem do swojego Fiata Castrol GTX 15W-40 i jest ok.
Ja mam elfem zalany sporti sri ale właśnie chce kupić tego castrola gtx spróbowac
STOP forumowym napinaczom
-
Lampart - Forumowicz
Toć to jeden pies. Ta sama półka, jak Tyskie i Żywiec. Poza tym Castrol jest częściej podrabiany.
Dla tego silnika wszystko co nie jest selektolem jest zbawieniem. Z jakością nie ma co szaleć, bo to zużytym elementom świetności nie przywróci. Co innego silnik po remoncie, a co innego silnik z konkretnym przebiegiem.
Dla tego silnika wszystko co nie jest selektolem jest zbawieniem. Z jakością nie ma co szaleć, bo to zużytym elementom świetności nie przywróci. Co innego silnik po remoncie, a co innego silnik z konkretnym przebiegiem.
125p '86 Sedicivalvole 
Z fiatowskim DOHC'em jest jak z kobietą - jak raz rozbierzesz, to już do końca życia będziesz się z tym pierd...ł

Z fiatowskim DOHC'em jest jak z kobietą - jak raz rozbierzesz, to już do końca życia będziesz się z tym pierd...ł

-
jose - Forumowicz
ja mam 7 tys po generalnym remoncie. między tyskim a żywcem jest wielka róznica. Castrola podrabiją tak ze w bańkach full syntetyk leją minerala.
STOP forumowym napinaczom
-
Lampart - Forumowicz
Między tymi olejami ne ma żadnej zauważalnej różnicy. Tak jak między tyskim i żywcem - taki sam szczoch. Więc nie ma sensu zmieniać. Jak chcesz dobry olej to zainteresuj się LM, AMSOILem, Millersem, Fuchsem, . Wszystko co jesteś w stanie kupić w markecie to jedno i to samo badziewie i nie ważne czy na butelce jest Lotos, Castol, Elf, czy inny wynalazek. Ba, większość olejów sprzedawanych jako syntetyczne to de facto minerały (google hint: hydrokraking). Na rynku jest niewiele firm mogących pochwalić się w pełni syntetycznymi olejami.
A jak masz silnik po remoncie i był to w miarę rzetelnym remont, to zamiast 15W, lepiej 10W40. Olej powinno się dostosowywać do stylu jazdy i strefy klimatycznej. Sugestie producenta nie zawsze i nie wszędzie mają zastosowanie, co pokazują współczesne silniki i ich magiczne 0W20
A jak masz silnik po remoncie i był to w miarę rzetelnym remont, to zamiast 15W, lepiej 10W40. Olej powinno się dostosowywać do stylu jazdy i strefy klimatycznej. Sugestie producenta nie zawsze i nie wszędzie mają zastosowanie, co pokazują współczesne silniki i ich magiczne 0W20

125p '86 Sedicivalvole 

-
jose - Forumowicz
Z tym Selektolem to bez przesady, miałem Fiata po 260tys przebiegu, połowę zrobił na Selektolu, remontu nie miał, dziadka Fiat 200tysięcy zrobił, też na Selektolu, w nadleśnictwie Fiat 240tysięcy na Selektolu przejeździł też bez remontu.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
- Ćmaga
- Forumowicz
jose napisał(a):Toć to jeden pies. Ta sama półka, jak Tyskie i Żywiec. Poza tym Castrol jest częściej podrabiany.
Przecież Tyskie ma inny smak jak Żywiec.
Leje do swojego 125p mineralnego Castrola i jest lepszy jak szczoch Lotosa.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
-
krol1313 - Forumowicz
krol1313 napisał(a):Przecież Tyskie ma inny smak jak Żywiec.
Moze i tak ale i jedno i drugie to szczoch

- BORYS
- Forumowicz