Witaj ! Anonimowy

Olej silnikowy - jaki najlepszy?

Re: Olej silnikowy - jaki najlepszy?

Postprzez jose » 16 lut 2015, o 23:42

krol1313 napisał(a):Leje do swojego 125p mineralnego Castrola i jest lepszy jak szczoch Lotosa.

LOL :D No to uważaj: część olejów Castrola i Mobila powstaje w rafinerii gdańskiej na tej samej linii co Lotos, część w Czechowicach. Ale spoko, możesz przepłacać za "markę" :D Markę która może nazywać część swoich produktów syntetycznymi tylko i wyłącznie dzięki wyrokom sądowym, bo w opakowaniu jest olej mineralny. Marketing czyni cuda. W ramach ciekawostki: rozbierz sobie silnik (szczególnie pompę oleju) eksploatowany na GTX Magnatec :D
125p '86 Sedicivalvole :D

Z fiatowskim DOHC'em jest jak z kobietą - jak raz rozbierzesz, to już do końca życia będziesz się z tym pierd...ł :D
jose
Forumowicz

Postprzez OTRO » 17 lut 2015, o 21:04

Jose widzę się znasz to powiedz mi coś o tym oleju VALVOLINE VR1 10W60 bo przymierzam się właśnie do jego. ;)
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez krol1313 » 17 lut 2015, o 21:20

jose napisał(a):
krol1313 napisał(a):Leje do swojego 125p mineralnego Castrola i jest lepszy jak szczoch Lotosa.

LOL :D No to uważaj: część olejów Castrola i Mobila powstaje w rafinerii gdańskiej na tej samej linii co Lotos, część w Czechowicach. Ale spoko, możesz przepłacać za "markę" :D Markę która może nazywać część swoich produktów syntetycznymi tylko i wyłącznie dzięki wyrokom sądowym, bo w opakowaniu jest olej mineralny. Marketing czyni cuda. W ramach ciekawostki: rozbierz sobie silnik (szczególnie pompę oleju) eksploatowany na GTX Magnatec :D

Nie zauważyłem niepokojących objawów:):) i na smoku jest czysto i ładnie.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
krol1313
Forumowicz

Postprzez arnold » 17 lut 2015, o 22:21

To jak wygląda smok po GTX magnatec?
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Król Spamu!

Postprzez maciejowski » 17 lut 2015, o 22:25

myślę, że tu nie o smok chodzi.
maciejowski
Maruda

Postprzez jose » 17 lut 2015, o 23:35

OTRO napisał(a):Jose widzę się znasz to powiedz mi coś o tym oleju VALVOLINE VR1 10W60 bo przymierzam się właśnie do jego. ;)

Bez sensu tak wysoki indeks górny do normalnie eksploatowanego samochodu z niewysilonym silnikiem. Dołożysz mu tylko większych oporów. To jest olej przeznaczony do mocno obciążonych i wyżyłowanych silników stosowany głównie w sporcie lub w zmodyfikowanych jednostkach. OHV wystarczy 10W40 lub 15W40, a czy to będzie Lotos, Mobil, Elf czy inna średnia półka to żadna różnica poza tą finansową. Wszystkie oleje ze średniej półki są podobnej klasy i jakości, różnią się naprawdę drobiazgami i dodatkami, więc nie ma co do tego dorabiać ideologii. Do normalnych, normalnie eksploatowanych silników wystarczą, pokrywając ze sporym zapasem założenia producenta.

arnold napisał(a):To jak wygląda smok po GTX magnatec?

W silniku zostaje dość specyficzny glutowaty osad, który nierzadko przez chwilę po rozruchu potrafi zablokować mniejsze magistrale olejowe, powodując chwilowy brak smarowania elementów które są przez nie zasilane. Rozbierając silnik po Magnatecu zawsze znajdziesz go w pompie i bardzo często w misce jeśli był długo eksploatowany na Magnatecu. I nie są to tylko i wyłącznie moje obserwacje, możecie sobie pogóglować w temacie.
125p '86 Sedicivalvole :D

Z fiatowskim DOHC'em jest jak z kobietą - jak raz rozbierzesz, to już do końca życia będziesz się z tym pierd...ł :D
jose
Forumowicz

Postprzez bing17 » 17 lut 2015, o 23:46

Potwierdzam w pełnej rozciągłości opinie o Magnatecu, rozbierałem dwa 4.7 z Jeepa Grand Cherokee, oba o podobnym przebiegu. Ten po Magnatecu miał faktycznie ślady takiego kiślu, ogółem nie był zbyt czysty w środku jak na dzisiejsze standardy, natomiast drugi egzemplarz użytkowany na Mobilu 1 był bez zarzutu.
Poza tym, z Castrolem z tego co wiem to nie jest nic nadzwyczajnego że zostawia brud w silniku, mój wujek w latach 90-tych miał od nowości Poloneza do którego lał Castrola i po zdjęciu pokrywy po ok. 50tyś. km mocno się zdziwił panującym tam syfem, a olej z filtrem zmieniał regularnie.
bing17
Forumowicz

Postprzez OTRO » 18 lut 2015, o 00:07

Jose mówisz że lepiej zalać lotosa i wymieniać go częściej niż normalnie ?
Z Elfem słyszałem złe opinie że ten olej przy silnikach fiatowskich / polonewskich brały olej czy to prawda ?
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez Ćmaga » 18 lut 2015, o 15:19

Zależy jaki, jak lany był 5w30 lub 0w20 to istnieje takie prawdopodobieństwo, ale te silniki mają jakąś tam normę zużycia oleju na 1000km, Elf z liczbą letnią 40 będzie zachowywał się tak samo jak inne oleje tej samej klasy lepkościowej, w swoim Fiacie używałem Elfa i problemów nie było. A na Lotosie mój były Żuk pracował, nie było dużo szlamu w silniku. Nawet jak wlejesz olej zalecany przez FSO to będziesz śmigał, wszystko co zaczyna się od klasy SD może być stosowane, lepkość to bardziej dobierasz pod kątem zakresu temperatur w jakich ma pracować motor. I tak jak Jose napisał, te oleje niby lepsze są podrabiane, skąd wiesz czy do produkcji Castrola czy czegoś innego w PL nie jest użyty ten sam olej bazowy co do produkcji Selektolu, czy nawet LUXa-10, skoro wychodzą z tej samej rafinerii.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
Ćmaga
Forumowicz

Postprzez Lampart » 18 lut 2015, o 15:49

OTRO napisał(a):Jose mówisz że lepiej zalać lotosa i wymieniać go częściej niż normalnie ?
Z Elfem słyszałem złe opinie że ten olej przy silnikach fiatowskich / polonewskich brały olej czy to prawda ?

ja mam elfa od 2 lat i nie ubywa
STOP forumowym napinaczom
Lampart
Forumowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do OBSŁUGA SAMOCHODU