ja się zastanawiam nad Valvoline max life 10w40
tym olejem zalałem seata oraz forda i nie było problemów tyle że kant chodził do remontu na lubro
co sądzicie sprawdzi się takie smarowidło w OHV?
Olej silnikowy - jaki najlepszy?
Re: Olej silnikowy - jaki najlepszy?
Jak silnik wyremontowany to będzie działać.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
- Ćmaga
- Forumowicz
Czy do silnika Fiata 2.0 DOHC taki olej może być: http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/P ... 5W-40.aspx
Czy kupić inny mineralny 15W40 innej "lepszej" firmy?
Obecnie jeszcze po dziadku jest selektol...
11xItalia | 3xBusso | 6xLampredi
-
Seraf - Forumowicz
To zależy od zaszlamienia silnika, jak jest czysty wewnątrz to lej jaki chcesz, jak jest sporawo nagaru i szlamu to ja bym lał Selektol, tylko Selektol Special zmienia się co 10tyś km ale nie rzadziej niż 6m-cy, każda książka tak podaje i jak ktoś jeździ na tym oleju wymieniając go raz na rok to nic dziwnego, że się robi szlam, a jeszcze jak mało silnik używany z dużymi przerwami to już całkiem...
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
- Ćmaga
- Forumowicz
Seraf napisał(a):Czy do silnika Fiata 2.0 DOHC taki olej może być: http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/P ... 5W-40.aspx
Tomekk gdzieś którym wątku lał lotosa do takiego silnika ale dla pewności poszukaj może na forum się wypowiadał
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
- OTRO
- Forumowicz
Gdzieś ktoś napisał, że mobile 1 nie zostawia nagaru, osadu itp itd, to powiem tak: rozbierałem silnik po takim oleju, w misce było tyle syfu że hej. Więc nie siejcie propagandy 

Kupię - 4 poszycia drzwi do fiata z 89r i podszybie tylne
- bcgarage
- Forumowicz
Wszystko spłukał do miski.
-
arnold - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Król Spamu!
Marcin125p napisał(a):Trzeci rok jeżdżę na Lotos City Diesel 20W50. Panewki jak było słychać, tak słychać dalej, ale końtrolka już się nie paliTyle że u mnie po chwili stania w ciepły dzień w korku przestawała się świecić przy 2500 obr/min. Na zimno tylko jarzyła na wolnych.
Zastanawiam sie wlasnie nad zalaniem takiego oleju, w koncu przejechanie ponad 282000 bez remontu znacząco podnioslo zużycie oleju. Teraz pytanie ktory wlac diesel czy benzyna. Bo diesla mam akurat wolną bańke czy dla lepszego samopoczucia kupic do benzyniaka
>>125p 82' 1500<<
-
vezok - Forumowicz
Naklej kartkę benzyna i jeździj spokojnie. Dla mnie to tylko różnica w etykiecie.
-
arnold - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Król Spamu!
Taki przebieg bez NG silnika, gratuluję i zazdroszczę zarazem, chciałbym żeby mój tyle wytrzymał. Dla takiego motoru jak wciąga olej to już obojętne czy wlejesz Lubro czy Platinum 20w50, i tak go bierze więc można powiedzieć, że pracuje cały czas na niezużytym i śweżym oleju silnikowym. A olej do ON czy PB co to za różnica skoro na tych do niby benzyniaków jest napisane, że można stosować i do diesla i do benzyny, nawet klasy jakości podane do jednego i drugiego rodzaju na butelce.
- Ćmaga
- Forumowicz