Witaj ! Anonimowy

sposób na wyprostowanie tapicerki drzwi

Re: sposób na wyprostowanie tapicerki drzwi

Postprzez Jarzyna » 30 gru 2013, o 03:01

Dzieki za wszystkie sugestie :) Podsumowujac mozna by dykte pociagnac rozcienczona farba ftalowa, lakierem poliuretanowym albo ogolnie widaronem. Generalnie jak jeszcze dopytywalem jednego tapicera to powiedzial, ze mozna uzyc wszelkich lakierow olejnych. Na cos sie pewnie zdecyduje.

Dzieki rowniez za info dot. folii odblaskowej samoprzylepnej. Zastanawialem sie jak z tym schodzacym "chromem" sobie poradzic i to moze byc dobre rozwiazanie. Da sie to kupic w Casto lub innym podobnym markecie?
Niech żyje Polska PrzeMyśl Motoryzacyjna!
Jarzyna
Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Postprzez mastah22 » 30 gru 2013, o 08:34

Ja to w "reklamie i poligrafii" kupiłem.
125p
Audi 100
mastah22
Forumowicz

Postprzez urquattro » 20 sty 2015, o 00:49

Z patentów to ja sobie złożyłem zestaw składający się z dwóch płyt meblowych 18mm o wymiarze 90x50cm i 4 ściski stolarskie, zwilżoną dyktę zapakowałem w to na noc i rano z mega pogiętych proste jak stół. Teraz pozostaje tylko jakieś zabezpieczenie przed ponownym zawilgoceniem.
urquattro
Forumowicz

Postprzez MateuszL76 » 9 mar 2015, o 11:13

urquattro napisał(a):Z patentów to ja sobie złożyłem zestaw składający się z dwóch płyt meblowych 18mm o wymiarze 90x50cm i 4 ściski stolarskie, zwilżoną dyktę zapakowałem w to na noc i rano z mega pogiętych proste jak stół. Teraz pozostaje tylko jakieś zabezpieczenie przed ponownym zawilgoceniem.

A zdejmowałeś obicie czy cały boczek tak ścisnąłeś ?? Bo obił mi się o uszy już kiedyś ten sposób ale trochę się bałem że mogę ''skórę'' poniszczyć.
Największe odległości maleją kiedy pokonywane są Dużym Fiatem.
MateuszL76
Forumowicz

Postprzez Dejw » 12 kwi 2015, o 10:27

Na dniach prostowałem tapicerke a więc podziele się informacjami :D
Do prostowania użyłem dwóch płyt meblowych nawet o takich samych wymiarach jak podał kolega wcześniej. Boczek polałem wodą, ścisnąłem sześcioma zaciskami i po 24h był idealnie prosty :D
Myśle, że nie ma sensu bawić się w wycinanie nowej dykty jeśli te są jeszcze w całości. Ścisnąłem płyty w miare mocno tak że się ugięły w miejscu ściskania ale też bez przesady, nie musi być to super mocno ściśnięte. Płyty miałem idealne, bez żadnych wybrzuszeń, śmieci, tak że nie miało co się odbić na tapicerce.
Dejw
Forumowicz

Postprzez OLO » 3 mar 2017, o 14:25

Złoty szpadel.
Jakis czas temu wlożyłem dwa boczki pod gumowe grube wykładziny w garażu (takie dywaniki izolacyjne sprzed szafy elektrycznej). Ostatnio odkryłem że woda musiała się skądś wylać w garażu i dykty nasiąkły. Pod dywanikami wyprostowaly się idealnie, ale są jak z plasteliny.
Skorzystalem z zimowych warunków pogodowych i wystawilem na mróz. Wilgoć powoli sobie odparowywała. Boczki leżały na płasko, więc sa proste i suche :)
OLO
Forumowicz

Postprzez stranger » 3 mar 2017, o 20:53

A jak zachowują się ozdobne listewki po takiej operacji? Mam kilka boczków, które mają zdeformowaną dyktę wraz z listwami. Da się to doprowadzić do porządku?
stranger
Forumowicz

Poprzednia strona

Powrót do WNĘTRZE