Jak przesune dzwignik cieplego powietrza w lewo na max a zimnego w prawo na min to nic nie wieje wiatrak ogrzewania. Jesli dam obydwa w lewo na max to wieje letnie powietrze.
Dla czego nic nie wieje jak przesune tylko ciepla dzwignie na max?
1973 1300ka
Nie dmucha ogrzewanie bez zimnego powietrza
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Nie dmucha ogrzewanie bez zimnego powietrza
Facebook- Auta PRL Chicago
-
damian1228 - Forumowicz
Re: Nie dmucha ogrzewanie bez zimnego powietrza
W dobie współczesnych aut wszyscy mają problemy z obsługą tego systemu...
Niebieska dźwignia odpowiada za dopływ powietrza w ogóle, więc jak ją zamkniesz to powietrze w ogóle nnie przepływa przez nagrzewnice. Możesz ewentualnie odtworzyć ją do połowy.
Czerwona reguluje przepływ płynu przez grzejnik. Letnie powietrze może być, bo samochód jest niedogrzany, albo nagrzewnica jest niedrożna, lub zawór nie otwiera się w pełni. To ostatnie można regulować. Nie wiem jak w klasyku, ale znajdują się też klapy które są sterowane czerwoną dźwignią. Przy zamkniętej dźwigni zawór jest zamknięty, a powietrze omija nagrzewnice, przy otwartej przez zawór płynie płyn i klapy powinny zmusić powietrze do przepływu powietrza przez wymiennik. Tylko że te powietrze musi tam dochodzić, a nagrzewnica musi być ciepła. Aha. Te samochody nie mają obiegu zamkniętego.
Niebieska dźwignia odpowiada za dopływ powietrza w ogóle, więc jak ją zamkniesz to powietrze w ogóle nnie przepływa przez nagrzewnice. Możesz ewentualnie odtworzyć ją do połowy.
Czerwona reguluje przepływ płynu przez grzejnik. Letnie powietrze może być, bo samochód jest niedogrzany, albo nagrzewnica jest niedrożna, lub zawór nie otwiera się w pełni. To ostatnie można regulować. Nie wiem jak w klasyku, ale znajdują się też klapy które są sterowane czerwoną dźwignią. Przy zamkniętej dźwigni zawór jest zamknięty, a powietrze omija nagrzewnice, przy otwartej przez zawór płynie płyn i klapy powinny zmusić powietrze do przepływu powietrza przez wymiennik. Tylko że te powietrze musi tam dochodzić, a nagrzewnica musi być ciepła. Aha. Te samochody nie mają obiegu zamkniętego.
-
arnold - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Król Spamu!
i tak było aż do 97r, kiedy w plonezie plusie zmienili całkiem system wentylacji i wprowadzili obieg zamknięty.
jeszcze zanim silnik się całkiem rozgrzeje, powinno lecieć gorące powietrze. mam wrażenie, że klasyki miały wydajniejsze nagrzewnice niż mr-y. w temp. do ok 0*C jestem w stanie błyskawicznie zrobić saunę we wnętrzu.
jeszcze zanim silnik się całkiem rozgrzeje, powinno lecieć gorące powietrze. mam wrażenie, że klasyki miały wydajniejsze nagrzewnice niż mr-y. w temp. do ok 0*C jestem w stanie błyskawicznie zrobić saunę we wnętrzu.
-
maciejowski - Maruda
a ja mam chyba przytkana nagrzewnicę bo temp silnika 90 a z nawiewów letnie powietrze.
Zawór w te wakacje wymieniony.
Kiedyś wydawało mi się ze mi chłodnica puszcza płyn- wsypałem proszek może on zatkał nagrzewnice
Płukanie nagrzewnicy?
Zawór w te wakacje wymieniony.
Kiedyś wydawało mi się ze mi chłodnica puszcza płyn- wsypałem proszek może on zatkał nagrzewnice
Płukanie nagrzewnicy?
STOP forumowym napinaczom
-
Lampart - Forumowicz
Przytkanie nagrzewnicy i klapy. Reasumując bez wlotu zimnego powietrza nie będzie jakiegokolwiek ogrzewania, coś musi przez tą nagrzewnicę przelatywać.
-
No i do tego teraz widze mokra podloge po stronie kierowcy. Super.
Ciężko całą nagrzewnice wyciągnąć? Nie wiem czy zawór czy nagrzewnica.
Czas prosic ludzi na allegro zeby wyslali czesci do Stanow
wiekszosci sie nie zgadza

Czas prosic ludzi na allegro zeby wyslali czesci do Stanow

-
damian1228 - Forumowicz
zawór jest po stronie pasażera, więc to raczej nie on. na początku sprawdź połączenia z wężami, same węże i czy korek spustowy w nagrzewnicy jest dobrze dokręcony. mało prawdopodobne by to było to, ale może akurat.
zanim zaczniesz kupować nagrzewnicę z polski, poszukaj na miejscu zakładu, który zajmuj się naprawą chłodnic i może to ogarną. chyba, że u was, takich nie ma.
zanim zaczniesz kupować nagrzewnicę z polski, poszukaj na miejscu zakładu, który zajmuj się naprawą chłodnic i może to ogarną. chyba, że u was, takich nie ma.

-
maciejowski - Maruda
W klasyku wszystko jest na wierzchu, schylisz się pod deskę to prawie wszystko widać.
-
Wymienić węże, mi strzelił niby wszystko było ok, ale widać jak zamontowałem coś się naprężyło i wywaliło płyn na świeżo wyprany dywan, a niby wężyk nowy ze starych zapasów, ergo sparciałe gówno. Sama nagrzewnica może być zawalona kamieniem kotłowym czy innym syfem, warto wyczyścić odkamienić a jak nie pomoże to szukać nowej albo dać na wymianę rdzenia - tak mi naprawili chłodnicę. Zaworek też może być zasyfiony i nie otwierać jest tam rodzaj gumowej membrany może nie przepuszcza. Co do grzania to faktycznie nie narzekam, jest ciepło tylko regulacja trochę kuleje, bo albo gorąc albo zimno, tak bardziej zero jedynkowo to działa przy najmniej w moim wozie. Dostęp jest prosty, przy okazji można wyczyścić obudowę, wiatraczek i klapkę dozującą ilość powietrza.
Ubezpieczenia i finanse
-
momok - Forumowicz
Znalazlem wrzystko jak mowicie. Zawor jest suchy tylko zle sie otwiera i zamyka. Pewnie i zawor i nagrzewnica ma kamien. Nagrzewnica od gory jest goraca a od dolu zimna. Nie wiem czy ocet by cos dal jak bym wlał przez jeden werzyk i sie wylal drugim pod maską? (Oczywiscie odlaczyc obydwa od silnika.)
Woda na podlodze moze przez dzwi jakos sie dostala wiec bede monitorowal czy kapie z nagrzewnicy.
Woda na podlodze moze przez dzwi jakos sie dostala wiec bede monitorowal czy kapie z nagrzewnicy.
Ostatnio edytowano 31 gru 2014, o 17:25 przez damian1228, łącznie edytowano 2 razy
-
damian1228 - Forumowicz
• Strona 1 z 2 • 1, 2