Witaj ! Anonimowy

Licznik kilometrów

Re: Licznik kilometrów

Postprzez skubi_krk » 5 paź 2017, o 18:21

Witam koledzy :) znalazłem licznik w kartonie do serii pierwszej w MPH do 110. Ramka chromowana,biały chciałem sie dowiedzieć coś więcej czy ktoś wie ile takich zegarów wyszło ?? Nigdzie nie moge znaleść informacji :mrgreen: a i nie wiem jak i gdzie dodaje się fotki żeby go pokazać :) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
skubi_krk
Forumowicz

Postprzez Adobe » 15 kwi 2019, o 17:10

Podpinam się pod temat.

Ostatnio połapałem się, że licznik w moim Fiacie błędnie wskazuję ilość przebytych kilometrów - zdecydowanie zawyża. Wczorajsza przejażdżka wg auta to 38 km tymczasem GPS pokazuje 23 km. Problemem nie jest raczej linka napędu prędkościomierza, bo prędkość wskazywana jest właściwie (100 km/h na pasku to 90 km/h na GPS, wiec w normie). Co może być nie tak?
Adobe
Forumowicz

Postprzez arnold » 16 kwi 2019, o 08:54

Tam jest surowa mechanika, więc jeśli prędkościomierz pokazuje dobrze to podobnie musiałoby być z licznikiem kilometrów.

W przypadku złego napędu w skrzyni wskazania prędkości też miałyby odchyłkę. Nie wiem czy są możliwe tam jakieś inne kombinacje.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Król Spamu!

Postprzez Adobe » 17 kwi 2019, o 19:42

No też mi się tak wydawało. Skoro jednak wskazanie prędkości jest prawidłowe, to chyba jednak winny jest sam licznik... No nic, pewnie żeby się przekonać, będę musiał zakupić i podłączyć jakiś inny.....
Adobe
Forumowicz

Postprzez arnold » 19 kwi 2019, o 09:27

To nie jest tak do końca. Właśnie masz taki parametr: stałą licznika, a obrót linki przekłada się na określoną drogę. Czysta mechanika, kółka zębate i tyle, np 1 obrót linki to 10 m. Z tyłu na liczniku jest to napisane. A sam prędkościomierz to wirujący magnes w aluminiowej puszcze. Inny licznik też może pokazywać cuda. Bo skrzynia jest np z poldka 16, a ktoś może tylko swoimi tłustymi paluchami nie wiem jak skorygował wskazania prędkościomierza.

Chodzi mi o to że licznik kilometrów jest na sztywno związany z napędem, przejedź się pomiędzy słupkami na drodze krajowej i zobacz jak rozjeżdzają się wskazania. Bo 1,5 raza to dużo. To nawet nie podpada mi pod przełożenie, napędów w skrzyni.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Król Spamu!

Postprzez Adobe » 20 kwi 2019, o 19:06

A więc wygląda na to, że chyba jednak wszystko OK - po dzisiejszej przejażdżce na liczniku dziennym wybiło 55,3 km, na głównym przybyło 55 km, a po zmierzeniu odległości przebytej drogi na mapach google też niecałe 55 km :) Widocznie jednak coś Yanosik wtedy pomieszał.... W każdym razie dzięki za rady :)
Adobe
Forumowicz

Poprzednia strona

Powrót do WNĘTRZE