bla_ble napisał(a):Jak w temacie czy zna ktoś sposób na wyprostowanie tapicerki drzwi dotyczy oczywiście wyprostowania szkieletu tapicerki wykonanego z drewna (jakaś płyta) bo mam niezłe fale Dunaju
-skiba- napisał(a):to jest płyta pilśniowa, ona wykrzywia sie od wilgoci i niestety jest to raczej nie odwracalne bo jaj w miejscach gdzie się wybrzuszyła robi się po prostu więcej.
Zastanowiłbym się nad zdjęciem obicia i wycięciem nowych podkładów z takiej płyty, tylko warto ja potem zaimpregnować i pokryć jakimś lakierem żeby woda spływała a nie wsiąkała w nią
ujban88 napisał(a):dokładnie jak Skiba napisał
zdjąć obicie i na wymiar wyciąć z nowego arkuszu podkładke
arnold napisał(a):Można zastosować też jakieś płyty z tworzywa sztucznego, co wpadnie Ci w ręce, bo nowej pleksi nie warto kupować.
qstomeq napisał(a):a czy ktos z was juz ten temat przerabial ? bo ja jestem w trakcie i utknalem, aczkolwiek podziele sie dotychczasowym doswiadczeniem (prawy przod MR 78')
1. trzeba sie pozbyc spinaczy, a jest ich tam troche, wiec zeby uniknac wypowiedzenia ogromnej ilosci slow na k, j, ch - kupujemy w papierniczym za 1.80pln nastepujacy przedmiot
2. calosc sklada sie z trzech elementow: dykta, gabka, obicie i trzeba to tak rozdzielic aby gabka zostala przytwierdzona do obicia, a oderwana od dykty. nie jest jakos szczegolnie mocno przytwierdzona wiec odchodzi rekoma, ale z wyczuciem , nie szarpiemy sie z tym.
3. ku naszemu zaskoczeniu odkrywamy ze pozostal jeszcze jeden element ktory to wszystko trzyma... jakis klips od kieszonek... i pomimo wczesniejszych zalozen wypowiadamy ogromna ilosc slow na k, j ,ch.
4. po glebszych ogledzinach odkrywamy ze nie da sie tego jakos kulturalnie rozkrecic, odlaczyc czy cos... wycinamy nozem, klniemy dalej
i tutaj pytanie do kolegow forumowiczow. czy ktos z was juz sie z tym sukcesywnie uzeral ? co to wogole jest ? dwa elementy skrecowne ze soba ? zatrzasniete jeden w drugim ? nit ? coprawda przychodza mi do glowy jakies dziwne pomysly co z tym zrobic ale wolalbym po bozemu, tak jak fabryka.
arnold napisał(a):Odgrzeję. To o co kolega pytał to klips który jest zanitowany. I takie coś, lub podobne kupi się w pasmanterii.pers napisał(a):dzisiaj udało mi się zakupić nową przednią lampę kierunek/postój nowe kierunki boczne oraz pięknych pięć obręczy lamp![]()
![]()
Jako że boczki drzwi są fatalne zabrałem się za wymianę płyty na którą założona jest tapicerka. Nie chce mi się za bardzo rozpisywać co i jak ale przy rozdzielaniu tapicerki od płyty trzeba bardzo uważać bo miejscami na tych zgrzewach czy co to jest trzyma mocno i trzeba podcinać sobie czasem bo można inaczej po prostu roztargać tapicerkę. Kilka fot, jeszcze nie założyłem ale to wkrótcePłytę zakupiłem w Castoramie, 4 sztuki o wymiarach 1 m x 0,5 m. w zupełności wystarczy. Cena ,całe 17 zeta
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i komplecik gotowy
![]()
na tylne słupki
![]()
będzie nowe obicie na półce półce![]()
pers napisał(a):Boczki są już skończone, teraz pozostaje tylko montaż. Gdzieniegdzie są może za bardzo przygniecione ale to z racji tego że klejąc musiałem czymś obciążyć ( posłużyły grzejniki) no ale jestem bardzo zadowolony bo wyglądają super. Z czasem się powinno unormować te odkształcenia. Ważne że proste. Na drzwi pójdzie jeszcze folia a i boczki od tyłu są zaimpregnowane środkiem przeciw wilgoci. Tapicerkę od tyłu nie kleiłem, wystarczyły zwykłe zszywki biurowe
Nie do końca jestem jedynie zadowolony z tylnej półki, widać miejsca po głośnikach no ale coś tam się położy albo trafią jakieś inne z epoki. No i piesek of koz 8) W sobotę montaż
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()