Witam Forumowiczów!
Piszę z zapytaniem czy ma ktoś Fiata na felgach Fso OZ Route 13 takich jak niektóre polonezy miały. Kupiłem ostatnio takie felgi i teraz nie wiem czy mogę je założyć na śrubach od felg stalowych, bo słyszałem że powinny być dłuższe, jeśli tak to jaki rozmiar mam kupić. Jak ktoś wie to proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Jaka długość śrub do alufelg OZ szprychowych?
• Strona 1 z 1
Re: Jaka długość śrub do alufelg OZ szprychowych?
Śruby do oz powinny być 32mm czyli takie jak do felg stalowych montowanych w układzie lucasa.
36mm śruby montowane były na alusy inne niż OZ typu Tip Top i dla starego układu hamulcowego typu bendix ( 4 zaciski hamulcowe)
28mm to śruby do stalówek lucas/bendix i nimi możesz także Oz przykręcić do piasty.
36mm śruby montowane były na alusy inne niż OZ typu Tip Top i dla starego układu hamulcowego typu bendix ( 4 zaciski hamulcowe)
28mm to śruby do stalówek lucas/bendix i nimi możesz także Oz przykręcić do piasty.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
-
krol1313 - Forumowicz
Czyli 4mm nie ma znaczenia?
- emilek683
- Forumowicz
Ma.
Zależy do jakiego układu hamulcowego je montujesz.
Jak weźmiesz do reki OZ i inną felgę alu z Poloneza zobaczysz że oz ma inne odsadzenie.
bezpieczniej do 36, nie masz pakujesz zwykłe 28 i tez gra.
Zależy do jakiego układu hamulcowego je montujesz.
Jak weźmiesz do reki OZ i inną felgę alu z Poloneza zobaczysz że oz ma inne odsadzenie.
bezpieczniej do 36, nie masz pakujesz zwykłe 28 i tez gra.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
-
krol1313 - Forumowicz
Nie zapominajmy, że śruby do alu mają szerszy kołnierz.
125p...ociech
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva

forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
-
Marcin125p - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: ORMO
Ok, dzięki za pomoc. A gdybym mimo wszystko chciał kupić nowe śruby bo stare trochę skorodowane są to takie dobre będą 32 chyba? Bo nie wiem jak rozróżnić w Fiacie Bendix od Lucasa.
- emilek683
- Forumowicz
w fiacie fabrycznie nigdy nie było lucasów.
jakiej długości śrubę potrzebujesz, to najlepiej samemu sprawdzić. zmierz te co masz, policz ile obrotów się wkręcają, dla bezpieczeństwa powinny 7-8. skok gwintu w kancie wynosi 1,25. jeśli skończyłeś podstawówkę, to powinieneś sobie poradzić z tymi skomplikowanymi obliczeniami.
jakiej długości śrubę potrzebujesz, to najlepiej samemu sprawdzić. zmierz te co masz, policz ile obrotów się wkręcają, dla bezpieczeństwa powinny 7-8. skok gwintu w kancie wynosi 1,25. jeśli skończyłeś podstawówkę, to powinieneś sobie poradzić z tymi skomplikowanymi obliczeniami.
-
maciejowski - Maruda
• Strona 1 z 1
Powrót do UKŁAD KIEROWNICZY I KOŁA