Witaj ! Anonimowy

Wymiana rury wydechowej

Wymiana rury wydechowej

Postprzez IMPORT » 23 lut 2012, o 07:28

awcon
PostWysłany: Sob Gru 05, 2009 7:00 pm Temat postu: Wymiana rury wydechowej
Witam wszystkich na forum. Mam taki problem w moim 125p postanowiłem wymienić portki i rurę wydechową i teraz mam pytanie czy możliwe jest to zrobić w garażu i jeśli tak to co i w jakiej kolejności trzeba robić .
Powiem tylko że starą rure wyciąłem "diaksem" ,przykręciłem nowe portki ale rury nie mogę w żaden sposób wsadzić na jej miejsce.
Pozrdawiam.

.
polmen
PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 3:26 pm Temat postu:
wsadzić na miejsce, to znaczy zawinąć tam na około? Razz o ktorej części mówisz?Razz

czy chodzi ci o całą rurę?Razz jeśli o całość , da się zrobić, tylko lepiej podnieść trochę samochód z jednej strony Razz żeby był lepszy dostęp, ewentualnie kanałRazz

.
awcon
PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 5:49 pm Temat postu:
Chodzi o całą rure tzn.na końcu jest ona wygięta (przy połączeniu z portkami) i nie mogę jak jej włożyć. Czy trzeba coś rozkręcić np. osłona miski olejowej lub coś przy kole dodam że fiaciora podniosłem o jakieś 0,5 mna podnośniku ale rury (tego zawinięcia )nie można przełożyć. Czy ktoś to robił nie na kanale??? jeśli tak to co odkręcić?
Pozdrawiam.

.
beny
PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 9:29 pm Temat postu:
my to z Olem uskuteczniali w garazu, poszlo bez oporow ale my zmieniali tez kolektor wydechowy wiec nie bylo problemu "braku pola do manewru". jesli wszystko inne zawiedzie - lap trzynastke i jedziesz.

.
jarzy
PostWysłany: Wto Gru 08, 2009 10:16 am Temat postu:
Beny jak masz silniku poloneza to nie ma kłopotu, gorzej jest z rurą we fiatowskim silniku.
Tu bez kanału się nie obejdzie - przynajmniej mi się nigdy nie udało. Very Happy
Kolanko jest tak zagięte, że tylną część rury trzeba mocno opuścić w dół.

.
scree
PostWysłany: Czw Lut 16, 2012 6:01 pm Temat postu:
Panowie, a czy można wymienić wydech bez spawania?
Chodzi mi o orginalne tłumiki...

.
Marcin125p
PostWysłany: Czw Lut 16, 2012 7:47 pm Temat postu:
Question Spawania czego Question

Elementy układu wydechowego są łączone na śruby.

.
arnold
PostWysłany: Czw Lut 16, 2012 10:24 pm Temat postu:
I to jeszcze starym sposobem obejmami.

.
scree
PostWysłany: Pią Lut 17, 2012 8:06 pm Temat postu:
No właśnie o tym myślałem, ale jak patrze na nowe tłumiki to nijak nie pasują do siebie...

.
arnold
PostWysłany: Pią Lut 17, 2012 9:08 pm Temat postu:
Rada taka.
Złoż cały układ poza autem. Rozbij złącza damskie, możesz delikatnie zeszlifować złącza męskie. Tak żeby wszystko głęboko wchodziło.

.
jureczek
PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 7:51 pm Temat postu:
Mi się udało bez kanału ale powiem że Masakra. Auto podniosłem na podnośniku na maxa i podłożyłem dla bezpieczeństwa kobyłki. Ciężko było i tak ale się udało. Powiem, że bez kanału się nie zabieraj za to bo szkoda czasu. Mi zajęło 1,5 h wsadzenie rury

.
arnold
PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 8:37 pm Temat postu:
Pochwalam, szczególnie ta kosa w 115C jest tak powyginana Razz

.
Marcin125p
PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 8:46 pm Temat postu:
Mi udało się w 115C bez kanału i bez problemu. Nie wiem czy to istotne, ale silnika i skrzyni też nie było Wink

.
arnold
PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 10:44 pm Temat postu:
Ale z silnikiem już są kombinacje Very Happy Ale da się Razz Długo się męczyłem Very Happy

.
tynium
PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 11:40 pm Temat postu:
Tą długą rure do pierwszego tłumika wam chodzi?
Ja mam na to metodę wkręcam ja i wchodzi jak slimak w auto i do portek
IMPORT
Forumowicz

Ranga: Najmądrzejszy

Powrót do WYDECH