Witaj ! Anonimowy

Tuning silnika OHV

Re: Tuning silnika OHV

Postprzez Lampart » 18 mar 2015, o 16:47

Panowie, chciałbym zmodyfikować troszkę dolot zimnego powietrza w 125p i prosze o opinię.
jeśli doprowadzę rurę papierową na końcu z takim chwytem http://allegro.pl/chwyt-wlot-powietrza- ... 5081.html( taką jak w polonezach w dolocie) do tego miejsca zaznaczonego na zółto na zdjęciu
Obrazek

tak by powietrze wiało bezpośrednio przez ten otwór do rury dalej do filtra to czy da to coś in plus ? czy raczej pogorszy sprawnośc silnika
STOP forumowym napinaczom
Lampart
Forumowicz

Postprzez Ćmaga » 18 mar 2015, o 17:44

Z tego co ja czytałem i słyszałem to żeby poprawić sprawność silnika to się raczej ucina tą rurę w filtrze, ja w swoim też uciąłem, chociaż mam LPG i muszę kawałek papierowej rury dać i zawinąć przed zbiorniczek płynu bo od tego wiania silnik przygasa jak dojeżdżam do skrzyżowania.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
Ćmaga
Forumowicz

Postprzez Seraf » 25 paź 2015, o 20:25

Co do dolotu to ja mając silnik 1.6 CB i obudowę filtra powietrza z caro dałem rurę od filtra aż do otworu w przednim pasie.
Jeździłem głównie w lato i było ok.
Silnik tak pukał panewkami że masakra ale co ciekawe w 4 osoby plus pełen bagażnik różnych rzeczy i części w trasie do Jeleniej góry i z powrotem spalił coś koło 6.5 L/100 km plus z litr oleju na 1000 km ;)

Obecnie mam już głowicę od GSI po portingu.
Pozostało ją splanować, założyć na blok i sprawdzić efekty podczas jazdy.
11xItalia | 3xBusso | 6xLampredi
Seraf
Forumowicz

Poprzednia strona

Powrót do TUNING