Witaj ! Anonimowy

Nowy stary fiat - na co zwracac uwage?

Nowy stary fiat - na co zwracac uwage?

Postprzez jarekeraj » 3 cze 2017, o 14:28

Witam. Jestem tu nowy. Nie znam sie zbytnio na autach, wiec w odpowiedziach prosze o konkrety oraz nie używanie slangowych nazw jak "nakretka 710" bo nie z wszystkimi jestem na bierzaco. Sprawa taka :

Kolezanka po dziadku dostala dwa 125p w spadku. Jeden - 1985 / 5biegowa skrzynia / 87 tys przebieg/ zdrowa karoseria/ orginalne części
Drugi - 1983/ orginalne czesci/ 37 tys przebiegu/ perforacja progów i blotnika.

Moje pytania:
1.Na co zwrocic uwage jak bede je ogladal, chodzi o blache i jakies typowe dla duzych fiatow usterki/felery.
2. czy potrzebny mi mechanik na te ogledziny? Kolezanka wie o samochodach jeszcze mniej niz ja.
3. Jaka kwote mozna jej zaproponowac za sztuke? Mam zdjecia obu 125tek. Nie chce ani przeplacic ani oszukac owa kolezanke.
4. Nie wiem czy sa na chodzie czy nie, dowiem sie za kilka dni, jak cenowo wyglada najczarniejszy scenariusz wymiany bebechow?
5. Ile rocznie wychodzi utrzymanie ponad 30letniego auta?
6.ile pali 125ka ???
Ostatnio edytowano 4 cze 2017, o 09:49 przez jarekeraj, łącznie edytowano 1 raz
jarekeraj
Forumowicz

Re: Nowy stary fiat - na co zwracac uwage?

Postprzez klysek1 » 4 cze 2017, o 07:23

Jarku, popraw błędy ortograficzne.
klysek1
Forumowicz

Postprzez jarekeraj » 4 cze 2017, o 09:47

A oprócz lekcji polskiego, pomoze mi ktos?
jarekeraj
Forumowicz

Postprzez krol1313 » 4 cze 2017, o 12:05

Zacznijmy po czym wnioskujesz że są to niskie przebiegi?
Patrzyłeś na linkę czy jest plomba przy skrzyni i przy zegarach?
Na co zwrócić uwagę?
Może to zabrzmi głupio ale na wszystko, na każdy zakamarek karoserii, na elementy konstrukcyjne typu progi , podłoga podłużnice w skrócie całą karoserię obadać od dołu i od góry. Patrzeć czy coś było robione, cudowane czy lakier jest jednolity itp.
Inaczej jak nie masz pojęcia to zorganizuj sobie osobę która ma pojęcie i wie co nieco o tych samochodach.
Przydały by się fotki bo z opowieści to wróżenie z fusów.

Na koniec zadać sobie pytanie czy to mnie kręci, rajcuje czy tylko okazja do odkupienia i puszczenia dalej czy tylko wzięcie na siebie problemu z OC i papierami itp i co dalej z tymi sprzętami.
po resztę pytaj na pw.
ile pali - dużo,
ile kosztuje utrzymanie dużo- pod warunkiem że masz opinię rzeczoznawcy lub zabytek wtedy trochę mniej.
naprawy blacharskie dużo- (pod warunkiem że umiesz i jesteś blacharz-lakiernik to mało).
mechanika- tania i ogólno dostępna ( typu rzeczy eksploatacyjne) nie liczę fachowców w warsztatach.
Zasadniczo lepiej kupować takie co co jest zajeżdżony mechanicznie a nie bawić się w blacharkę bo 10tyś zł czasami jest mało.
Remont silnika co region inne ceny +- 2-3 tysiące.
PRZEŚPIJ SIĘ Z TEMATEM CZY PORYWASZ SIĘ I WIESZ Z CZYM TO SIĘ JE BO NIE WYGLĄDA TO TAK KOLOROWO JAK NA TVN TURBO.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
krol1313
Forumowicz

Postprzez jarekeraj » 28 cze 2017, o 15:10

Jadę dziś oglądać. Zrobię parę zdjęć i wstawię. A można wyrejestrować samochód tak, zeby się nie zbierała kasa nigdzie do zapłaty, żeby nie było tak, że za rok musze opłacić sume kilku składek.? Tak żeby stał aż uzbieram kasę i nie kosztował nic w miedzyczasie.
jarekeraj
Forumowicz

Postprzez Model m.t. » 28 cze 2017, o 15:36

Teoretycznie nie ma możliwości wyrejestrowania auta bez jego oddania na złom. Jeśli chcesz robić auto dłuższy czas to możesz zaoszczędzić na przeglądzie i tyle, OC musisz opłacić.
Jak to jest że mimo że posiadam inne autko do jazdy na co dzień 10 razy droższe to przy Fiaciku serce mi mocniej bije. To musi być miłość.
Model m.t.
Forumowicz

Postprzez ormo » 28 cze 2017, o 17:03

Nie można wyrejestrować, ale jak pojazd ma skończone 25 lat wystarczy że zrobisz opinie rzeczoznawcy, wtedy jako pojazd historyczny nie musisz mieć ciągłości OC. Dopiero jak będziesz chciał wyjechać na drogi opłacasz polisę i robisz przegląd.
ormo
Forumowicz

Powrót do HYDE PARK