Witaj ! Anonimowy

Narzekanie związane ze 125p

Re: Narzekanie związane ze 125p

Postprzez unu » 12 lut 2013, o 13:12

Seraf napisał(a):idac ta mysla mozna by pomyslec ze niedlugo taki Fso matiz czy Fso matiz bedze larytasem :D wkoncu to ostatnie auta ze znaczkiem fso ;)

Tylko czy lanos i matiz jest autem kultowym? Czy w pewnym okresie zalał Polskie drogi? Czy jest autem budzące skrajne emocje? Raczej nie. Natomiast kult polonezów zaczyna rosnąć. I nie ważne będzie to czy będziesz miał poloneza z 90 roku, czy z 2000, ważne że to będzie polonez. Tak samo jak teraz nieważne czy masz fiata wczesnego MRa, czy z końcówki produkcji, wszyscy i tak patrzą i mówią "łooo jeździ fiatem, super".
FSO- Fabryka Samochodów Odlotowych
unu
Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Postprzez Marcin125p » 12 lut 2013, o 13:24

A czy 15 lat temu ktokolwiek (poza kilkoma świrami) obejrzał się Fiatem? Nie.
125p...ociech
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: ORMO

Postprzez arnold » 12 lut 2013, o 13:32

Matiz zalał polskie drogi i wzbudzał skrajne emocje. Dla mnie to szrot a są ludzie którzy się pokroją za takie auto ;)
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
arnold

Ranga: Król Spamu!

Postprzez bing17 » 12 lut 2013, o 13:33

unu napisał(a):Tylko czy lanos i matiz jest autem kultowym?

Nie.
unu napisał(a): Czy w pewnym okresie zalał Polskie drogi? Czy jest autem budzące skrajne emocje?

2x tak. Jako użytkownik Matiza jeżdżący nim na codzień (99r. więc niedługo jaktajmer klasyk, pierwsza seria i te sprawy ;) ) mogę powiedzieć że akurat Matiz jest autem wywołującym skrajne emocje. Od jednych słyszę jaki to chłam który się psuje, nie jedzie, w topowej wersji ma 4 koła + zapas i nic poza tym, a zaraz potem pytanie gdzie tanio można kupić np. używany wahacz do gofra mk3. Drudzy natomiast, z reguły mający styczność z tym samochodem chwalą że wbrew pozorom jest całkiem pojemny, tani w utrzymaniu, przy odrobinie chęci można kupić całkiem nieźle wyposażonego itd. Emocje jak dla mnie analogiczne jak w przypadku 125p w latach 90-tych i klientów mojego ojca. Nie jeden chciał porzucić auto w lesie bo tak go denerwowało, ale byli też tacy co śmigali tym na taksie i byli zadowoleni. Pamiętam jako mały gówniarz te auta z ulic i opinie na ich temat, i nikt nigdy nie spodziewał się że 125p będzie kiedyś "kultowym", "fanatycznym" itd. autem ;) Prawda jest taka że 125p ma takie wzięcie bo w zasadzie za nieduże pieniądze można stać przodownikiem w branży ślubnem, wyróżnić się na parkingu pod korporacją, ewentualnie jak jest się młodszym to pokazać jak to "pierdoli się system" ;) Aczkolwiek wracając do Matiza i Lanosa, z całą sympatią jaką darzę te samochody, jednym z moich większych koszmarów jest wizja zlotu klasyków z Matizami pierwszej serii, Lanosami w Klasyku, czy Passacie B5 bez czipa zamiast kapiących chromem teraźniejszych oldtimerów :)
bing17
Forumowicz

Postprzez Lampart » 12 lut 2013, o 14:01

Marcin125p napisał(a):A czy 15 lat temu ktokolwiek (poza kilkoma świrami) obejrzał się Fiatem? Nie.

w 1995 r mieliśmy nowe Caro i dałbym sie za nie pociąc pięknie auto w spoilerach oricari kolor niebieski metalik.

Pełno było do okola Polonezów i tak samo jak kiedyś wzbudzały we mnie bardzo ciepłe emocje tak również teraz widząc Poloneza na ulicy reaguję.
Tak samo z 125p .

Prawda jest taka że gdy auto jest produkowane seryjnie długo wpisuję się w Historię kraju, ludzi , ulic.ludzie traktuję te auta zazwyczaj jakdupowozy
Po kilku latach kończy się produkcja danego samochodu wchodzi na rynek nowe auto- wtedy to stare auto- jest go coraz mniej na ulicach mniej aż prawie zanika i wtedy włącza się u ludzi sentyment nostalgia i już nie pamiętają jak psuło się jak dużo paliło jak gniło tylko liczy się to ze było ze lączy się z ich mlodoscią miłością wolnością i tyle.

Albo kupuja bo pamiętają jak ich tata jezdzil takim autem .
STOP forumowym napinaczom
Lampart
Forumowicz

Postprzez unu » 12 lut 2013, o 14:07

bing17 napisał(a): Aczkolwiek wracając do Matiza i Lanosa, z całą sympatią jaką darzę te samochody, jednym z moich większych koszmarów jest wizja zlotu klasyków z Matizami pierwszej serii, Lanosami w Klasyku, czy Passacie B5 bez czipa zamiast kapiących chromem teraźniejszych oldtimerów :)

Apokaliptyczna wizja :lol:

No ok, ale matiz czy lanos na pewno nie był tak wyśmiewany jak polonez, czy nawet maluch. Do tych aut jest jednak ogromny sentyment bo przez te kilka dekad stały się stałym elementem krajobrazu. Jednym kojarzą się one z młodością, innym z dzieciństwem. A raczej nie wydaje mi się żeby z lanosem miał ktoś jakieś głębsze wspomnienia, no chyba że było to jego pierwsze auto. Kiedy lanosy wyjechały na ulicę wtopiły się po prostu, bo nie wyróżniały się na tle setek innych modeli jakie już wtedy jeździły po naszych drogach. Tak jak już wspomniałem, np fiat zapracował sobie na swą pozycję tym, że przez prawie 3 dekady był nieodłącznym symbolem Polski dróg. I dużo osób wraca do niego po prostu z sentymentu, a nie dlatego że nagle sobie uświadamia jakie to wspaniałe auto było.
FSO- Fabryka Samochodów Odlotowych
unu
Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Postprzez Danek » 12 lut 2013, o 14:21

Co do fiaciora 125 p - to uważam go za jeden z lepszych samochodów jakie miałem i to nie tylko, że mamy go w rodzinie od ponad 30 lat. To prawdziwe auto , bez zbędnych dupereli typu wtryski , wytryski, turba , klimy, komputery i te inne gadżety. Auto , które czujesz jakby było przedłużeniem Twojego ciała, przewidywalne i trudno jest opisać frajdę z jazdy tym włoskim Polakiem. Może to tez sentyment, powrót do czasów wczesnego dzieciństwa PRL- u i całego klimatu tych czasów, których młodsi użytkownicy Tego forum nie zrozumieją :)
Mam inne auta do jazdy : nie będę się wypisywał czym to nie jeżdziłem , bo nie o to chodzi. Po prostu Fiacior jest najlllepszy !!!
Danek
Forumowicz

Postprzez Marcin125p » 12 lut 2013, o 14:47

Danek napisał(a):...Po prostu Fiacior jest najlllepszy !!!

Nieprawda. Nie jest najlepszy. Rdzewieje, psuje się, dużo pali, nie jest ani najwygodniejszy, ani najszybszy. Ma dużo wad. I jedną zaletę. Jest po prostu NAJFAJNIEJSZYM samochodem jakim kiedykolwiek jeździłem, a było ich trochę :)
Lampart napisał(a):w 1995 r mieliśmy nowe Caro i dałbym sie za nie pociąc pięknie auto w spoilerach oricari kolor niebieski metalik.

Ale Ty, tak jak większość z nas jesteś świrem, wiec się nie liczy :P
bing17 napisał(a):Aczkolwiek wracając do Matiza i Lanosa, z całą sympatią jaką darzę te samochody, jednym z moich większych koszmarów jest wizja zlotu klasyków z Matizami pierwszej serii, Lanosami w Klasyku, czy Passacie B5 bez czipa zamiast kapiących chromem teraźniejszych oldtimerów :)

Ostatnio kolega kupił za jakieś śmieszne pieniądze idealnego Forda Scorpio '88 od I właściciela, z przebiegiem 120kkm. Cóż za zajebiste auto! A parę lat temu scorupa była jednym z najniżej cenionych zachodnich fur.
Ile razy słyszałem że Ascona C nigdy nie będzie klasykiem, a dziś widziałem jedna, z końca produkcji i odwróciła mi głowę. Podobnie może być za kilka lat z Matizami i Lanosami, czy innymi aktualnie niewiele wartymi samochodami. Moim zdaniem każde zadbane wiekowe auto ma szansę na uwielbienie w swoim czasie. Co prawda, dużo trudniej będzie to uwielbienie osiągnąć popularnym samochodom z czasów obecnych, gdyż traktowane są przez większość użytkowników jak sprzęt AGD, ale kilku świrów na pewno się znajdzie, którzy za 30 lat założą klub miłośników np. Skody Citigo, czy Mercedesa A-klasse. I chwała im za to! :)
125p...ociech
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Marcin125p

Ranga: ORMO

Postprzez mardom89 » 12 lut 2013, o 16:53

conrado napisał(a):Dla nas obecne auta nie beda klasykami - nam wydaja sie zbyt pospolite i normalne. Dla naszych dzieci beda. Dorabiac beda naklejki REGGER Tuning na szybe, diody led na zderzak jako gadzety z epoki. Mój fiat dla mojego ojca i jego grona znajomych nie jest zabytkiem dalej sie dziwi dlaczego ludzie tyle kasy ładuja tylko w fiata. Dokładnie o nim gadaja tak jak my o pasatach B5, golfach III, matizach i polonezach.

Chyba trafiłeś w sedno. Moj ojciec dla przykładu dopiero zaczyna zauważać 125p klasyka jako cos ciekawego. jak mu pokazuje auta kolegów, to komentuje ze o, ten to łądny, na chromach ;) . na MR'a, a szczegolnie na mojego raczej sie nie oglada - to był samochod ktory królował w jego młodości, oprocz trabanta ktorego chyba jeszcze lepiej by przyjał jak fiata bo to jego pierwsze wlasne auto było. Dziadek z kolei wogole nie czai bazy że można posiadać jakies auto tak poprostu dla przyjemnosci mimo ze to stare, pordzewiałe w moim przypadku, duzo pali i po co mi to wogole - auto do fotografi, jak to on mowi.

Ale jak mi kiedyś syn powie że jedzie na zlot klasyków z kumplem jego B5 w tedeiku to wywale na tydzien z domu :twisted: :lol:
FSO Polonez C 83' L54 1500OHV"Władek"
Niewiadów N126e 84'
FSO 125p 88' L87 1608DOHC "Kulfon"
index.php forum fiat 125p forum fso 125p klub 125p
mardom89

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HYDE PARK