To samo będzie z terenami FSO ,kwestia czasu ...
klakier napisał(a):Czytam i ciągle się zastanawiam, czy ktoś nie wpadnie na ten debilny pomysł co ludzie piszą, i nie wyczyści sobie placu żeby zrobić całość od nowa.A to skłoniło mnie aby trochę poszukać i zaproponować może pewną inicjatywę w obrębie tego a potem ewentualnie innych forum.
Z tego co się orientuję, to budynki fabryki i brama główna nadal nie są wpisane do rejestru zabytków. Może zatem moglibyśmy zorganizować jakąś petycję do konserwatora w tej sprawie ?Aby nie opierać się tylko na tym że my chcemy, przytoczę definicję zabytku :
"Zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową"
Zwracam uwagę na sformuowanie "stanowiące świadectwo minionej epoki", bo myślę że to na tym powinien opierać się wniosek oraz dodatkowo iż decyzję o utworzeniu FSO podjęto w 1948 roku a pierwszy pojazd opuścił fabrykę 6 listopada 1951 roku.
klakier napisał(a):O wiele lepiej byłoby zrobić tam muzeum motoryzacji z dużą ilością eksponatów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość