Witaj ! Anonimowy

Pickup z Wielkopolski

Re: Pickup z Wielkopolski

Postprzez PiotrBoguta » 27 lis 2014, o 14:16

OTRO napisał(a):
bing17 napisał(a):Niby dlaczego epoksyd ma dać słabe zabezpieczenie antykorozyjne ?

Wada epoksydu jest taka że trzeba odpowiednią grubość go położyć aby zapewnił nam odpowiednią ochronę . A po wypiaskowaniu trza jeszcze grubszą warstwę bo podkład wyrównuje te dołki po piaskowaniu. A przy reaktywnym aby uzyskać maks ochronę trzeba tylko 20mikronów a przy epoksydzie z novola min to 80mikronów. A jedna warstwę suchego podkładu ma 25-35mikronów. Czyli musisz epoksyd położyć około 3 razy aby uzyskać minimalną ochronę .http://professional.novol.pl/karty/tech ... CT_360.pdf

Tutaj to mówisz raczej o oszczędności, ale w to że podkład epoksydowy jest gorszym zabezpieczeniem blachy niż podkład reaktywny to nie uwierzę. Skoro jest piaskowane to blacha będzie czysta i wolna od rdzy. Jak już robić to porządnie chyba co ? A nie których dołków po piaskowaniu i tak nie wypełnisz podkładami. Na to po podkładzie dać szpachlówkę natryskową i to po obróbce te delikatne dołki zniweluje.
PiotrBoguta
Forumowicz

Postprzez OTRO » 27 lis 2014, o 20:08

Jest rada na te dołki , po prostu wystarczy je przeszlifować papierem ściernym . Automatycznie zmniejszamy ilość zużytego materiału. Tylko przy podkładzie epoksydowym potrzeba go nakładać około 3 razy. Jest wysokie prawdopodobieństwo że na elemencie nie mam tych 80mikronów. Chce tu podkreślić że sam podkład epoksydowy nie jest złym podkładem i nie da się go wyeliminować przy odbudowie naszych fiatów. Każdy podkład o którym rozmawiamy ma swoje zalety i wady. Musimy połączyć te zalety i przy odpowiednich zasadach stosowania aby nasze fiaty miały odpowiednia ochronę.
Chce sam koniec wspomnieć że nie jestem z zawodu lakiernikiem. A to co napisałem podparte jest kartami technicznymi i doświadczeniem którego zdobyłem przy odbudowie swojego fiata.
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez pickup » 27 lis 2014, o 21:01

Właśnie o takie opinie osób które wypróbowały w/w zabiegi na swoich samochodach najbardziej mi zależało.
Zaraz zamówie podkład epoksydowy, szlifiereczkę mimośrodową i przy najbliższej wizycie w kraju będę coś działał.
Polecacie stosowanie środków jakiejś konkretnej firmy?
pickup
Forumowicz

Postprzez bing17 » 27 lis 2014, o 21:06

Ja kładłem u siebie grunt epoksydowy RM Euroxy CP i go polecam.
bing17
Forumowicz

Postprzez OTRO » 27 lis 2014, o 21:38

Ja korzystam wyrobów z Novola oprócz jednego wyjątku. Ten jeden wyjątek to masa na spawy . Każdy jeszcze poleca duponta ale ja na tych materiałach nie pracowałem.
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez MZBB » 20 gru 2014, o 14:49

Działasz coś przy pikapie?
Poszukuję Fiata 125p w wersji pickup
MZBB
Forumowicz

Poprzednia strona

Powrót do NASZE AUTA