Witaj ! Anonimowy

Kant Mariana / FSO 1500 1987 L54

Re: Kant Mariana / FSO 1500 1987 L54

Postprzez jacekes » 12 kwi 2015, o 17:55

Kalosze.
jacekes
Forumowicz

Postprzez Ćmaga » 12 kwi 2015, o 18:57

Marian napisał(a):
Silnik na chodzie - wiekszych problemow z odpalaniem nie ma, jednak na wczorajszej przejazdzce zauwazylem, ze po rozgrzaniu na biegu jałowym swieci sie kontrolka PRESS, a wiec wyglada na to ze gubi cisnienie oleju :/. W czasie normalnej jazy, czy nawet po dodaniu gazu kontrolka gasnie, ale jak obroty sie uspokajaja na luzie, czy po wcisnieciu sprzegla to znowu daje o sobie znac.

Normalka w tych silnikach, każda instrukcja obsługi pisze o tym, że to objaw normalny i nie świadczy o złym ciśnieniu, takie uroki tych silników, chociaż w żadnym z moich Fiatów nie zauważyłem takich objawów.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
Ćmaga
Forumowicz

Postprzez Marian » 13 kwi 2015, o 15:09

Ćmaga napisał(a):
Marian napisał(a):
Silnik na chodzie - wiekszych problemow z odpalaniem nie ma, jednak na wczorajszej przejazdzce zauwazylem, ze po rozgrzaniu na biegu jałowym swieci sie kontrolka PRESS, a wiec wyglada na to ze gubi cisnienie oleju :/. W czasie normalnej jazy, czy nawet po dodaniu gazu kontrolka gasnie, ale jak obroty sie uspokajaja na luzie, czy po wcisnieciu sprzegla to znowu daje o sobie znac.

Normalka w tych silnikach, każda instrukcja obsługi pisze o tym, że to objaw normalny i nie świadczy o złym ciśnieniu, takie uroki tych silników, chociaż w żadnym z moich Fiatów nie zauważyłem takich objawów.

No to trochę mnie uspokoiłeś - mam nadzieję, że to faktycznie objaw normalny, a nie oznaka ze cos niedobrego sie z nim dzieje.
Marian
Forumowicz

Postprzez Lampart » 14 kwi 2015, o 06:54

ja bym na Twoim miejscu pojechal zbadac ciśnienie oleju na warsztacie.
ja mam silnik po remoncie 8 tyś i zaczeła mi się zapalac kontrolka.
Podmieniłem czujnik bez zmian, wymieniłem 2 x olej bez zmian .
Pojechałem na zmierzenie ciśnienia- coś jest nie tak.
Musze sciagać miske...
STOP forumowym napinaczom
Lampart
Forumowicz

Poprzednia strona

Powrót do NASZE AUTA