Witaj ! Anonimowy

Pickup z Wielkopolski

Re: Pickup z Wielkopolski

Postprzez bing17 » 11 mar 2012, o 10:49

Jak piaskarz boi się piaskować samochodu to po prostu nie zna się na swojej robocie i tyle. Widziałem już kilka wypiaskować całych samochodów i nie było żadnych problemów. Nawet na dachu.
bing17
Forumowicz

Postprzez pickup » 14 gru 2012, o 23:56

Witam po długiej nieobecności... Projekt nie umarł, aczkolwiek z powodu pracy za granicą i nawału pracy u blacharza przystopowało wszystko. Po piaskowaniu wyszło co miało wyjść i tak wymienione zostały tylne błotniki, przednie oraz poszycia drzwi. Skorupa ma być do odbioru po nowym roku to pochwale sie jak wyszło na gotowo.
Poniżej parę fotek z przebiegu reanimacji prawej strony.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
oraz jak ruda zjadała go od spodu
Obrazek
Obrazek
Był czas na okupienie się w nowe graty, alledrogo dostarczyło min. zderzaków z kłami ;) atrapy z przejściówki,nowych lamp, nagrzewnicy,alternatora,siedzeń i kilkadziesiąt kilogramów jeśli nie kilkaset wliczając kolejnego pickupa części :lol:
pickup
Forumowicz

Postprzez baca » 15 gru 2012, o 09:11

Jak bys potrzebowal podluznice przednie i tylne to posiadam owe graty,nawet elementy co sie mocuje piora z przodu.
baca
Forumowicz

Postprzez pickup » 26 lis 2014, o 19:46

Trochę czasu to trwało ale udało się odebrać pickupa od blacharza...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wszystkie spawy i cała podłoga od spodu, została zabezpieczona minią. Chciałbym dowiedzieć się jak najlepiej zabezpieczyć blachę przed korozją? Czy doczyścić wszystko do gołej blachy na spawy dać specjalną gumę?
Jak widać kabina z zewnątrz jak i wewnątrz została wypiaskowana i pojawił się już delikatny nalot, doczyścić to i zapodkładować podkładem epoksydowym zanim trafi do lakiernika?
Pakę zakonserwować np http://allegro.pl/4-sztuki-konserwacji- ... 82003.html
pickup
Forumowicz

Postprzez OBI » 26 lis 2014, o 22:18

Generalnie minia to trochę lipa,ja bym to usunął.Wyczyścić do gołego i dać reaktywny i dalej już według uznania,tak ja to widzę.
Oni się wożą a ja jeżdżę.
OBI
Forumowicz

Postprzez Robi200 » 26 lis 2014, o 22:27

Czasami reaktywny ma kolor mini. szkoda, że spawane na zakładkę. Wiem, że tam nie widać ale zawsze szkoda. (tylna ścianka) Generalnie z zewnątrz będzie dobrze i o to chodzi
Robi200
Forumowicz

Postprzez OTRO » 26 lis 2014, o 22:58

Ja tu bym zalecił tylko reaktywny po wypiaskowaniu. Epoksyd też może być tylko jego pójdzie dość dużo i ochrona będzie średnia.
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez bing17 » 26 lis 2014, o 23:09

Niby dlaczego epoksyd ma dać słabe zabezpieczenie antykorozyjne ?
bing17
Forumowicz

Postprzez PiotrBoguta » 26 lis 2014, o 23:16

A ja wiele razy słyszałem i to od lakierników i blacharzy, że jak mamy gołą blachę bez śladu rdzy (np. po piaskowaniu) to na to najlepiej epoksyd. Reaktywny wtedy jak nie czyścimy wszystkiego do zera, lub jakieś profile łączymy do kupy bo zawiera jakieś składniki antykorozyjne. A jak mamy gołą blachę to po co ją jeszcze odrdzewiać ? Nie lepiej odizolować epoksydem ? Wtedy jeszcze większa pewność, takie moje zdanie.
PiotrBoguta
Forumowicz

Postprzez OTRO » 27 lis 2014, o 00:20

bing17 napisał(a):Niby dlaczego epoksyd ma dać słabe zabezpieczenie antykorozyjne ?

Wada epoksydu jest taka że trzeba odpowiednią grubość go położyć aby zapewnił nam odpowiednią ochronę . A po wypiaskowaniu trza jeszcze grubszą warstwę bo podkład wyrównuje te dołki po piaskowaniu. A przy reaktywnym aby uzyskać maks ochronę trzeba tylko 20mikronów a przy epoksydzie z novola min to 80mikronów. A jedna warstwę suchego podkładu ma 25-35mikronów. Czyli musisz epoksyd położyć około 3 razy aby uzyskać minimalną ochronę .http://professional.novol.pl/karty/tech ... CT_360.pdf
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NASZE AUTA