Witaj ! Anonimowy

Polski Fiat125p, '74, duma rodziny

Re: Polski Fiat125p, '74, duma rodziny

Postprzez Seraf » 14 lis 2016, o 20:16

Tak w skrócie wyglądają obecnie realia robienia żółtych tablic.
Choć i tak nic nie przebije zardzewiałego w124 w kombi z LPG którego widziałem na początku roku oczywiście w Warszawie.
11xItalia | 3xBusso | 6xLampredi
Seraf
Forumowicz

Postprzez fiatolot » 14 lis 2016, o 20:38

Jak ludzie reagują na 125p w Holandii?
Zamierzasz go przywracać do oryginału czy utrzymujesz patyne i czar PRL-u ?
Tak serio ja pamiętam za dzieciństwa to większość fiatów tak wygladała gdy były to samochody użytkowe i były to pospolite samochody.
fiatolot
Forumowicz

Postprzez ted » 14 lis 2016, o 22:18

Witam,
dla mnie to jest mój kochany fiat :) Trochę tak jak w rodzinie - nie zawsze wszystko jest perfekcyjne ale to rodzina :)

Macie wszyscy rację - wiele rzeczy zostało pozmienianych jak błotniki (w '81 roku), tapicerka (w '89 roku), kołpaki. Auto było po prostu używane od nowości do '90 roku i od tego czasu ja jako chłopak miałem sentyment do fiata choć rodzice w pewnych momentach chcieli się go pozbyć.

Macie rację, gdybym w połowie lat '90 miał możliwości i warunki takie jak dzisiaj to mógłbym wiele rzeczy zrobić inaczej, ale czasu nie zawrócę... :(

Właściwie to na tym fiacie sam uczyłem się spawania, lakierowania, sam dorabiałem blachy, sam rozebrałem górę silnika, tak więc spełnił dla mnie funcję edukacyjną - 'hands on' a nie tylko co się nauczysz na studiach. Niestety w najlepszej wierze poczynione zabiegi widać dzisiaj :lol: Nic na to nie poradzę - co więcej wole mojego fiata wyglądającego tak jak dziś a nie nadgryzionego zębęm czasu i zmęczonego z połowy lat '90.

Tak, naprawdę chętnie bym przywrócił mu wygląd klasyka i oryginalny lakier (dla mnie koloru 'szara mysz', choć babcia mawiała, że to kolor 'kawa inka z mlekiem' :D ). Lampy, atrapę mam, błotników brak. Poza tym nie wiem nawet jakiemu fachowcowi mógłbym zaufać i zostawić auto do odnowy... i kto miałby go doglądać w Polsce...

PS. Kołpaki są teraz też oryginalne - zostały zmienione na takie gdzieś w tym roku. Poza tym stare nie były od Łady a od garbusa ;)

W NL ludzie myślą, że to Łada gdyż do 2006 roku był tu ciągle dealer Żiguli. Reagują zwykle ciepło i z zaciekawieniem. Miałem raz na stacji benzynowej sytuację, że gość postawił mi kawę aby opowiedzieć swoją historię rodzinną z polskim fiatem 125p. Okazało się, że był dawnym imigrantem z byłej Jugosławi skąd przyjechał do NL po wojnie bałkańskiej. Płakał wspominając i na koniec zrobił fiatu zdjęcie.
A na drodze, napotykając w weekendy inne oldtimery pozdrawiamy się często :D
ted
Forumowicz

Postprzez Ivan » 14 lis 2016, o 22:47

Mówisz, że wszyscy mają rację a ja uważam, że racji nie mają. Rację masz Ty bo fiacior jest Twój więc miej go takiego jak Ci pasuje a nie jak pasuje innym. Takie moje zdanie. Masz prawo robić po swojemu a hejt zawsze będzie bo wszystkim nie dogodzisz.

Liczy się to, że fiacior jeździ i nie został przerobiony na żyletki. Trzymaj go i się nim ciesz :)
Pozdro!
Ivan
Forumowicz

Postprzez fiatolot » 14 lis 2016, o 23:55

Fiat dla mnie spoko i ma historie. Ja nie mam samochodu w domu abym miał takie wspomnienia. Marudzeniem na forum to nie ma co sie przejmować
fiatolot
Forumowicz

Postprzez Mlody_ndm » 15 lis 2016, o 21:28

ted napisał(a): Poza tym nie wiem nawet jakiemu fachowcowi mógłbym zaufać i zostawić auto do odnowy... i kto miałby go doglądać w Polsce...

Akurat takie rzeczy to my na forum już mamy ogarnięte ;)
Łącznie z doglądaniem remontów i wysyłaniem fotorelacji na bieżąco.

ted napisał(a):PS. Kołpaki są teraz też oryginalne - zostały zmienione na takie gdzieś w tym roku. Poza tym stare nie były od Łady a od garbusa ;)

Od Garbusa?
Masz jakieś foto?
Bo miałem Garbusa i wiem jak wyglądały w nim kołpaki i nie bardzo mogę sobie je wyobrazić na Fiacie... zupełnie inna średnica, jak to się trzymało?
Sprzęty:
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI
Obrazek
forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
Mlody_ndm
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Zbiera złom

Postprzez BORYS » 17 lis 2016, o 11:13

Mlody_ndm napisał(a):
ted napisał(a): Poza tym nie wiem nawet jakiemu fachowcowi mógłbym zaufać i zostawić auto do odnowy... i kto miałby go doglądać w Polsce...

Akurat takie rzeczy to my na forum już mamy ogarnięte ;)
Łącznie z doglądaniem remontów i wysyłaniem fotorelacji na bieżąco.

Potwierdzam :D
BORYS
Forumowicz

Postprzez labik » 17 lis 2016, o 14:25

Z Holandii masz blisko do mnie :)
Zachodniopomorskie.
Co chcesz robić ile czasu i jaki budżet ??
Fiat 125p - Każdy chce go mieć, wielu może go nabyć, nie wielu ma takiego jakiego chce, garstka może się nimi cieszyć ... kochają go tacy jak ja.
Obrazek
labik
Forumowicz

Postprzez ted » 18 lis 2016, o 00:21

Witam,

Co do prac, to jakość i serce do szczegółów jest dla mnie kluczowe, budget nie jest najważniejszy - to przecież hobby ;) Czy moglibyście mi wskazać rzetelny zakład, fachowca, ewentualnie link w innym dziale?

Zakres byłby taki:
1) przeróbka błotników przód na stare wąskie lampy (nowe posiadam); pasowanie pod starą atrapę (originalną atrapę mojego fiata posiadam ale musi być poddana renowacji),
2) tylny pas - wymiana na stary typ (posiadam nowy), lampy pionowe (stare posiadam)
3) lakierowanie, bez wnętrza, bez komory silnika, bez wyciągania szyb

W 2002 roku kupiłem drugiego fiata '71. Niestety będąc rzedko w Polsce, oddałem go w ręce warsztatu. Po roku nie mogłem się dodzwonić, a po półtora roku okazało się, że firmy już nie ma, właściciel wyjechał do UK i po moim fiacie ani śladu... Na szczęście nie był to ten rodzinny, ale za to bardziej oryginalny. Stąd od tego czasu nie jestem zbyt ufny i byle komu bez referencji i obwarowań nie będę skłonny powierzyć auta.

Poradźcie proszę, zasugerujcie; z góry dzięki. Pozdrawiam, Ted
ted
Forumowicz

Postprzez bing17 » 18 lis 2016, o 08:34

Jeżeli serio zależy Ci na jakości to nie przerabiaj nowych błotników tylko wstaw oryginalne pod wąski kierunek.
bing17
Forumowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NASZE AUTA