Witaj ! Anonimowy

125p '88 "Majonez"

Re: 125p '88 "Majonez"

Postprzez dominiq » 4 gru 2015, o 16:48

Dzięki :)

Kolejne fanty.

Obrazek
dominiq
Forumowicz

Postprzez overdriver » 4 gru 2015, o 17:05

bing17 napisał(a):Ja swoją wypoleruje, bo ten efekt najbardziej mi odpowiada, natomiast czym to później zabezpieczyć przed matowieniem ?
Sposobów wykończenia aluminium, łącznie z barwieniem powierzchni jest na dzień dzisiejszy bardzo dużo. Anodowanie wchodzi w grę tylko przy czystym aluminium. W przeciwnym wypadku anodowanie odpada. Nie wszystko da się anodować tak od razu. Dla małych powierzchni aluminiowych - to chromowanie i mamy spokój. Najtańszym i najszybszym sposobem dla tej rurki jest pokrycie wypolerowanej na "błysk ciupagi" powierzchni przemysłową bezbarwną farbą, utwardzalną dla Al. To musi być farba do metalu i to błyszczącego! Nie wszystkie farby nadają się do tego, bo na przykład zdarza się, że aluminium ciemnieje trochę lub nawet matowieje po pomalowaniu niektórymi farbami. Jeśli chodzi o mnie, to mnie też się bardziej podoba błyszcząca rurka. Ale nie ma co szaleć z taką rurką. Przecież to jakaś rurka, której nie widać i jeśli jest z Al, to jej nic nie będzie. Bez przesady. Warto moim zdaniem poświęcić więcej uwagi pionowym słupkom w drzwiach, które za nic w świecie nie pasują do ładnych błyszczących obramówek drzwi.
overdriver
Forumowicz

Postprzez dominiq » 4 gru 2015, o 18:39

Gdzieś widziałem wypolerowane aluminium pokryte bezbarwnym, ale wątpię, żeby to było trwałe. Ogólnie to chyba ciężki temat.
dominiq
Forumowicz

Postprzez overdriver » 4 gru 2015, o 18:43

dominiq napisał(a):Gdzieś widziałem wypolerowane aluminium pokryte bezbarwnym, ale wątpię, żeby to było trwałe. Ogólnie to chyba ciężko temat.
A to dlaczego? Cała metalizacja Al "lata" na tym. Nie są to tanie farby, bo to są przemysłowe farby.
Są to farby między innymi do przemysłu samochodowego, lakiery dla mechaniki precyzyjnej oraz farby do malowania szkła.
overdriver
Forumowicz

Postprzez bing17 » 4 gru 2015, o 22:06

overdriver napisał(a):
bing17 napisał(a):Ja swoją wypoleruje, bo ten efekt najbardziej mi odpowiada, natomiast czym to później zabezpieczyć przed matowieniem ?
Sposobów wykończenia aluminium, łącznie z barwieniem powierzchni jest na dzień dzisiejszy bardzo dużo. Anodowanie wchodzi w grę tylko przy czystym aluminium. W przeciwnym wypadku anodowanie odpada. Nie wszystko da się anodować tak od razu. Dla małych powierzchni aluminiowych - to chromowanie i mamy spokój. Najtańszym i najszybszym sposobem dla tej rurki jest pokrycie wypolerowanej na "błysk ciupagi" powierzchni przemysłową bezbarwną farbą, utwardzalną dla Al. To musi być farba do metalu i to błyszczącego! Nie wszystkie farby nadają się do tego, bo na przykład zdarza się, że aluminium ciemnieje trochę lub nawet matowieje po pomalowaniu niektórymi farbami. Jeśli chodzi o mnie, to mnie też się bardziej podoba błyszcząca rurka. Ale nie ma co szaleć z taką rurką. Przecież to jakaś rurka, której nie widać i jeśli jest z Al, to jej nic nie będzie. Bez przesady. Warto moim zdaniem poświęcić więcej uwagi pionowym słupkom w drzwiach, które za nic w świecie nie pasują do ładnych błyszczących obramówek drzwi.

A możesz konkretnie podać jaką farbę masz sprawdzoną do zabezpieczenia polerowanego aluminium ? Słupki mam opanowane, trochę z tym zeszło ale wyglądają tak jak powinny, rurę wypolerować i tak chcę, nie ma dla mnie żadnego znaczenia że jej nie widać.
bing17
Forumowicz

Postprzez overdriver » 4 gru 2015, o 23:30

bing17 napisał(a):A możesz konkretnie podać jaką farbę masz sprawdzoną do zabezpieczenia polerowanego aluminium ? Słupki mam opanowane, trochę z tym zeszło ale wyglądają tak jak powinny, rurę wypolerować i tak chcę, nie ma dla mnie żadnego znaczenia że jej nie widać.
Lörken GmbH & Co. Tego sporo przerobiliśmy. Isotex też jest dobry. Trzeba uważać, aby nie przegiąć z ilością utwardzacza, bo wychodzi mleko.
W przypadku pierwszej opcji w ogóle nie widać, że Al jest pomalowane. Ta opcja przeznaczona jest dla czystego Al. Metal nie ciemnieje i nie matowieje.
http://www.loerken-lacke.de/ http://www.lorken-tech.pl/ http://isotex.pl/index.html
overdriver
Forumowicz

Postprzez dominiq » 5 gru 2015, o 09:14

Wiedziałem, że nie będzie tak łatwo dostępne ;)

Ja znalazłem coś takiego http://info.lakier-shop.pl/lakier-bezbarwny-alum-exlak/

O co chodzi z tymi słupkami, bing17, wrzucisz foto?
dominiq
Forumowicz

Postprzez dominiq » 6 gru 2015, o 10:34

Kolejna sobota przy aucie. Zacząłem o konstrukcji ściągacza do sprężyn. Wyszedł tak:

Obrazek

Obrazek

A działa tak:

Obrazek

Obrazek

A to efekt finalny :)

Obrazek
dominiq
Forumowicz

Postprzez OTRO » 6 gru 2015, o 11:01

Jakby bliżej mieszkał to jestem pewny że ten ściągacz do spreżyn bym pożyczył bo już od marca miałem poprawić tą przestawioną sprężynę . ;)
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez dominiq » 6 gru 2015, o 11:07

Jak chcesz to Ci wyślę :)
dominiq
Forumowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NASZE AUTA