Julek / MR75 / 1300 / 1975
Re: Julek / MR75 / 1300 / 1975
Ok, wielkie dzięki za fote 

-
Popielaty - Forumowicz
- Ranga: Pogromca mitów
Witam po dość sporej przerwie. Wypadało by odświeżyć trochę wątek , bo Fiat przeszedł w pewnym stopniu metamorfozę
Od razu chciałem przeprosić za zdjęcia z garażu, ale niestety brak ładnej pogody zmusił mnie do tego , a na przejażdżki zawsze zapominałem aparatu. Obiecuję zrobić mu w najbliższych dniach jakąś sesję .
Pierwszą rzeczą są oczywiście żółte tablice , na tył zamówiłem kwadratową , wygląda zdecydowanie lepiej niż prostokąt(ktoś na forum mi tak podpowiadał – chwała mu za to). Co do całej procedury to wyrobiłem się w miarę szybko , bo całość trwała dokładnie miesiąc od daty zakupu (plus ok. 2 tyg na wyrobienie tablic). Nie było większych problemów. Przegląd również bez problemów. Cała ta inwestycja za parę lat się zwróci
Jeśli ktoś w przyszłości potrzebowałby jakiejś pomocy w rejestracji zabytku lub szukał sprawdzonego rzeczoznawcy z okolic Krakowa (pisać PW).

Hamulce mam już ogarnięte . Zostały wymienione uszczelki w zaciskach+ przewody elastyczne. Całość odpowietrzona. Nawet to już wszystko hamuje. Hamuje to może zbyt dużo powiedziane , bardziej zwalnia , ale poprawę widać. Cudów nie ma się co spodziewać , a porównywanie do hamulców w współczesnych samochodach nie ma tu sensu .
Trafiło także lusterko na lewą stronę , Cromodora Astro. Dużo lepsza prezencja! Kupione na szczęście za przyzwoitą kwotę bo na allegro od cen tych lusterek boli głowa.

Następną sprawą jest renowacja przednich boczków drzwiowych (tylne już czekają w kolejce). Mogę tu polecić wątek na forum , który poświęcony jest właśnie temu zabiegowi. Stara pilśnia to standardowo fale dunaju , zastąpiłem ją cienką sklejką którą dobrze zakonserwowałem. Od siebie mogę dodać że jako tego klipsa od kieszeni użyłem śrubki nierdzewnej z okrągłym łbem. Zakręciłem ją do wiertarki i papierem ściernym zdarłem napisy. Wygląda to naprawdę przyzwoicie.

Wymieniłem także dolne pióro w prawym resorze. Podczas naprawy hamulców dostrzegłem tą wadę.
W planach jest także remont bagażnika dachowego , który znalazłem na strychu przekopując klamoty wraz z dziadkiem. Planuję zrobić coś w styl bagażnika Marcina (mam nadzieję że wybaczy zmałpowanie pomysłu , ale strasznie spodobało mi się zastosowanie drewnianych listewek).
Pozdrawiam

Pierwszą rzeczą są oczywiście żółte tablice , na tył zamówiłem kwadratową , wygląda zdecydowanie lepiej niż prostokąt(ktoś na forum mi tak podpowiadał – chwała mu za to). Co do całej procedury to wyrobiłem się w miarę szybko , bo całość trwała dokładnie miesiąc od daty zakupu (plus ok. 2 tyg na wyrobienie tablic). Nie było większych problemów. Przegląd również bez problemów. Cała ta inwestycja za parę lat się zwróci

Jeśli ktoś w przyszłości potrzebowałby jakiejś pomocy w rejestracji zabytku lub szukał sprawdzonego rzeczoznawcy z okolic Krakowa (pisać PW).

Hamulce mam już ogarnięte . Zostały wymienione uszczelki w zaciskach+ przewody elastyczne. Całość odpowietrzona. Nawet to już wszystko hamuje. Hamuje to może zbyt dużo powiedziane , bardziej zwalnia , ale poprawę widać. Cudów nie ma się co spodziewać , a porównywanie do hamulców w współczesnych samochodach nie ma tu sensu .
Trafiło także lusterko na lewą stronę , Cromodora Astro. Dużo lepsza prezencja! Kupione na szczęście za przyzwoitą kwotę bo na allegro od cen tych lusterek boli głowa.

Następną sprawą jest renowacja przednich boczków drzwiowych (tylne już czekają w kolejce). Mogę tu polecić wątek na forum , który poświęcony jest właśnie temu zabiegowi. Stara pilśnia to standardowo fale dunaju , zastąpiłem ją cienką sklejką którą dobrze zakonserwowałem. Od siebie mogę dodać że jako tego klipsa od kieszeni użyłem śrubki nierdzewnej z okrągłym łbem. Zakręciłem ją do wiertarki i papierem ściernym zdarłem napisy. Wygląda to naprawdę przyzwoicie.

Wymieniłem także dolne pióro w prawym resorze. Podczas naprawy hamulców dostrzegłem tą wadę.
W planach jest także remont bagażnika dachowego , który znalazłem na strychu przekopując klamoty wraz z dziadkiem. Planuję zrobić coś w styl bagażnika Marcina (mam nadzieję że wybaczy zmałpowanie pomysłu , ale strasznie spodobało mi się zastosowanie drewnianych listewek).
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 19 lip 2012, o 11:43 przez zeflo, łącznie edytowano 1 raz
-
zeflo - Forumowicz
Śliczności. Postaraj się wrzucać zdjęcia do posta, a nie w linku. Lepiej się je wtedy ogląda. Jeśli nie wiesz jak to pomogę 

125p...ociech
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat

-
Marcin125p - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: ORMO
Dzięki. Już poprawiłem zdjęcia. Wygląda to lepiej 

-
zeflo - Forumowicz
No ba! 

125p...ociech

-
Marcin125p - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: ORMO
Klapa tylna cóś Ci odstaje. Poza tym to Fiacina ma wszystko co najlepsze
Te wszystkie dodatki, listewki, lampeczki itp itd 

-
Popielaty - Forumowicz
- Ranga: Pogromca mitów
Fakt , tylną klapę muszę poprawić , i do tego wkleić porządnie uszczelkę(niestety nieoryginalną) na jakimś sylikonie lub innym wynalazku.
Raz nawet bagażnik otwarł mi się w trasie
Raz nawet bagażnik otwarł mi się w trasie

-
zeflo - Forumowicz
zeflo napisał(a):Nawet to już wszystko hamuje. Hamuje to może zbyt dużo powiedziane , bardziej zwalnia , ale poprawę widać.
Nie było problemów z hamulcami na przeglądzie?
Jak wciskasz hamulec do oporu to jest w stanie zblokować koła?
-
MateuszCOMPANY - Forumowicz
eeeeeeeee tam klapa , hamulce 
Auto jest na prawdę ładne, no i ten kolorek, pięknie się prezentuje ten Fiacik.
Pozdrawiam
P.

Auto jest na prawdę ładne, no i ten kolorek, pięknie się prezentuje ten Fiacik.
Pozdrawiam
P.
125p - "Kiedyś bił rekordy , teraz podbija serca"
forum fiata 125p fiat 125p forum duży fiat
forum fiata 125p fiat 125p forum duży fiat
-
Palec - Administrator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
MateuszCOMPANY , gdy hamowałem przednimi na przeglądzie to wyrwało auto z tych rolek , także chyba dobrze
Tył słabszy , ale też daje rade. Pan diagnosta nic nie wybrzydzał.
Takimi autami nie jeździ się na co dzień , i trzeba do nich podchodzić z "sercem". Także przegląd pojazdu zabytkowego nie jest jakiś rygorystyczny jeśli diagnosta jest normalny.

Takimi autami nie jeździ się na co dzień , i trzeba do nich podchodzić z "sercem". Także przegląd pojazdu zabytkowego nie jest jakiś rygorystyczny jeśli diagnosta jest normalny.
-
zeflo - Forumowicz