Fiat 125p - 1971 tukish blue
Re: Fiat 125p - 1971 tukish blue
Niesamowita historia. Z Fiatem zrobisz jak chcesz, ale ja pewnie bym go odrestaurował, tym bardziej że z tych roczników nie ma ich już za wiele.
- hrumek
http://imgur.com/a/IKDLT#zDsLC8x
powoli do przodu.
Zebrane części:
-błotniki
-2x klasyk przód
-2x tył
-podłoga
-pas tylny
-pas przedni
-progi wew/zew
-podproża
-poszycia drzwi x4 / będę wynieniał od połowy. wolę zrobić łączenie na przetłoczeniu niż rzeźbić mocowania pod skalpele. zwłaszcza że buda i drzwi pomimo 43lat niesamowicie trzymają proporcje.
Ogólnie zasada jest taka że sztukuję co się da do oryginału. oczywiście bez przesady -błotniki i pasy do wymiany.
ale podłogi nie wymieniam tylko wycinam skorodowane miejsca i wstawiam elementy.
Progi - no i tu mam dylemat robić tak samo jak podłogę czy wymieniać całe.
ponieważ ubytki są w dolnej części ale przy drzwiach ideał no i fabrycznie spasowany -naprawdę dobrze.
Gdzieś na forum widziałem jak jeden z Was uciął w połowie póg i dospawał jego dolną część. niestety nie mogę znaleźc tego postu. - może ktoś z czytających ma linka?
Pokjawiły się głosy za i przeciw / osobiscie mi to nie przeszkadza - chcę jak najwięcej zachować z tego auta
potem chcę to cynować.
to tyle. acha nie działa skrót do wyświetlania zdjęć " "
[img]http://i.imgur.com/KA5zeTt.jpg[/img]
powoli do przodu.
Zebrane części:
-błotniki
-2x klasyk przód
-2x tył
-podłoga
-pas tylny
-pas przedni
-progi wew/zew
-podproża
-poszycia drzwi x4 / będę wynieniał od połowy. wolę zrobić łączenie na przetłoczeniu niż rzeźbić mocowania pod skalpele. zwłaszcza że buda i drzwi pomimo 43lat niesamowicie trzymają proporcje.
Ogólnie zasada jest taka że sztukuję co się da do oryginału. oczywiście bez przesady -błotniki i pasy do wymiany.
ale podłogi nie wymieniam tylko wycinam skorodowane miejsca i wstawiam elementy.
Progi - no i tu mam dylemat robić tak samo jak podłogę czy wymieniać całe.
ponieważ ubytki są w dolnej części ale przy drzwiach ideał no i fabrycznie spasowany -naprawdę dobrze.
Gdzieś na forum widziałem jak jeden z Was uciął w połowie póg i dospawał jego dolną część. niestety nie mogę znaleźc tego postu. - może ktoś z czytających ma linka?
Pokjawiły się głosy za i przeciw / osobiscie mi to nie przeszkadza - chcę jak najwięcej zachować z tego auta
potem chcę to cynować.
to tyle. acha nie działa skrót do wyświetlania zdjęć " "
[img]http://i.imgur.com/KA5zeTt.jpg[/img]
- woy-78
- Forumowicz
Czesc Wojtek,
Widze że ruszyłes z robotą
, to dobrze, czy juz masz blacharza, ten sam co miał Błazej? lakiernik? Kiedy oddajesz do go do roboty? wrzucaj foty na bierząco... zycze wytrwalosci 
Widze że ruszyłes z robotą

Polski Fiat 125p 72r.
Polski Fiat 125p PICKUP 85r.
Pełny przebieg renowacji aut pod adresem: http://www.yellowbahama125p.pl
Facebook http://pl-pl.facebook.com/yellowbahama125p
Polski Fiat 125p PICKUP 85r.
Pełny przebieg renowacji aut pod adresem: http://www.yellowbahama125p.pl
Facebook http://pl-pl.facebook.com/yellowbahama125p
-
gregory05 - Forumowicz
z tym ruszeniem z robotą to u mnie jak ze zrywami niepodległościowymi...no ale jakiś ruch jest w temacie 
blacharz od Błażeja umawiał się ze mną 3razy i nie dotarł nigdy - ostatnim razem poprosiłem go o wizytę telefonicznie, tego samego dnia, przejezdzając obok jego zakładu ponowiłem prośbę osobiscie powiedział że tym razem będzie - i tracac kolejne godziny na czekanie stwierdziłem, że naprawa fiata TAK ale nie z tym Panem.
a szkoda bo Błażej zadowolony z efektów.

blacharz od Błażeja umawiał się ze mną 3razy i nie dotarł nigdy - ostatnim razem poprosiłem go o wizytę telefonicznie, tego samego dnia, przejezdzając obok jego zakładu ponowiłem prośbę osobiscie powiedział że tym razem będzie - i tracac kolejne godziny na czekanie stwierdziłem, że naprawa fiata TAK ale nie z tym Panem.
a szkoda bo Błażej zadowolony z efektów.
- woy-78
- Forumowicz
Zdjęcie jest za duże i dlatego coś nie gra. Musisz użyć komendy którą wygeneruje Ci serwer na którym są zdjęcia. Najlepiej żeby to była po prostu miniatura.
-
arnold - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Król Spamu!
Dzięki Arnold.
Odnośnie zdjęć - z powodu tych kilku dziurek w podłodze mata wygłuszająca uległa nieznacznej destrukcji
wyciągam wszystko /co widać na fotach/ i wymiaruję, jak skończę - wrzucę wymiary z rys. na forum. moze w przyszłości komuś sie przyda.
Odnośnie zdjęć - z powodu tych kilku dziurek w podłodze mata wygłuszająca uległa nieznacznej destrukcji

- woy-78
- Forumowicz
witaj Wojtek. Mam analogiczną sytuację z prawym progiem mojego "nowego" fiata. Jednak ktoś odradził mi takie spawanie bo zacznie rdzewieć podobno na łączeniu. Pomimo, że próg od góry tak jak w Twoim turku
mam zdrowy to będę wymieniał cały próg. Ja mam kontakt do blacharza i swojego fiata oddaję dopiero w marcu. Miło, że jednak Twój projekt nie poległ na konto syrenki.
Pozdro

-
Red West_77 - Forumowicz
Red West_77 napisał(a):witaj Wojtek. Mam analogiczną sytuację z prawym progiem mojego "nowego" fiata. Jednak ktoś odradził mi takie spawanie bo zacznie rdzewieć podobno na łączeniu. Pomimo, że próg od góry tak jak w Twoim turkumam zdrowy to będę wymieniał cały próg. Ja mam kontakt do blacharza i swojego fiata oddaję dopiero w marcu. Miło, że jednak Twój projekt nie poległ na konto syrenki.
Pozdro
Ja też mam identyczną sytuacje

Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
- OTRO
- Forumowicz
Red West_77 napisał(a):witaj Wojtek. Mam analogiczną sytuację z prawym progiem mojego "nowego" fiata. Jednak ktoś odradził mi takie spawanie bo zacznie rdzewieć podobno na łączeniu. Pomimo, że próg od góry tak jak w Twoim turkumam zdrowy to będę wymieniał cały próg. Ja mam kontakt do blacharza i swojego fiata oddaję dopiero w marcu. Miło, że jednak Twój projekt nie poległ na konto syrenki.
Pozdro
Witaj:)
ale tak jak wspomniałem na forum gdzies widziałem naprawe progu wykonaną w ten sposób i wyszło całkiem nieźle -
niestety nie moge odszukać tego postu:/
poza tym mając klasyka bedę w podobny sposob spawał przedni pas - tzn wnętrze z mojego oryginału wspawam w mr'owy. i nie jest to jakas nowość każdy tak robi. więc jesli dobrze zakonserwowane pasy wytrzymują to i próg wytrzyma. kwestia wykonania i dokładności.
- woy-78
- Forumowicz
Ja nie neguję takiego sposobu naprawy progu. Najchętniej sam bym tak zrobił ale powtarzam to co mi powiedział blacharz. Tylko teraz nasuwa się pytanie. Czy jemu chodziło jedynie o wygodę w pracy, czy rzeczywiście taka naprawa jest krótkotrwała a rdza wyjdzie ponownie na spawach.
-
Red West_77 - Forumowicz