Z tego co wiem nie jest wymagane zaświadczenie od żeczoznawcy ,znajomy rejestrował motocykl i oto jak to załatwił
1. Wypełniasz białą kartę samemu wedle wzoru. (samemu)
2. idziesz z białą kartą oraz podaniem o wpis do ewidencji zabytków do konserwatora zabytków
3. odbierasz wpis od konserwatora (zaświadczenie)
jeśli konserwator zażąda że biała karta musi być wykonana przez
RZeczoznawcę( bezprawne żądanie) to wysyłaśz wszystko listem poleconym za potwierdzeniem zwrotnym i czekasz na odpowiedz. Jeśli ci odeślą to muszą napisać pismo i powołać się na przepisy których nie ma
4. jedziesz z motocyklem do stacji która robi badania zabytkom. Musisz mieć papier- zwykłę podanie o przeprowadzenie badań na zabytku
5. odbierasz zaświadczenie o przeprowadzeniu badania.
6. bierzesz: zaswiadczenie o wpisie do ewidencji zabytków, zaswiadczenie o badaniu, umowę kupna- sprzedaży (może być np z ojcem), oświadczenie kupującego i sprzedającego że motocykl jest i byłich własnością ale zgubili dowód np 15 lat temu podczas przeprowadzki i z tym kompletem idziesz do u
RZedu. Mają ci dać żółtą tablicę bez gadania.
U mnie wszystko trwało tydzień! : badania 2dni, wpis do rejestru zabytków 4 dni, 1 dzień rejestracja.
Acha, zabytek nie musi mieć OC przy rejestracji!!! U mnie u
RZedas o tym wiedział.
Edytuj posty jesli chcesz cos dodac po chwili. mardom89. P.S. ortografia sie klania