Fso 1500 1988 L54- Ćmaga
Re: Fso 1500 1988 L54- Ćmaga
Broki już pokupowałem, silnik był robiony w Izdebnie za Fajsławicami. O widzisz, dobrze, że napisałeś o masie tłoków i korbowodów, wszystko będę musiał posprawdzać, żeby nie było potem problemów.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
- Ćmaga
- Forumowicz
Trochę mi się wszystko przesunęło w czasie, niestety nie mam na to wpływu, silnika jeszcze nie złożyłem, trzeba jeszcze wymienić łożysko wałka sprzęgłowego w wale i wtedy można będzie składać to do kupy. Zrobiłem kilka zdjęć.
Nowe części:

Blok z nowymi brokami:

Głowica:

Korbowody i podpory:

Wał korbowy:

Pompa oleju umyta i złożona z nowymi trybami:

Część umytych rzeczy:

I świeżo pomalowana miska:

Nowe części do układu hamulcowego:

Wyremontowane zaciski, złożone z nowymi tłoczkami, gumkami i klockami:

Po za tym felgi są wypiaskowane i pomalowane proszkowo na kolor RAL1013, w poniedziałek mogę je odebrać, czekam także na kuriera z nowymi oponami.
Nowe części:

Blok z nowymi brokami:

Głowica:

Korbowody i podpory:

Wał korbowy:

Pompa oleju umyta i złożona z nowymi trybami:

Część umytych rzeczy:

I świeżo pomalowana miska:

Nowe części do układu hamulcowego:

Wyremontowane zaciski, złożone z nowymi tłoczkami, gumkami i klockami:

Po za tym felgi są wypiaskowane i pomalowane proszkowo na kolor RAL1013, w poniedziałek mogę je odebrać, czekam także na kuriera z nowymi oponami.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
- Ćmaga
- Forumowicz
Szkoda, że korb nie ruszyłeś, warto wyrównać w nich masy, tak samo w przypadku tłoków i ewentualnie sworzni. Do pełni szczęścia jeszcze blok odmaluj na oryginalny kolor i będzie bajka
Dziwi mnie tylko, że przy tulejowaniu nie miałeś planowanego bloku, u mnie to się z automatu robi i blok od razu lepiej wygląda
Ale żeby nie było że tylko marudzę, podoba mi się Twoja robota 

-
bing17 - Forumowicz
Korby będę jeszcze czyścił i ważył, muszę tylko wagę skombinować, bo stara SJ15 jest za mało dokładna.
EDIT:
Wczoraj zacząłem składanie silnika:

Niestety zatrzymałem się na zakładaniu segerów sworzni do tłoków, założyłem już na 2 tłoki, niestety nie idzie mi to, albo seger wyskakuje albo się zgina, nie wiem jak to podejść, jak macie jakiś sposób na to, to piszcie.
Wczoraj przyjechały do mnie nowe opony:

Dzisiaj także odebrałem felgi z malowania proszkowego, jak będę miał czas wieczorem to zrobię jakieś foto.
EDIT:
Wczoraj zacząłem składanie silnika:

Niestety zatrzymałem się na zakładaniu segerów sworzni do tłoków, założyłem już na 2 tłoki, niestety nie idzie mi to, albo seger wyskakuje albo się zgina, nie wiem jak to podejść, jak macie jakiś sposób na to, to piszcie.
Wczoraj przyjechały do mnie nowe opony:

Dzisiaj także odebrałem felgi z malowania proszkowego, jak będę miał czas wieczorem to zrobię jakieś foto.
- Ćmaga
- Forumowicz
Pokaż jakie masz te zabezpieczenia, jeżeli jest to zwykły Seger to przydają się do tego szczypce do tego przeznaczone.
Coś tego typu http://allegro.pl/zst-szczypiec-szczypc ... 04938.html
Coś tego typu http://allegro.pl/zst-szczypiec-szczypc ... 04938.html
-
bing17 - Forumowicz
Te zabezpieczenia to zwykły zwinięty drucik i właśnie ani szczypcami ani kombinerkami nie ma jak tego ścisnąć, ale wczoraj poprosiłem ojca o pomoc i jakoś śrubokrętem daliśmy radę. Tłoki są już włożone do cylindrów a korbowody skręcone z wałem. Zaraz idę składać silnik dalej.

Felgi:

Felgi:

- Ćmaga
- Forumowicz
Czemu wstawiasz płaskie tłoki ?
-
bing17 - Forumowicz
Co to za marka tych nowych opon?
- bred
- Członek Stowarzyszenia Klub125p
Tłoki płaskie z tego względu ,że te miałem w swoich zapasach, kupno drugiego kompletu to ok. 200zł a dla mnie to nie jest mało. Jak bym miał więcej kasy to bym kupił wypukłe, w zasadzie to mi wszystko jedno jakie, ja i tak nie będę tym fiatem się ścigał, a przynajmniej na tych tłokach zawsze coś tam mniej spali benzyny. Niestety mam postój na kilka dni ze składaniem, ponieważ na śmierć zapomniałem o wyciszaczu rozrządu, we Włodawie tego nie dostanę ale już zamówiłem na alledrogo.

A opony nazywają się Ales Piensk Energy MT, tylko, że to są bieżnikowane opony, ale są nowe, nieużywane.

A opony nazywają się Ales Piensk Energy MT, tylko, że to są bieżnikowane opony, ale są nowe, nieużywane.
- Ćmaga
- Forumowicz
Trza było mówić, puściłbym Ci coś z moich zbiorów po taniości. 200zł to jakiś absurd 

-
bing17 - Forumowicz