Witaj ! Anonimowy

FSO 125p C "Baśka"

FSO 125p C "Baśka"

Postprzez kondi13 » 13 gru 2014, o 00:15

Witam

-PRODUCENT: FSO
-MODEL: 125 C
-SILNIK: 1,5
-MOC: 75km
-ROK:1988
-UKŁAD DOLOTOWY : Seria
-UKŁAD WYDECHOWY : seria
-ZAWIESZENIE : przód-seryjne spręzyny z fiata 126p, tył-resory slepany na 15cm.
-UKLAD HAMULCOWY: seria
-KOLA: jakieś tam na zime 13' z seicento
-MODY POD MASKĄ: brak
-NADWOZIE: skorodowane ,do renowacji acz kolwiek wszystkie elementy konstrukcyjne są zrowe
-WNETRZE: seria
-CAR-AUDIO : BRAK
PLANY:
-dopracowanie zawiasu/air raid
-zmiana koła
-renowacja lakieru
-renowacja podwozia
-podkręcenie jednostki napędowej
-zmiana wnętrza ze starszej wersji plus wizyta u tapicera
-dopracowanie wnętrza pod względem jeszcze wygodniejszej jazdy
-audio
i jeszcze by się coś nazbierało :)

A tu pare fotek z dnia zakupu jak i z biegiem czasu nadchodzące modyfikacje:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

po wstępnych ogarnięciach, wymianach płynów ustrojowych, wymianie przewodów hamulcowych,uszczelniaczy i to co przez lata stania się zmarnowało zostało oagrnięte . Jak już Baśka była w pełni sprawna i gotowa do jazdy przyszedł czas na pierwszą modyfikacje pt" Obniżanie"
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Następnie - z racji tego że fiat służy na co dzień postanowiłem założyć LPG firmy LOVATO w autoryzowanej stacji która się tym zajmuje i jestem zadowolony z tego wyboru, mimo że pb nie palił dużo (w lecie 8l w okresie już zimniejszym ok 10l) to jazda praktycznie nie odczuwalna pomiędzy dwoma paliwami a kasy w kieszeni więcej :D
Obrazek

i w między czasie kompletuje graty:
Obrazek Obrazek Obrazek

i długo poszukiwane stołki ;)
po skompletowaniu całego wnętrza wszystko leci do tapicera i będzie obszywane według tajnej wizji właściciela :D
Obrazek Obrazek

i jeszcze fotka z przymiarki kółeczka, ale nie wiem czy zostanie..
Obrazek

i na koniec ,Wspólna fotka z moimi przyjaciółmi(w tle mój były czarny maluch :D )
Obrazek Obrazek

Życzę wszystkim miłego wieczoru :D

do nowego up-A
kondi13
Forumowicz

Re: FSO 125p C "Baśka"

Postprzez Popielaty » 13 gru 2014, o 10:31

Sprężyny z Fiata 126p? Czeski błąd czy jakaś rewolucja w tuningu zawieszenia?
Nie polecam "podkręcać jednostki napędowej" gdyż szybko wyzionie ducha :geek: Jak na taki projekt, warto sięgnąć po jakąś jednostkę z Poloneza, albo i nawet dełohace. :o
Jaki masz pomysł na dopracowanie wnętrza?
Popielaty
Forumowicz

Ranga: Pogromca mitów

Postprzez kondi13 » 13 gru 2014, o 11:55

Sprężyny maluchowskie na przód to wcale nie jest złe rozwiązanie na optymalne obniżenie 125p, auto na nich siadło tak jak oczekiwałem, jeździ się dobrze, zrobił się bardziej stabilniejszy i już nie bawem wybije 7tyś od kiedy na nich jeżdżę i nic się nie dzieje, nic nie wydaje dziwnych dzwięków, a auto się już finalnie ułożyło i jazda zrobiła się jeszcze wygodniejsza-Każdemu polecam takie rozwiązanie, na zimę lepiej jednak jeździć na serii ale już nie będę rozbierał i jakoś przetrwam na glebie przez zime.

w kwesti podkręcania seryjnej fiatowskiej jednostki napędowej będę uparty i na sam początek zbadam go jak najdokładnie i zaczne od usunięcia wszystkich wad konstrukcyjnych ,włącznie z wyrównaniem mas na korbach-ale to w niedalekiej przyszłości ;) Dodam tylko ,że aktualnie przy seryjnym silniku wcale nie brakuje mi mocy ,jakimś drifterem do upalania też nie jestem ale chciałbym się z tym po prostu pobawić i zdziałać coś czego nikt nie chce się czepić przez tylko 3 podpory :P
aktualnie jeździ,wszystko pracuje bez zarzutów i przez zimę fajnie by było jakby tak prejeździł ;)

co do wnętrza, powoli się kompletuje- poszukuję nadal w jak najlepszym stanie boczków z listwami na wszystkie furtki i drugą deske rozdzielczą , w tym jestem wymagający bo wszystko poleci do tapicera na obszycie . Zdradze tylko że fotele będą obszyte z dwóch materiałów; skóra połączona z welurem,z tego względu ponieważ będzie wprowadzona instalacja grzewcza w siedziska we wszystkie stołki wraz z kanapą .
Ostatnio edytowano 13 gru 2014, o 14:48 przez kondi13, łącznie edytowano 1 raz
kondi13
Forumowicz

Postprzez OTRO » 13 gru 2014, o 14:17

Tego fiata z Zamościa kupiłeś czy z okolic ?
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez kondi13 » 13 gru 2014, o 14:45

w Zwierzyńcu go kupiłem 1-go maja za bardzo śmieszną kwotę ;)
kondi13
Forumowicz

Postprzez jacekes » 13 gru 2014, o 15:02

Zobaczymy, jak to będzie po słonej zimie wyglądało...
jacekes
Forumowicz

Postprzez jose » 13 gru 2014, o 15:41

jacekes napisał(a):Zobaczymy, jak to będzie po słonej zimie wyglądało...

Pozamiata go na szufelkę :D

Jak chcesz dłubać OHV (popieram), to szukaj jednostki z szerokiego caro. 115C ma kilka rozwiązań, które trochę zniechęcają, no i w caro materiały trochę lepsze. Nie będzie to duże odstępstwo od oryginału, a jest cień szansy, że praca nie pójdzie na marne. Natomiast jak wpadniesz na pomysł pakowania tam rovera, to usiądź spokojnie na d... i poczekaj aż Ci przejdzie. Nie pożałujesz.
125p '86 Sedicivalvole :D

Z fiatowskim DOHC'em jest jak z kobietą - jak raz rozbierzesz, to już do końca życia będziesz się z tym pierd...ł :D
jose
Forumowicz

Postprzez kondi13 » 13 gru 2014, o 16:28

jacekes napisał(a):Zobaczymy, jak to będzie po słonej zimie wyglądało...

nie martw się, na wiosne polecimy z blacharką,wprowadzone zostaną dodatkowe wzmocnienia, konserwacje sie przeprowadzi na tyle by przynajmniej przez dwa lata nie mieć obaw o sitko w podłodze :P

z silnikiem mam już harmonogram części które w jakimś stopniu ulegną modyfikacjom, chętnie kupiłbym od kogoś silnik 1,5 fiatowski -to dokonałbym pomiary i pierwsze testy .
Jakby ktoś miał takowy silnik w dobrym stanie, kompletny to proszę o kontakt.
kondi13
Forumowicz

Postprzez OTRO » 13 gru 2014, o 19:59

kondi13 napisał(a):w Zwierzyńcu go kupiłem 1-go maja za bardzo śmieszną kwotę ;)

A jednak jeszcze naszych okolicach można coś kupić w odpowiedniej cenie. Pewnie w przyszłości spotkamy,mam nadzieje że blacharza znalazłeś :P
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez kondi13 » 13 gru 2014, o 23:07

mam kumpla który się tym zajmuje od wielu lat ,idzie mu to bardzo dobrze i ma na koncie wiele ciekawych projektów na karku więc o blache nie mam się co martwić. wzmocnienia,wymiane elementów będa zrobione pod czujnym moim okiem ;) dobrze,że blacha u mnie wyglądą słabo tylko z wierzchu :D
kondi13
Forumowicz

Następna strona

Powrót do NASZE AUTA