Witaj ! Anonimowy

Czerwony Fiat bez większej wartości materialnej.

Czerwony Fiat bez większej wartości materialnej.

Postprzez Jacob » 4 cze 2017, o 17:19

Witajcie.
125p z 90 roku, czerwony, 1500 (Fiatowskie na łańcuszku)

Moja miłość do tego fiata (a tak naprawdę do tego konkretnego egzemplarza, bo choć aut mam na chwilę obecną chyba z sześć, to innego 125p nie planuję.) wzięła się w dość nie planowany sposób. Mój dziadek miał kiedyś Fiata, w wieku kilku lat posadził mnie za kierownicą malucha na drodze publicznej. Malucha próbowałem kiedyś nabyć, ale się nie zmieściłem :lol: w czerwcu '16 nabyłem moje odwieczne marzenie - Poloneza caro Mr'91.
Polonez okazał się fajnym "trzecim" autem, zapasowym, po okolicy domu rodzinnego (studiuję ponad 350km dalej), ale, wysokie spalanie (do 14 litrów, uszkodzony termostat) nie pozwalało na zbyt wiele. w Lipcu '16 moja ówczesna dziewczyna zapragnęła spełnić swoje odwieczne marzenie. Pojechaliśmy, obejrzałem, kupiłem z myślą "co mi szkodzi, to nie dla mnie". Fiatem 90 kilometrów wracałem Ja... I się zakochałem. Pompa hamulcowa nie działa poprawnie i momentami niemal nie hamował. Był rozklekotany, brzydki... idealny. I tak na dwa tygodnie zostałem jedynym użytkownikiem Fiata z uwagi, że "nie hamuje za dobrze, jeszcze coś się stanie" Zrobiłem nim wtedy jakiś tysiąc kilometrów. Fiat odjechał, drogi się rozeszły. Bo drodze, zaliczył jeszcze uderzenie w bramę przez nieumiejętny i niereformowalny styl jazdy jego właścicielki.
z początkiem marca tego roku, dowiedziałem się, że fiat jest na części, i niebawem się skończy ubezpieczenie - Pójdzie na złom.
I niewiele myśląc, nabyłem czerwonego potwora (w o wiele gorszym stanie, niż kiedy pierwszy raz wpadł w moje ręce) za całe 1450zl z dowozem niemal pod dom.
Od marca wymieniam w nim wszystko co wymiany wymaga (prócz blacharki, która jeszcze z miesiąc poczeka na wysoki połysk) świece, kable, 4 lampy, migacze, różne drobne pierdółki.
Od połowy kwietnia używam go na co dzień jako główne auto, gdyż wszystko inne z nieznanych przyczyn się tajemniczo wykruszyło, bo łożysko, bo dużo pali, bo to, bo tamto. I jakoś tak lecą te kilometry, bo studiuję w Krakowie, i śmiga dzielnie 130 na godzinę po autostradzie.
Silnik fiatowski, z lpg, most jugosłowiański. Przeszedł miesiąc temu legalny przegląd, ma dobrą podłogę i dobre progi. Nie planuję się go pozbywać przez najbliższe 30 lat ;)

Ostatnio chodził mi po głowie, zakup przyczepki i jakoś tak wyszło, że fiat z niewiadowem jedzie w tym roku na woodstock. Więc czas na zrobienie blacharki to jakieś 47 dni. Ale spokojnie zdążę, Błotniki, pas przedni, i wszystko co niezbędne są już w garażu i czekają na wolny tydzień.

Obrazek

Po zakupie, wraz z moim poldkiem, stał przez pewien okres na parkingu pod domem znajomej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/21ebe07e87c57056]Obrazek[/url
Jacob
Forumowicz

Re: Czerwony Fiat bez większej wartości materialnej.

Postprzez OTRO » 4 cze 2017, o 17:37

Mam wrażenie ,już gdzieś tego fiata widziałem w zamościu ;)
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez Jacob » 4 cze 2017, o 17:40

OTRO napisał(a):Mam wrażenie ,już gdzieś tego fiata widziałem w zamościu ;)

Dokładnie jakieś dwa tygodnie temu, w miejscu, gdzie zazwyczaj parkujesz swojego Fiata :lol:
Jacob
Forumowicz

Postprzez krol1313 » 4 cze 2017, o 17:43

Zmień mu te felgi z łady na polonezowskie bezdętki 5 calowe, wtedy nabierze wyglądu.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
krol1313
Forumowicz

Postprzez Jacob » 4 cze 2017, o 17:49

krol1313 napisał(a):Zmień mu te felgi z łady na polonezowskie bezdętki 5 calowe, wtedy nabierze wyglądu.

Jak najbardziej!
Aktualnie mam już dwie takie, dokupię jeszcze cztery (bo przyczepka), polakieruję i założę małe, plastikowe kołpaczki, które już czekają. Z dwiema ładowskimi kupiłem, a dwie były z Bmw, więc założyłem tymczasowo dwie kolejene z łady z cienką oponą na tył z powodów, uszkodzonego sprzęgła (ślizga się, nowe czeka na montaż, ale jak mówiłem, cały czas w użytku)
Jacob
Forumowicz

Postprzez OTRO » 4 cze 2017, o 18:11

Jacob napisał(a):

Dokładnie jakieś dwa tygodnie temu, w miejscu, gdzie zazwyczaj parkujesz swojego Fiata :lol:

Już sobie przypominam :mrgreen: ,byłeś wtedy z dziewczyną ,chyba wtedy dość mocno się spieszyło .
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez Jacob » 4 cze 2017, o 18:18

OTRO napisał(a):
Jacob napisał(a):

Już sobie przypominam :mrgreen: ,byłeś wtedy z dziewczyną ,chyba wtedy dość mocno się spieszyło .

Nie z dziewczyną, a przyjaciółką :lol: i fakt, jakoś nie było wtedy czasu, ale można się na jakiegoś spota umówić :D
Jacob
Forumowicz

Postprzez OLO » 5 cze 2017, o 09:54

Jacob napisał(a): więc założyłem tymczasowo dwie kolejene z łady z cienką oponą na tył z powodów, uszkodzonego sprzęgła (ślizga się,

Dziwne tłumaczenie. To miałoby znaczenie jedynie przy jaraniu laka :)
OLO
Forumowicz

Postprzez Jacob » 5 cze 2017, o 21:42

OLO napisał(a):
Jacob napisał(a): więc założyłem tymczasowo dwie kolejene z łady z cienką oponą na tył z powodów, uszkodzonego sprzęgła (ślizga się,

Dziwne tłumaczenie. To miałoby znaczenie jedynie przy jaraniu laka :)

Jest lepiej niż na 175/80 które były wcześniej, ślizga się teraz tylko przy "gwałtownych" przyśpieszeniach, a nie cały czas 8-)
Jacob
Forumowicz

Postprzez Mlody_ndm » 13 cze 2017, o 09:19

47dni na amatorska blacharkę... Odważnie, chyba że nie będziesz robił nic innego tylko zajmował się Fiatem.
Powodzenia życzę :)
Sprzęty:
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI
Obrazek
forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
Mlody_ndm
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Zbiera złom

Następna strona