Karetki/Sanitarki historia, służba, anegdoty
Re: Karetki/Sanitarki historia, służba, anegdoty
W karetkach nie występowały 

-
Muzeum Ratownictwa - Forumowicz
Muzeum Ratownictwa napisał(a):W karetkach nie występowały
Ale zestaw 2 x LBS5 i Tesla AZD potrafi bałaganu nad głową narobić!

http://fiat125p.pl/wp-content/uploads/2014/12/06.jpg
Kolekcja : "Pojazdy MILICJI OBYWATELSKIEJ 1944-1990"
POLSKI FIAT 125p 1300 MILICJA
FSO 125p KOMBI MILICJA
MZ ES250/2 TROPHY MILICJA
MZ TS250/1 MILICJA
MZ ETZ 250 MILICJA
MZ ETZ 251e MILICJA
FSO 125 POGOTOWIE RATUNKOWE
FSO 125p KOMBI MILICJA
MZ TS250/1 MILICJA
MZ ETZ 250 MILICJA
MZ ETZ 251e MILICJA
- PABLO
- Forumowicz
Absolutną ciekawostką jest dla mnie zdjęcie, które Muzeum Ratownictwa wrzuciło jakiś czas temu na swój profil na fb (na którym jest wiele ciekawych zdjęć z sanitarkami 125p). Pod szpitalem w Olkuszu stoi Polski Fiat 125p karetka z galeryjką jak u milicji z dwuwersowym napisem
ogotowie Ratunkowe" z historycznym zdjęciem ciężko dyskutować.

Jakiś czas temu była aukcja karetki, która również miała podobną galeryjkę z napisem "Pogotowie" wówczas (widząc również ten cały zestaw wszystkiego, którym karetka była obwieszona (jak choinka) myślałem że to tak dla szpanu. Może jednak w tym szaleństwie jest nieco więcej prawdy niż mi się wydaje. Ktoś kojarzy coś więcej w tym temacie?

Jakiś czas temu była aukcja karetki, która również miała podobną galeryjkę z napisem "Pogotowie" wówczas (widząc również ten cały zestaw wszystkiego, którym karetka była obwieszona (jak choinka) myślałem że to tak dla szpanu. Może jednak w tym szaleństwie jest nieco więcej prawdy niż mi się wydaje. Ktoś kojarzy coś więcej w tym temacie?
Zapraszam na profil: Karetki/Sanitarki 125p na facebooku oraz do dzielenia się wiedzą i zdjęciami na ich temat na mail: sanitarny125p@gmail.com
-
dominikcompel - Forumowicz
Pamiętam ten samochód, kosztował 7500 PLN...
Polski Fiat 125p 1300 1969
Polski Fiat 125p MR75 1975
Polski Fiat 126p 650 I '79
Polski Fiat 126p 650 K '84
Polski Fiat 125p MR75 1975
Polski Fiat 126p 650 I '79
Polski Fiat 126p 650 K '84
-
wilq1902 - Forumowicz
To co ma zamontowane na oryginalne nie wygląda. Niebieskie halogeny były montowane ale to wszystko tuning. Różne były jego powody, ale generalnie kierowcy lubili się wyróżniać. W krakowskiej WKTS był system przypisywania 4 kierowców na dane auto. Np Fiaty na zasadzie wymiany co miesiąc byli na innej podstacji KPR razem z autem np styczeń Teligi, luty już Białoprądnicka itp itd. Na przełomie 1993/94 pojawiła się moda na "westernizacje" sprzętu, wtedy na Fiatach pojawiły się pierwsze krzyże św. Andrzeja. Jeden miał też domalowany wąski czerwony pas 

-
Muzeum Ratownictwa - Forumowicz
Zawsze ten samochód rozpatrujmy jako OSP czyli ochotnicza straż pożarna......
-
Anatol 125p - Członek Stowarzyszenia Klub125p
dominikcompel napisał(a):Absolutną ciekawostką jest dla mnie zdjęcie, które Muzeum Ratownictwa wrzuciło jakiś czas temu na swój profil na fb (na którym jest wiele ciekawych zdjęć z sanitarkami 125p). Pod szpitalem w Olkuszu stoi Polski Fiat 125p karetka z galeryjką jak u milicji z dwuwersowym napisemogotowie Ratunkowe" z historycznym zdjęciem ciężko dyskutować.
Ze zdjęciem historycznym nie ma co dyskutować,ale w mojej ocenie to radosna twórczość kierowcy. W Milicji też zdarzały się pewne "modyfikacje" wyposażenia, zwłaszcza po remontach okresowych.Dodawanie megafonów na dach, lamp błyskowych

Karetka z aukcji jest "radosną twórczością" sprzedającego o nicku Andrzejweteran.Coś karetkowego nawet sprzedaje: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5065643
Byłem i oglądałem w zeszłym roku ten samochód.Auto stoi na trawie,przykryte kilkoma warstwami folii ogrodniczej,całe zawilgocone z zewnątrz i wewnątrz.
Na pewno była "renowacyjnie" lakierowana na fabryczny lakier,mnóstwo zacieków i ,przebarwień i bąbli...
Pasy były chyba naklejką...
Jak twierdził sprzedający,był dyspozytorem w Stacji pogotowia ratunkowego,chyba w Kaliszu,stąd ta karetka.Wyposażenie zewnętrzne ,belka dachowa,niby galeryjka,to jego własna "twórczość"...bo nie mógł nigdzie znaleźć oryginału.
Dorabiał też stelaż do noszy i uchwyt koła zapasowego pod noszami.podobnie jak uchwyt halogena z uchwytem lusterkowym.
Instalacja elektryczna-kłębowisko.
Wnętrze mnie zaskoczyło-zielone boczki z przyklejonymi srebrnymi listewkami ozdobnymi w trzech( ! )rzędach.
Obudowa nagrzewnicy karetkowa,na półce syrena elektroniczna Vemar ES1-12.
deska upstrzona dodatkowymi elementami.
Więcej grzechów nie pamiętam...
Fotek nie pozwolił robić...
Reasumując-karetka z aukcji to jest oryginalna karetka,wyposażenie zewnętrzne i wewnętrzne nie ma nic wspólnego z oryginałem,jest po prostu "radosna twórczością" sprzedającego, który jak sam stwierdził,robił tą karetkę "pod siebie"...
Kolekcja : "Pojazdy MILICJI OBYWATELSKIEJ 1944-1990"
FSO 125p KOMBI MILICJA
MZ TS250/1 MILICJA
MZ ETZ 250 MILICJA
MZ ETZ 251e MILICJA
FSO 125p KOMBI MILICJA
MZ TS250/1 MILICJA
MZ ETZ 250 MILICJA
MZ ETZ 251e MILICJA
- PABLO
- Forumowicz
Anatol 125p napisał(a):Zawsze ten samochód rozpatrujmy jako OSP czyli ochotnicza straż pożarna......
A dlaczemu?
- BORYS
- Forumowicz
PABLO napisał(a):Wyposażenie zewnętrzne ,belka dachowa,niby galeryjka,to jego własna "twórczość"...bo nie mógł nigdzie znaleźć oryginału.
Dorabiał też stelaż do noszy i uchwyt koła zapasowego pod noszami.podobnie jak uchwyt halogena z uchwytem lusterkowym.
Instalacja elektryczna-kłębowisko.
Wnętrze mnie zaskoczyło-zielone boczki z przyklejonymi srebrnymi listewkami ozdobnymi w trzech( ! )rzędach.
Obudowa nagrzewnicy karetkowa,na półce syrena elektroniczna Vemar ES1-12.
deska upstrzona dodatkowymi elementami.
Więcej grzechów nie pamiętam...
Fotek nie pozwolił robić...
Reasumując-karetka z aukcji to jest oryginalna karetka,wyposażenie zewnętrzne i wewnętrzne nie ma nic wspólnego z oryginałem,jest po prostu "radosna twórczością" sprzedającego, który jak sam stwierdził,robił tą karetkę "pod siebie"...
Dlatemu.
Ochotniczo zabrał się do pracy i stworzył takie dzieło.

-
Anatol 125p - Członek Stowarzyszenia Klub125p
Pokazała się ostatnio ciekawa aukcja:
http://olx.pl/oferta/fiat-125p-CID5-IDe ... 94195b623f
Jest to oczywiście sanitarka lecznictwa otwartego, która została "zaadaptowana" na karetkę pogotowia ratunkowego. Rzeczywiście takie coś się wielokrotnie zdarzało. W praktyce ma faktycznie granatowy pas dookoła i złożone nosze. Ciekawe jest też to coś na dachu, ktoś ma pomysł co to było? jakaś lampa? włączało się tym pstrykiem na konsoli?
Chyba nie działa link ze zdjęciami.
Ciekawe jest to, że gość pisze, że kombiak z 1980 ale biały lakier sugeruje że to prędzej 1990 rok. Ma jednak licznik termometr, a w tym czasie powinny być już okrągłe zegary. Z tym, że w moim (rocznik 1989) też jest termometr (nie wiem czy oryg.) Chyba marne szanse, żeby w Sanitarkach LO montowane były liczniki starego typu? Tak się głośno zastanawiam.
Tak czy inaczej fiat zachował się do dziś w medycznym malowaniu co jest nie lada gratką, bo na ogół pomedyczne fiaty przystosowaywano i jeździły w cywilu jako przemalowane i uzupełnione o kanapę (oczywiście bez kogutów itp)
http://olx.pl/oferta/fiat-125p-CID5-IDe ... 94195b623f
Jest to oczywiście sanitarka lecznictwa otwartego, która została "zaadaptowana" na karetkę pogotowia ratunkowego. Rzeczywiście takie coś się wielokrotnie zdarzało. W praktyce ma faktycznie granatowy pas dookoła i złożone nosze. Ciekawe jest też to coś na dachu, ktoś ma pomysł co to było? jakaś lampa? włączało się tym pstrykiem na konsoli?
Chyba nie działa link ze zdjęciami.
Ciekawe jest to, że gość pisze, że kombiak z 1980 ale biały lakier sugeruje że to prędzej 1990 rok. Ma jednak licznik termometr, a w tym czasie powinny być już okrągłe zegary. Z tym, że w moim (rocznik 1989) też jest termometr (nie wiem czy oryg.) Chyba marne szanse, żeby w Sanitarkach LO montowane były liczniki starego typu? Tak się głośno zastanawiam.
Tak czy inaczej fiat zachował się do dziś w medycznym malowaniu co jest nie lada gratką, bo na ogół pomedyczne fiaty przystosowaywano i jeździły w cywilu jako przemalowane i uzupełnione o kanapę (oczywiście bez kogutów itp)
Zapraszam na profil: Karetki/Sanitarki 125p na facebooku oraz do dzielenia się wiedzą i zdjęciami na ich temat na mail: sanitarny125p@gmail.com
-
dominikcompel - Forumowicz
Powrót do Historia, Fakty, Dane techniczne