Witaj ! Anonimowy

Napięcie ładowania na akumulatorze

Napięcie ładowania na akumulatorze

Postprzez ted » 23 lut 2025, o 22:12

Witam,
Fiat rocznik '74, originalna instalacja elektryczna, alternator, regulator napięcia.

Moje pytanie: obserwuję napięcie na akumulatorze podczas pracy na obrotach 17-18V; pomiar na regulatorze (styk 67) pokazuje tak jak powinno być max 14.4 - 14.6V lub niższe na wolnych obrotach i przy włączonych odbiornikach.

Ze schematu elektrycznego widzę (co zgadza się z rzeczywistością), że styk 30 na odbiorniki z alternatora jest połączony bezpośrednio z plusem akumulatora, bez regulacji napięcia.
Czy to dobrze dla akumulatora jeśli dostaje takie napięcie?

Skąd pytanie - nie przejmowałbym się tym zbytnio gdyż przez 50lat tak było połączone i było ok. Jednak dziś po jeździe 80-90km/h przez kilkadziesiąt km (czyli około 3000-3200rpm) akumulator padł. Po przerwie w jeździe już nie dałem rady wykrzesać prądu do rozruchu, nawet zapalenie świateł powodowało spadek napięcia na akumulatorze do 8V. W celu jazdy powrotnej trzeba było zapalić na pych.

Pozdrawiam.
ted
Forumowicz

Re: Napięcie ładowania na akumulatorze

Postprzez OLO » 28 lut 2025, o 15:03

Przeładowałeś akumulator, pewnie wygotował się elektrolit i pokrzywiły płyty. 14,5V na klemach to max!
Ja rozumiem pogoń za oryginałem, ale kup lepiej elektroniczny regulator do 6 diodowego alternatora.
OLO
Forumowicz

Powrót do ELEKTRYKA