Witam panowie, piszę w takiej sprawie, że kupiłem sobie taki oto tester mocy iskry. https://allegro.pl/oferta/tester-cewki- ... 4f69ac7020
I jestem ciekaw jaka powinna być dobra iskra w fiacie. Może ktoś wie.
Jaka powinna być moc iskry.
• Strona 1 z 1
Re: Jaka powinna być moc iskry.
60 złotych zmarnowane, równie dobrze można odsuwać przewód WN z jakimś gwoździem lub elektrodą środkową świecy od masy i patrzeć przy jakiej odległości przestanie iskra przeskakiwać.
Chcesz zmierzyć napięcie, to najlepszy jest oscyloskop z cęgami indukcyjnymi i te 60 złotych dać za usługę komuś kto takie coś posiada, ale przy pojazdach osobowych raczej niespotykane.
Chcesz zmierzyć napięcie, to najlepszy jest oscyloskop z cęgami indukcyjnymi i te 60 złotych dać za usługę komuś kto takie coś posiada, ale przy pojazdach osobowych raczej niespotykane.
-

arnold - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Król Spamu!
Ja to kupiłem za monety allegro bo musiałem wykorzystać i dałem mniej, ale mniejsza o to. Pytałem czy może ktoś wie jaką moc powinna mieć dobra iskra w fiacie. Wszystko u mnie w porządku, tak z ciekawości pytam.
- emilek683
- Forumowicz
Szczerze że jak się uprzesz to dojdziesz do centymetra szpary na tym. W książkach jest opis urządzenia gdzie sprawdza się świecę pod ciśnieniem i kontroluje się na takim czymś wyładowanie cewki (obserwowanie jak długa może być iskra). (Literaturę znajdziesz tutaj na forum)
Ale widz polega na tym że im łatwiej przeskakuje iskra (świeca w cylindrze lub nie, odpowiednia przerwa na świecy, dobre przewody zapłonowe, dobre styki, silnik na gaz lub nie, wysokie ciśnienie sprężania, np silnik o wysokim stopniu sprężania lub turbo) to tym mniejsze jest napięcie wyładowania na cewce.
I co z tego że cewka wyładuje się z 30 kV jak przy dobrym zapłonie masz 5kV? Im dłużej cewki pracują na wysokim napięciu tym szybciej padają.
Mam elektroniczny przyrząd do kontroli napięcia wyładowania cewki i w moim simsonie jest około 4 kV. Jest to tak małe napięcie że indukcja nie jest w stanie wzbudzić lampy stroboskopowej i muszę wkładać coś pomiędzy świecę, a fajkę żeby zwiększyć napięcie wyładowania i żeby lampa zaczęła migać.
A w urządzeniu masz jakąś tabelkę co znaczy co?
Ale widz polega na tym że im łatwiej przeskakuje iskra (świeca w cylindrze lub nie, odpowiednia przerwa na świecy, dobre przewody zapłonowe, dobre styki, silnik na gaz lub nie, wysokie ciśnienie sprężania, np silnik o wysokim stopniu sprężania lub turbo) to tym mniejsze jest napięcie wyładowania na cewce.
I co z tego że cewka wyładuje się z 30 kV jak przy dobrym zapłonie masz 5kV? Im dłużej cewki pracują na wysokim napięciu tym szybciej padają.
Mam elektroniczny przyrząd do kontroli napięcia wyładowania cewki i w moim simsonie jest około 4 kV. Jest to tak małe napięcie że indukcja nie jest w stanie wzbudzić lampy stroboskopowej i muszę wkładać coś pomiędzy świecę, a fajkę żeby zwiększyć napięcie wyładowania i żeby lampa zaczęła migać.
A w urządzeniu masz jakąś tabelkę co znaczy co?
-

arnold - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Król Spamu!
• Strona 1 z 1