Witaj ! Anonimowy

Bardzo dobry blog o zagadnieniach technicznych.

Bardzo dobry blog o zagadnieniach technicznych.

Postprzez arnold » 4 maja 2012, o 10:50

http://www.moto-technik.blogspot.com/

kanał YT http://www.youtube.com/user/grzebyk44

Bardzo dużo artykułów połączonych z animacjami. Polecam !
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Król Spamu!

Re: Bardzo dobry blog o zagadnieniach technicznych.

Postprzez babana » 8 mar 2018, o 15:27

Spoko stronka, nie masz może czegoś na temat restaurowania samochodów? Mechanikę w miarę rozumiem, przynajmniej na poziomie zawieszenia i osprzętu silnika. Nie znam się natomiast na blacharce i w sumie nie wiem czy jest sens się samodzielnie za to zabierać.
Myślałem ewentualnie nad kupnem jakiegoś szrota dla treningu, ale potrzebuję jakiegoś konkretnego poradnika dla początkujących.
babana
Forumowicz

Postprzez MARKHEIM » 9 mar 2018, o 08:52

Nie wiem czy wogóle jest taka publikacja dotycząca restaurowania samochodów krok po kroku, dlatego że każdy samochód restauruje się inaczej, w zależności od stopnia jego zniszczenia i poziomu oryginalności, do jakiego chcemy dojść. Proponuję przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac zaopatrzyć się w literaturę do Twojego samochodu, najlepiej serwisowe książki napraw i katalog części zamiennych oraz przede wszystkim dokładnie sfotografować wszystko, nawet najdrobniejsze elementy i detale, które na pierwszy rzut oka nie mają żadnego znaczenia. Znacznie to ułatwi pracę później przy składaniu samochodu, szczególnie jak od rozbiórki upłynęło już kilka lat.
Jeśli ogarniasz w jakimś stopniu mechanikę to dobrze, ale jak nie masz doświadczenia zawsze posiłkuj się literaturą, bo czasami drobnostki decydują o wszystkim. Blacharka też jest do ogarnięcia. Poczytaj ogólnie o naprawach karoserii, łączeniu blach, spawaniu itd, następnie kup migo-mata i w praktyce popróbuj coś pospawać, bo z teorii niewiele się nauczysz.
Oczywiście zawsze możesz oddać samochód do warsztatu, ale zrobiony samodzielnie remont daje zdecydowanie dużo więcej satysfakcji.
Polski Fiat 125p 1968r.
Warszawa 204 Sedan 1966r.
Warszawa 223 Kombi 1968r.
Mercedes W124 260E 4-matic 1988r.
MARKHEIM
Forumowicz

Postprzez babana » 9 mar 2018, o 10:40

Z mechaniką mam ten komfort, że jeśli nie uda mi się czegoś złożyć do końca pomoże mi tata (pracował jako mechanik), ale najbardziej boje się blachy. Mam obawy, że źle zabezpieczę spawy i będę się borykał z korozją za kilka miesięcy.
Dlatego planuję najpierw poćwiczyć na jakimś samochodzie, którego nie będzie mi szkoda, jakiś rozbitek albo coś podobnego i szukam poradników typu "podstawy spawania migoamtem"
babana
Forumowicz

Powrót do LINKOWNIA