Witaj ! Anonimowy

1998 Polonez Atu Plus 1.6 GSi 23E by stranger

1998 Polonez Atu Plus 1.6 GSi 23E by stranger

Postprzez stranger » 17 paź 2016, o 19:17

Witam

Chciałbym przedstawić Wam moją kolejną perełkę z FSO.
W miarę postępowania "choroby" zwanej pasją do FSO zacząłem kręcić się w temacie Polonezów. I tak w lutym tego roku stałem się posiadaczem Atu+ z 1998 roku z 1.6 GSI pod maską. Pierwszy właściciel nie jeździł nim zbyt wiele, a od 2006 roku Polonez stał w garażu na warszawskim Targówku.

Po zakupie wymieniłem wszystkie płyny, paski i inne eksploatacyjne rzeczy. Na dzień dzisiejszy pozostało zrobić kilka drobnostek przy silniku, poprawić estetykę. W najbliższym czasie zagoszczą oryginalne 13" Tip-Topy. Poza tym plan zakłada utrzymanie go w jak najlepszej kondycji, bez zbędnych udziwnień.

Nie ma co tu więcej pisać. Poza stanem i przebiegiem to w sumie nic specjalnego. Auto po prostu cieszy oko i daje przyjemność z jazdy.

Kilka fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aktualny stan licznika to nieco ponad 24 tysiące kilomatrów:

Obrazek

Do zobaczenia na zlotach ;)
stranger
Forumowicz

Re: 1998 Polonez Atu Plus 1.6 GSi 23E by stranger

Postprzez Mlody_ndm » 17 paź 2016, o 19:35

Piękny egzemplarz. Nie wiem czy przypadkiem nie stał kiedyś do sprzedania w Nowym Dworze Mazowieckim.
Bo tam w jednym takich auto-handlo-myjnio-warsztacie mieli swego czasu Atu+ właśnie w tym kolorze z symbolicznym przebiegiem.
Sprzęty:
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI
Obrazek
forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
Mlody_ndm
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Zbiera złom

Postprzez Canaveral » 17 paź 2016, o 22:36

ooo ładny ładny :) musiał stać w tym garażu bo najdelikatniejsze plastiki nie wyblakły :) gratulacje!!
FSO hobbysta...
Canaveral
Forumowicz

Postprzez stranger » 31 paź 2017, o 18:58

Aktualizacja :)

Na nowy sezon Polonez dostał nowe opony i 13-calowe Tip-Topy po renowacji. Wiosenną przejażdżką udałem się pod elektrownię Kozienice:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W lipcu Polonez odwiedził miejsce narodzin...

Obrazek

... oraz jednego z Klubowiczów. Dziękujemy OLOwi i Małżonce za serdeczne, jak zawsze przyjęcie ;)

Obrazek

W tym sezonie Atuwka zaliczyła zlot w Sulejowie:

Obrazek

Po 15 kilometrach jazdy w kierunku Sulejowa Polonez odmówił posłuszeństwa. Strzelił pasek napędu alternatora i pompy wody (kolejny i ostatni już raz jestem zawiedziony produktami DAYCO :evil: ). Po kilkuset metrach wskazówka temp. prawie stanęła dęba na czerwonym polu. Cóż, szybka wymiana obu pasków, dolewka płynu i ruszamy dalej. Atu wraz z ekipą dzielnie pokonało trasę. :D W trakcie powrotu, prawie po domem Atuwce pękło 25 000 przejechanych kilometrów:

Obrazek

Kolejny cel podróży: Fabryka, w najbliższą sobotę. Zatem do zobaczenia!
stranger
Forumowicz

Powrót do NASZE INNE KULTOWE POJAZDY