Witaj ! Anonimowy

Polonez Kombi 1999

Polonez Kombi 1999

Postprzez LYsY » 3 wrz 2016, o 16:09

Cześć!

W styczniu 2016 kupiłem Poloneza Kombi. Auto było w nadzwyczajnie dobrym stanie blacharskim - gdyż od nowości pozostawało u jednego właściciela, który samochód garażował. Ogłoszenie o sprzedaży nie przebiło się do większej grupy ludzi - bo po pierwsze sprzedający wystawił je na jakimś mniej znanym portalu, po drugie - opisał jako Polonez Combi. Przez C. Dlatego nikt, kto szukał Kombi, na to ogłoszenie nie trafiał.

Auto było bardzo zadbane, ale silnik nadawał się do remontu. Zamiast tego, po prostu go wymieniłem u Kantmana. Dodatkowo, trzeba było zrobić zawieszenie, wymienić bak, zrobić szereg drobnych napraw (np. pęknięte wypełnienie zegarów, podświetlenie panelu nagrzewnicy itd). Auto dostało oryginalne felgi i nowe opony, a także nową chłodnicę z dwoma wentylatorami. Wszystko po to, żeby zdołało dotrzeć na Sycylię, gdzie w tym roku udaje się Złombol :)

Poniżej - relacja fotograficzna z prac.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

vObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdr :)
LYsY
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”
- Jeremy Clarkson
LYsY
Forumowicz

Re: Polonez Kombi 1999

Postprzez jacekes » 3 wrz 2016, o 20:10

Przerejestrowałeś na białe, zły człowieku.
jacekes
Forumowicz

Postprzez LYsY » 3 wrz 2016, o 20:35

To fakt, jestem zły :mrgreen: Prawdę mówiąc nawet nie wiem, jak zostać przy czarnych. Z tego co mi wiadomo to można to tylko zrobić na półlegalu. Albo zdjąć blachy i oświadczyć, że zaginęły, albo po prostu nie przerejestrowywać. Ale ponieważ auto musi być w pełni legalne (wyjazd za granicę) to nawet nie myślałem o zachowywaniu czarnych blach...
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”
- Jeremy Clarkson
LYsY
Forumowicz

Postprzez stranger » 4 wrz 2016, o 13:16

No ładny, gratuluję znaleziska. Dbaj o niego, bo Plus w Kombi niedługo będzie równie ciężkim tematem co 125p w Kombi. Co do czarnych blach - teoretycznie możesz jeździć bez przerejestrowania. Jeśli masz przegląd i aktualne OC to nikt nie ma podstaw, żeby się czepiać. Sam jestem ciekaw jak sprawa wygląda w przypadku przekroczenia granicy. Mam Poloneza również na czarnych blachach, kupiłem go na początku roku i miałem już jedną kontrolę. Psiarnia nie powiedziała nic ;)
stranger
Forumowicz

Postprzez OLO » 5 wrz 2016, o 10:43

Fajny sprzęcik!
OLO
Forumowicz

Postprzez Tomek_k » 6 wrz 2016, o 20:25

Świetny zakup, zdrowo wygląda. Polonezy Kombi były powszechnie kupowane na przełomie 1999/2000 roku przez drobnych przedsiębiorców i zajeżdżane, to autko było traktowane niczym Dacia Logan dzisiaj - tanio kupić, wykorzystać na maxa i nie martwić się kolejną rysą czy wgniotą na lakierze. Spróbujcie znaleźć dzisiaj ładne Kombi w ogłoszeniach :).
Tym bardziej cieszą dzisiaj zachowane egzemplarze. Mi udało się 2 lata temu dokonać niemal niemożliwego - zakupiłem Kombi z przebiegiem (!) 1700 km. Od żony zmarłego właściciela. Samochód jest nowy, największe wrażenie robi na mnie ta plastikowa "buda dla psa" jak nazywam dach i tylna część nadwozia:

Tutaj moje kombi:

http://forum.fsoptk.pl/index.php?topic=45509.0
Fiat 1500 '66
125 S '69
125p 1300 '71
132p 1800 '74
125p 1800 ''76
131 1600 TC '78,
PN 1500 '80, 1,5 LE '86, 1.5 SLE '89
PN Caro 1,6 GLE/GLI '94,1.4 GTI '98, 1,6 GLI '99, ATU 1,6 GSI '02
Fiat 126 Town '99
MB W124 500E '92
Audi A7 3,0 TDI
Tomek_k
Forumowicz

Postprzez LYsY » 9 wrz 2016, o 21:58

Dzięki :) Ten też był kupiony jako ciężarówka i nawet w taki sposób był przez jakiś czas zarejestrowany. To było widać po kukurydzy we wnęce zamka bagażnika :mrgreen: Ale właściciel dbał o auto, było zawsze garażowane, widać też, że dokonywał niewielkich, kosmetycznych napraw. Na przykład - wiadomo, że w Plusach oksydowane, czarne ramki wokół okien się wycierają. Tu też się wytarły, ale właściciel pomalował je na czarno. Pędzlem co prawda, więc idealnie nie jest, ale ten fakt oddaje jego podejście do samochodu.

pozdr
LYsY
- Jeremy Clarkson
LYsY
Forumowicz

Postprzez Mlody_ndm » 18 wrz 2016, o 18:21

Kawał dobrej roboty i fajnego sprzętu.
Podziwiam za zacięcie do robienia tego wszystkiego.
A przy wlewie paliwa to co cudowałeś i dlaczego?
Bo mi w Atu strasznie benzyną jedzie i nie wiem dlaczego.
Sprzęty:
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI
Obrazek
forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
Mlody_ndm
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Zbiera złom

Postprzez LYsY » 7 paź 2016, o 11:00

Mlody_ndm napisał(a):Kawał dobrej roboty i fajnego sprzętu.
A przy wlewie paliwa to co cudowałeś i dlaczego?
Bo mi w Atu strasznie benzyną jedzie i nie wiem dlaczego.

Z wlewem jest problem. Ta puszka, którą widzisz na fotkach, ma tendencję do "otwierania się". Jest złożona z dwóch połówek, która wyskakują. Jeśli ta puszka nie jest szczelna, to przy otwartych oknach śmierdzi wewnątrz paliwem. W Atu jest to samo rozwiązanie. U mnie było gorzej niż nieszczelność:

Obrazek

Jak widzisz, puszka się otworzyła i połówki się względem siebie przesunęły. Efekt? Jak zatankowałem do pełna, to mi się wylało ze 2 litry paliwa na stacji. Dlatego musiałem puchę wyjąć, posklejać na czarny silikon, dla bezpieczeństwa owinąłem ją jeszcze power tape no i trzyma. Oraz nie śmiedzi :)

Obrazek

Można też to cholerstwo (układ pochłaniania par) wywalić, zgodnie z instrukcją na ptk:

http://forum.fsoptk.pl/index.php?PHPSESSID=mplpr9e3qgpqr4kc32go81f393&topic=32726.msg726248#msg726248

A co do trasy...

Poldolot przejechał w ramach Złombolu 4600 km bez żadnej awarii. Chociaż w zasadzie były dwie, przepaliły się dwie żaróweczki podświetlenia rejestracji :mrgreen: Auto spalało 8,3 - 10 litrów na 100km. Na pokładzie 3 osoby, żarcie, piwo, bagaże i kufer dachowy. Alpy atakowaliśmy na piątym biegu, bardzo rzadko trzeba było wrzucać czwarty :P Ale dla uczciwości należy dodać, że na tej piątce prędkość spadała do 80kmh.

Trasa wiodła przez Polskę, Słowację, Węgry, Słowenię do Włoch i na Sycylię (przy czym odcinek Neapol - Palermo pokonaliśmy promem) a z powrotem przez Austrię i Czechy do Polski.

Było super :)

Odwiedziliśmy Pompeje, Monte Cassino oraz Wezuwiusza. Szczególnie te dwie ostatnie lokalizacje wymagały wspinania się konkretnymi serpentynami. Ale i tu auto dawało radę.

Parę fotek:

Gdzieś na włoskiej autostradzie:
Obrazek

Parking pod Monte Cassino:
Obrazek

Meta na Sycylii:
Obrazek

Po zjechaniu z promu w Neapolu:
Obrazek

pozdr
LYsY
- Jeremy Clarkson
LYsY
Forumowicz

Postprzez OLO » 7 paź 2016, o 12:02

Gratuluję polonezoju!
OLO
Forumowicz

Następna strona

Powrót do NASZE INNE KULTOWE POJAZDY