Kolejne fanty.

Sposobów wykończenia aluminium, łącznie z barwieniem powierzchni jest na dzień dzisiejszy bardzo dużo. Anodowanie wchodzi w grę tylko przy czystym aluminium. W przeciwnym wypadku anodowanie odpada. Nie wszystko da się anodować tak od razu. Dla małych powierzchni aluminiowych - to chromowanie i mamy spokój. Najtańszym i najszybszym sposobem dla tej rurki jest pokrycie wypolerowanej na "błysk ciupagi" powierzchni przemysłową bezbarwną farbą, utwardzalną dla Al. To musi być farba do metalu i to błyszczącego! Nie wszystkie farby nadają się do tego, bo na przykład zdarza się, że aluminium ciemnieje trochę lub nawet matowieje po pomalowaniu niektórymi farbami. Jeśli chodzi o mnie, to mnie też się bardziej podoba błyszcząca rurka. Ale nie ma co szaleć z taką rurką. Przecież to jakaś rurka, której nie widać i jeśli jest z Al, to jej nic nie będzie. Bez przesady. Warto moim zdaniem poświęcić więcej uwagi pionowym słupkom w drzwiach, które za nic w świecie nie pasują do ładnych błyszczących obramówek drzwi.bing17 napisał(a):Ja swoją wypoleruje, bo ten efekt najbardziej mi odpowiada, natomiast czym to później zabezpieczyć przed matowieniem ?
A to dlaczego? Cała metalizacja Al "lata" na tym. Nie są to tanie farby, bo to są przemysłowe farby.dominiq napisał(a):Gdzieś widziałem wypolerowane aluminium pokryte bezbarwnym, ale wątpię, żeby to było trwałe. Ogólnie to chyba ciężko temat.
overdriver napisał(a):Sposobów wykończenia aluminium, łącznie z barwieniem powierzchni jest na dzień dzisiejszy bardzo dużo. Anodowanie wchodzi w grę tylko przy czystym aluminium. W przeciwnym wypadku anodowanie odpada. Nie wszystko da się anodować tak od razu. Dla małych powierzchni aluminiowych - to chromowanie i mamy spokój. Najtańszym i najszybszym sposobem dla tej rurki jest pokrycie wypolerowanej na "błysk ciupagi" powierzchni przemysłową bezbarwną farbą, utwardzalną dla Al. To musi być farba do metalu i to błyszczącego! Nie wszystkie farby nadają się do tego, bo na przykład zdarza się, że aluminium ciemnieje trochę lub nawet matowieje po pomalowaniu niektórymi farbami. Jeśli chodzi o mnie, to mnie też się bardziej podoba błyszcząca rurka. Ale nie ma co szaleć z taką rurką. Przecież to jakaś rurka, której nie widać i jeśli jest z Al, to jej nic nie będzie. Bez przesady. Warto moim zdaniem poświęcić więcej uwagi pionowym słupkom w drzwiach, które za nic w świecie nie pasują do ładnych błyszczących obramówek drzwi.bing17 napisał(a):Ja swoją wypoleruje, bo ten efekt najbardziej mi odpowiada, natomiast czym to później zabezpieczyć przed matowieniem ?
Lörken GmbH & Co. Tego sporo przerobiliśmy. Isotex też jest dobry. Trzeba uważać, aby nie przegiąć z ilością utwardzacza, bo wychodzi mleko.bing17 napisał(a):A możesz konkretnie podać jaką farbę masz sprawdzoną do zabezpieczenia polerowanego aluminium ? Słupki mam opanowane, trochę z tym zeszło ale wyglądają tak jak powinny, rurę wypolerować i tak chcę, nie ma dla mnie żadnego znaczenia że jej nie widać.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości