Witaj ! Anonimowy

Straż pożarna historia, służba, anegdoty

we wspólpracy z www.fiat125p.pl

Straż pożarna historia, służba, anegdoty

Postprzez Muzeum Ratownictwa » 20 sty 2016, o 18:38

Ostatnio edytowano 22 sty 2016, o 17:39 przez Marcin125p, łącznie edytowano 2 razy
Powód: W związku z brakiem reakcji na prośbę o uzupełnienie przypisów zdjęcia wyświetlają się dopiero po kliknięciu w link strony żródłowej.
Muzeum Ratownictwa
Forumowicz

Re: Straż pożarna historia, służba, anegdoty

Postprzez dominikcompel » 21 sty 2016, o 19:39

Piszesz, że fiaty pojawiły się w straży w latach 70. Tymczasem na 5 zdjeciu jest samochód z chromoatrapą i kłami czyli sam początek tych lat. Masz może dane co do dokładniejszych danych? W jakim charakterze jeździły te samochody?

Ja tam tropię przeszłość kombiaków i w kwestii pożarniczych natrafiłem na takie:

1. opracowany (xxx-data opracowania) przez KWSP Katowice
http://www.prl998.pl/pokazsamochod.php?id=229
ponoć artykuł o nim ukazał się w Auto-Technice Motoryzacyjnej nr 7 z 1986 r. (jeżeli ktoś ma dostęp do tego artykułu prosze o skany na maila, bo jeszcze tego w rękach nie maiłem i nie mam dostępu). Ponoć to pierwsze tego typu auto w Polsce i było prezentowane na wielu wystawach/targach pożarniczych.

2. drugi egz. został obracowany (marzec 1988 r.) w KRSP Zielona Góra
http://www.prl998.pl/pokazzdjecie.php?id=g458
spotkałem się z osobą odpowiedzialną za projekt przystosowania tego samochodu do funkcji Lekkiego Samochodu Ratownictwa Technicznego (SLRT) i mam materiały na jego temat, opracowywuję artykuł, bo tyle jest ciekawych motywów na jego temat, że było by szkoda się tym nie zająć. Jak napisze to udostępnie.

3. trzeci, który chyba powstał (xxx-data opracowania) to był KRSP Warszawa-Mokotów
http://www.prl998.pl/pokazsamochod.php?id=382
też jest artykuł na jego temat: Przegląd Pożarniczy nr 4 z 1988 r. (mam skany więc moge przekazać, jak ktoś chętny poczytać
Zapraszam na profil: Karetki/Sanitarki 125p na facebooku oraz do dzielenia się wiedzą i zdjęciami na ich temat na mail: sanitarny125p@gmail.com
dominikcompel
Forumowicz

Postprzez Muzeum Ratownictwa » 22 sty 2016, o 13:54

Oczywiście Fiaty tak naprawdę wyparły...Warszawy z roli samochodów operacyjnych Slop, ale były też Wołgi, Polonezy a nawet...Dacie :-) W krakowskiej komendzie jeździł też operacyjny Fiat Kombi czerwony, w innych Komendach też się zdarzały. Wersje specjalistyczne z linków to inwencja twórcza strażaków, nie fabryki ;-)
Muzeum Ratownictwa
Forumowicz

Postprzez Muzeum Ratownictwa » 22 sty 2016, o 23:15

Rok 1975, operacyjny Fiat 125p prawdopodobnie Lotniskowej Straży Pożarnej w Balicach, choć możliwe że Komendy Wojewódzkiej.

Obrazek
Muzeum Ratownictwa
Forumowicz

Postprzez dominikcompel » 23 sty 2016, o 08:29

Duży ten fiat jakiś i koła dziwne (żart)

Co do pojazdów pożarniczych to warto wrzucić takiego linka dot. stosowanych oznaczeń (dla mnie to była czarna magia)
http://www.wysokiemazowieckie.straz.bia ... czenia.htm
(można znaleźć szersze omówienie oznaczeń, również na wikipedii. Da to ogólnie pogląd na przeznaczenie danego pojazdu.

Co do kombiaków to służyły one najczęściej właśnie jako poajzdy ratownictwa technicznego. Generalnie lata 70. to wzrost ilosci wypadków na drogach. Z tego co udało mi się dowiedzieć to był to czas stosowania dość prymitywnych sposobów docierania do ludzi zakleszczonych w pojazdach. Wcześniej były wykorzystywane łomy i siekierki. Później jak się pojawiły narzędzia hydrauliczne (np. Lukas, Holmatro) to np. na żuku. Podstawowym problemem stała się szybkosć dotarcia do poszkodowanych (bezpieczeństwo pasażerów w autach jeżdżących w latach 70. i 80. to inna historia, strażacy opowiadają, że czasem była masakra). Komendanci rozumiejąc problem szukali rozwiązań na przede wszytskim skrócenie czasu dojazdu. Tak z grubsza doszło do adaptowania pierwszych kombiaków 125p. Były jak na owe czasy szybkie nawet zapakowane full sprzętem i z 3 strażakami w środku.
Zapraszam na profil: Karetki/Sanitarki 125p na facebooku oraz do dzielenia się wiedzą i zdjęciami na ich temat na mail: sanitarny125p@gmail.com
dominikcompel
Forumowicz

Powrót do Historia, Fakty, Dane techniczne