Witaj ! Anonimowy

Sing Sing 75

Sing Sing 75

Postprzez Red West_77 » 26 lis 2016, o 23:32

Nadejszla...wiekopomna...chwila. :D
Sing Sing...zapragnął mieć kuzyna...starszego :D
Jak zdążyliście się zorientować, wspomniałem że szukam starszego krewniaka z rodziny FSO dla Sing Singa.
Zrobiłem rekonesans po łódzkem :D bardziej na celu miałem inną misję. Obejrzałem burgunda '76 z ogłoszenia na OLX i nie polecam. Dzięki Piotrze, czułem tam Twoją obecność :D Borys wie o kim piszę.
Od zawsze marzył mi się wczesny MR, a że miałem młodsze fiaty dążyłem do tego by poprawić urodę moich dotychczasowych pociech. Niestety produkty FSO po wielu latach traciły na jakości jak i urodzie co powszechnie jest wiadome.
"POLSKI FIAT 125p" brzmi dumnie i to wczesny MR-75. Mój nowy "stary fiat" jest właśnie takim wyjątkowym egzemplarzem. Wyprodukowany pod koniec 1975 roku. Data pierwszej rejestracji 01.01.1976
Nabyłem go w dniu dzisiejszym z wczorajszą rezerwacją i wróciłem dzięki ważnemu badaniu technicznemu oraz polisie OC o własnych 4 kołach. No jedno pózniej zawiodło ale mniejsza z tym. Przygoda była jak to ze starym samochodem.
Mój serdeczny przyjaciel i kolega z forum, którego poznałem kilka lat temu, Lukasq polecił mi link z nowym ogłoszeniem.
Zadzwoniłem, przeprowadziłem wstępny wywiad ze sprzedającym i dowiedziałem się, iż jest to auto bardzo zdrowe blacharsko od pierwszego właściciela A.D.1941. Jeżdżące, hamujące i trzymające się drogi co najważniejsze.
Ów właściciel słynący z różnych inwencji twórczych, znany jest w miejscowości Zawadzkie powiat Strzelce Opolskie jako ostatni własciciel polskiego fiata 125p. Wg powyższego wiele usprawnień i udziwnień w moim nowym "starym fiacie", o czem pózniej.
Samochód kupiłem sądzę za kwotę bardzo adekwatną do jego stanu blacharsko - lakierniczo - mechanicznego. Oględziny przeprowadziłem bardzo dokładnie, stan podłogi jest idealny. Podnosiłem auto na lewarku celem wymiany kół o czem pózniej. Podwozie regularnie zabezpieczane przed korozją wytrzymało 41 lat bez poprawek blacharskich. Lakier nie jest wolny od wad. Jak to bywa w samochodzie w wieku średnim, posiada kilka nieudanych zaprawek, czym mam zamiar zając się jak najszybciej.
Wnętrze wg mnie jest idealne. Na fotelach i tylnej kanapie założone były od wielu lat pokrowce z epoki w kolorze Blue jak śpiewała wtedy Maryla Rodowicz.
Niektórzy poznali już osobiście moją ciekawość i zawziętość więc jak najprędzej zdjąłem starannie to okrycie wierzchnie z plastykowej krowy. Moim oczom ukazała się brązowo - ruda pięknie zachowana, "nie wypierdziana tapicerka".
Co do szczegółów cechujących ten model. Wszystkie najważniejsze znamiona wczesno-emerowe posiada. Buda ta sama od nowości, wszystkie blachy oryginalne: pasy przedni i tylny, klapa bagażnika, deska rozdzielcza, kierownica w idealnym stanie, uchylne fletnerki, oparcie kanapy z podłokietnikiem no i znaczek "POLSKI FIAT" na atrapie. Czego brakuje do pełni szczęścia?
Pierwszy właściciel zaślepił otwory drzwiowe śrubami i zaspawał progowe. Podobno jakiś "mądry" pracownik Polmozbytu przestraszył go, że jak tego nie zrobi korozja zje auto w mgnieniu oka :D
Listwy drzwiowe oraz progowe posiadam i wrócą na swoje miejsce, gdy skoryguję lakier podobnie jak "lycencja fiata" no bo ma do niej prawo.
Zdjęcia wkleję jutro
Red West_77
Forumowicz

Re: MR-75 Staruszek Fiat - nie wygląda na tyle lat

Postprzez narkee » 27 lis 2016, o 07:21

Poka poka!
Tamten do żyda?
Obecnie:
http://facebook.com/bmwe30gdynia

Ex:
Popiół - Polski Fiat 125p 1975
Aniou - Polski Fiat 125p 1975
Diabeu - Polski Fiat 125p 1981
Władysław - Polonez 1.5 SLE 1989
Generał Pe - FSO 125p 1990
Gnida - Polonez Caro Plus 1997 MR89
narkee
Forumowicz

Postprzez Mlody_ndm » 27 lis 2016, o 12:06

Dawaj zdjęcia bo zapowiada się ciekawie :)
Sprzęty:
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI
Obrazek
forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
Mlody_ndm
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Zbiera złom

Postprzez Red West_77 » 27 lis 2016, o 14:32

noo doobra...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Red West_77
Forumowicz

Postprzez Mlody_ndm » 27 lis 2016, o 14:39

Myślałem że będzie nieco ładniejszy ;)
Ale tak na poważnie to nie jest źle, ale widać że typowy grzybowóz ;)
Z felgami to gościa nieźle poniosło, pewnie pojechał na szrot po opony i wyliczył że taniej przełożyć z felgami niż płacić za przekładki opon w wulkanizacji.

Gratuluję zakupu ciekawego rocznika :)
Sprzęty:
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI
Obrazek
forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
Mlody_ndm
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: Zbiera złom

Postprzez Red West_77 » 27 lis 2016, o 15:14

Grzybowóz ale tylko pozornie, zdziwilibyście się. Fakt, że dziadek wprowadził sporo innowacji, niektóre bardzo mi się podobają. Te zaprawki to niewypał. Zacząłem to szlifować i wystarczyło tylko punktowo zaprawić odpryski. To se ktoś z rozmachem porobił takie ala Picasso.
Moja ocena samochodu:
1. Lakier 3 (oryginalny, zaprawki do poprawienia, do wypolerownia)
2. Karoseria 4- (zgodność z oryginałem, drobne ogniska korozji zasprejowane)
3. Podwozie 5 (zwarte, twarde i całe, nie łatane, konserwacja solidna, podnosiłem z 2 stron na lewarku. Test przeszedł wzorowo)
4. Wnętrze 4+ (oryginalne kompletne, tapicerka bez przetarć i pęknięć)
5. Zawieszenie 4+ (dobrze tłumi nierówności, jedynie kuper stoi wysoko)
6. Hamulce 4 + (wymieniony cały układ, tarcze, klocki, przewody sztywne i gumowe)
7. Silnik 3+ (na moje oko zbyt bogata mieszanka, lekko się dławi przy dodawaniu gazu, jest zrywny, nie przepala oleju, nie pluje z odmy, odpala od strzała)
8. Skrzynia biegów 5- (pracuje cicho i precyzyjnie na każdym biegu)
9. Elektryki 4 (nie działa oświetlenie wnętrza i lampek drzwi) oświetlenie licznika, kontrolek, świateł bez zarzutu.
10. Koła 2- (opony stare, jedna mi się rozerwała prawie pod domem, felgi z Volkswagena). Tylne koła zamieniłem na swoje poprzednie z sing singa. Dobrze, że ich nie sprzedałem. Przód do przekładki
11 Detale 4 (brak listew drzwiowych, progowych oraz licencji na błotnik. Wszystko posiadam i uzupełnię.
Szyby kompletne zgodne z rocznikiem, jedynie przednia radziecka.
Red West_77
Forumowicz

Postprzez krol1313 » 27 lis 2016, o 15:55

Z opisu wydawał mi się ładniejszy, obstawiam że pewnie będzie jak zawsze całość do malowania.
Gratuluje rocznika i doprowadzenia go do pełnego ładu , składu i blasku.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
krol1313
Forumowicz

Postprzez Anatol 125p » 27 lis 2016, o 17:11

Co Ty chcesz tu polerować?
Obrazek
Anatol 125p
Członek Stowarzyszenia Klub125p

Postprzez rumunysa » 27 lis 2016, o 20:57

Gratuluje zakupu, w końcu spełniłeś swoje marzenia i masz prawdziwego MR75.
Mam nadzieje, że będzie okazja zobaczyć go na żywo w Oleśnicy.
Oleśnica - Fiat 125p 1976
rumunysa
Forumowicz

Postprzez Red West_77 » 27 lis 2016, o 21:26

Dziekuję za ciepłe komentarze.
Wklejam kolejne zdjęcia wykonane w dniu dzisiejszym.
Obrazek
Obrazek
Tylne koła już przełożyłem. Poczekam na bardziej sprzyjającą aurę by wymienić przód.
Obrazek
Dywan w stanie bardzo zadowalającym. Odkryłem go i zobaczyłem zdrową podłogę. Stan dywanu świadczy o tym, że mało nim jeżdżono.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Red West_77
Forumowicz

Następna strona

Powrót do NASZE AUTA