Witaj ! Anonimowy

Fiat 125p 1981r. L74 (Dubai White)

Re: Fiat 125p 1981r. L74 (Dubai White)

Postprzez angi » 16 lut 2013, o 19:40

Tak patrzę na wasze wypociny o wyjeździe na tegoroczny złombol i pozwolę sobie dorzucić moje trzy grosze, bo pojadę w tym roku (o ile Bóg i partia da mamonę i chęci, oraz fajną Kompanie(Arnold ty wiesz co... ]:->) :)) już trzeci raz, a drugi raz swoim autem - Polonezem.
Jako priorytet to radzę się przyjrzeć hamulcom, nie tylko wymienić klocki itp, ale również sprawdzić stan tłoczków, jak wyglądają same tarcze. Dlaczego tak ważne są hamucle? rok temu mieliśmy na trasie kilka przypadków zapiekających się szczęk hamulcowych, podczas trasy często jedzie się prawie 3 - 4 godziny z dużą szybkością i hamulce się grzeją.
LPG to kwestia około 1200 zł jak chcecie legalnie założyć gaz do fiata, pamiętajcie że tylko w Finlandii nie mamy gazu na trasie, resztę trasy da się racjonalnie zaplanować od stacji do stacji LPG - średnio tankując gaz co 100 - 150 km.
Kolejna sprawa w jakim stanie macie w tym fiacie amortyzatory, jak wygląda przednie zawieszenie, warto też obciążyć fiata i zobaczycie jak bardzo wam auto siądzie po załadowaniu, ja w tym roku dokładam trzecie pióro resora. Proponuję zawieźć fiata na stację diagnostyczną i zafundować mu "ścieżkę zdrowia" wtedy będziecie wiedzieć co i jak. To na razie tyle pozdr
FSO Polonez Caro L80 "Czerwony Klekot" MR91
Jedziemy na Złombol Arctic Edition
Katowice - Nordkapp 71°10′21″N
http://czerwonyteam.blogspot.com/
angi
Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Postprzez bruns » 16 lut 2013, o 19:50

Marcin125p napisał(a):Dizla wrzućcie! W Skandynawii o LPG podobno trudno :D
Ale benzyny mają pod dostatkiem .
Na pytania techniczne dotyczące 125p odpowiadam wyłącznie na forum .
bruns
Forumowicz

Postprzez Wojtur » 18 lut 2013, o 08:51

Angi, dzięki za sugestie! Dobre rady zawsze mile widziane :)

Jeśli chodzi o hamulce, to podobno są świeżo po remoncie, ale oczywiście wszystko sprawdzimy. A zawieszeniem i tak planowaliśmy zająć się na poważnie. O dołożeniu pióra już czytałem na forum złombola i widzę, że więcej osób tak robi - też to wezmę pod uwagę. Pod pełnym obciążeniem na pewno Fiat trochę usiądzie...

Narkee - spokojnie, zaczekamy dojedziemy :D
Wojtur
Forumowicz

Postprzez Wojtur » 18 kwi 2014, o 08:14

Jak widzicie minęło sporo czasu od mojego ostatniego wpisu. Ci którzy od początku sceptycznie wypowiadali się o naszym pomyśle pewnie uśmiechną się z satysfakcją czytając ten post. Otóż na Złombola nie udało nam się pojechać (głównie z powodu braku czasu), ale obyło się bez kłótni, których się niektórzy z Was spodziewali i Fiat przeszedł w moje ręce.

Decyzja była trudna, ale niestety z powodu różnych życiowych zmian postanowiłem go w końcu sprzedać. To nie koniec marzeń o jeżdżeniu Dużym Fiatem, ale ich realizację muszę po prostu odłożyć w czasie. Nie stać mnie na razie na dalszą renowację, a nie chcę żeby auto stało i niszczało. Mam nadzieję, że trafi w dobre ręce - zwłaszcza że nie mam takiego ciśnienia, żeby sprzedać go byle komu za pół darmo.

Trochę rzeczy zostało w nim wymienionych, pozostaje się zająć blacharką (naprawiłem tylko podłogę od strony kierowcy, było tam jakieś uszkodzenie mechaniczne, podobno poprzedni właściciel najechał na jakiś kamień). Lista zrobionych rzeczy poniżej:

- końcówki drążków
- drążek środkowy
- tłumik środkowy
- filtry
- nowe opony Dębica Passio 175/70 R13 (na felgach do opon bezdętkowych)
- przerywacz zapłonu z kondensatorem
- świece
- palec rodzielacza
- bendiks
- uszczelki + dysze w gaźniku

Jeśli ktoś jest zainteresowany kupnem, piszcie na priv. Szczegółowe zdjęcia podeślę, jak ktoś będzie zainteresowany.

Pozdr.
Wojtur
Forumowicz

Postprzez narkee » 13 maja 2014, o 08:09

Jak dobrze widziałem, to Fiat sprzedany.
Obecnie:
http://facebook.com/bmwe30gdynia

Ex:
Popiół - Polski Fiat 125p 1975
Aniou - Polski Fiat 125p 1975
Diabeu - Polski Fiat 125p 1981
Władysław - Polonez 1.5 SLE 1989
Generał Pe - FSO 125p 1990
Gnida - Polonez Caro Plus 1997 MR89
narkee
Forumowicz

Postprzez Wojtur » 16 maja 2014, o 13:35

Zgadza się, Fiat ma nowego właściciela. Wygląda na to, że trafił w dobre ręce.
Wojtur
Forumowicz

Poprzednia strona

Powrót do NASZE AUTA