Witaj ! Anonimowy

OC od poprzedniego właściciela

OC od poprzedniego właściciela

Postprzez Poprostupolski » 14 kwi 2013, o 22:30

Witajcie. Chciałbym was prosić o radę, bo w internecie znalazłem sporo informacji na ten temat, ale trudno mi było odnieść je do mojej sytuacji.

Po poprzednim właścicielu mam ważne jeszcze OC, które mogę przepisać na siebie. Jednakże o ile mi wiadomo, po upływie ważności tej umowy nastąpi rekalkulacja (która w moim przypadku nie byłaby korzystna). Zakładając że rozumuję poprawnie, to czy po upływie ważności tego OC mogę zrezygnować z dalszego ubezpieczania i zmienić ubezpieczyciela bez żadnych konsekwencji? Czy moje dotychczasowe rozumowanie jest poprawne? I jak ma się do tego owe 30 dni na wypowiedzenie umowy od daty kupna?
Z góry dziękuję za radę, jeśli napisałem coś zbyt zawile to mogę wyjaśnić ;)
Nikt nie mówił że będzie lekko.
Poprostupolski
Forumowicz

Re: OC od poprzedniego właściciela

Postprzez Palec » 14 kwi 2013, o 22:32

Czy OC jest opłacone przez poprzedniego właściicela na cały rok ?

W jakim towarzystwie masz wykupioną tę polisę ?
125p - "Kiedyś bił rekordy , teraz podbija serca"
forum fiata 125p fiat 125p forum duży fiat
Palec
Administrator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Postprzez mardom89 » 14 kwi 2013, o 22:37

a czemu miałbyś nie móc zrezygnować z usług danej firmy? Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale wg mojej wiedzy to że przepisałeś ubezpieczenie na siebie nie wyklucza mozliwosci odstąpienia od umowy zamiast przedłuzenia na jej koniec.
po co wypowiadać ubezpieczenie przed zakonczeniem polisy? od jakiegos czasu za przepisanie ubezpieczenia na siebie nie płacisz ani grosza. skoro poprzedni własciciel oplacił całą składkę to mozesz z niej korzystać ( tak jak ja w przypadku malucha).
FSO Polonez C 83' L54 1500OHV"Władek"
Niewiadów N126e 84'
FSO 125p 88' L87 1608DOHC "Kulfon"
index.php forum fiat 125p forum fso 125p klub 125p
mardom89
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Postprzez Marcin125p » 14 kwi 2013, o 22:54

Na zmianę ubezpieczyciela masz 30 dni od daty zakupu. Kasę nadpłaconą dostanie poprzedni właściciel. Rekalkulacja składki zależy w dużej mierze od widzimisię agenta ;) Jak kupowałem Fiata miałem co prawda tyle samo zniżek co poprzedni właściciel, ale mieszkam w "droższym" regionie i jedna pani w PZU chciała bym dopłacił różnicę, a druga nie. Poszedłem do tej drugiej :) Z kolei gość który kupił ode mnie Astrę musiał dopłacić prawie 1000, bo miał 21 lat i nie miał żadnych zniżek.
125p...ociech
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Marcin125p

Ranga: ORMO

Postprzez Poprostupolski » 14 kwi 2013, o 22:57

Normalnie bym nie pytał, ale w związku z tym że mam małe doświadczenie z ubezpieczalniami a w dodatku straszą mnie że trzeba uważać to co mi szkodzi się upewnić.
Dzięki za konkrety! :)

Ubezpieczenie w firmie Uniqa na cały rok, ważne jeszcze do lipca. Podobno przy przepisywaniu ubezpieczenia nie robią rekalkulacji, ale się okaże jak będę załatwiał sprawę.
Poprostupolski
Forumowicz

Postprzez mardom89 » 14 kwi 2013, o 23:00

Poprostupolski napisał(a):

Ubezpieczenie w firmie Uniqa na cały rok, ważne jeszcze do lipca. Podobno przy przepisywaniu ubezpieczenia nie robią rekalkulacji, ale się okaże jak będę załatwiał sprawę.

Kiedyś przepisanie kosztowało ( nie wiem czy zawsze tyle samo, ale przepisujac fiata na siebie dopłacałem linkowi 100 zł), obecnie juz sie nie dopłaca, jesli OC było zapłacone za cały rok
FSO Polonez C 83' L54 1500OHV"Władek"
Niewiadów N126e 84'
FSO 125p 88' L87 1608DOHC "Kulfon"
index.php forum fiat 125p forum fso 125p klub 125p
mardom89

Postprzez Palec » 14 kwi 2013, o 23:03

Poprostupolski napisał(a):Normalnie bym nie pytał, ale w związku z tym że mam małe doświadczenie z ubezpieczalniami a w dodatku straszą mnie że trzeba uważać to co mi szkodzi się upewnić.
Dzięki za konkrety! :)

No to już ci piszę że w Warszawie w Uniqua przepisują z automatu bez rekalkulacji.
Dowiedz się tylko (im szybciej tym lepiej) jaki masz termin na wypowiedzenie umowy u ubezpieczyciela.
Auto kupiłeś na siebie jak rozumiem i nie masz zniżek ?
Są sposoby żeby było taniej ale najpierw powiedz/napisz czy umowa z poprzednim właścicielem jest na Ciebie i czy masz kogoś w rodzinie kto ma zniżki ?
No i czy zgodzi się ta osoba na współwłasność ?
125p - "Kiedyś bił rekordy , teraz podbija serca"
forum fiata 125p fiat 125p forum duży fiat
Palec
Administrator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Postprzez Poprostupolski » 14 kwi 2013, o 23:34

Nie mam żadnych zniżek bo młodziak jestem, ale wziąłem za współwłaściciela z mamą. Znalazłem ubezpieczyciela co by w takim układzie dość tanio wyliczył (400zł) ale chciałem wykorzystać to co mi zostało po poprzednim właścicielu bo to zawsze parę baniek do przodu.
Poprostupolski
Forumowicz

Postprzez Driverd2 » 15 kwi 2013, o 18:11

Marcin125p napisał(a):Na zmianę ubezpieczyciela masz 30 dni od daty zakupu. Kasę nadpłaconą dostanie poprzedni właściciel. Rekalkulacja składki zależy w dużej mierze od widzimisię agenta ;) Jak kupowałem Fiata miałem co prawda tyle samo zniżek co poprzedni właściciel, ale mieszkam w "droższym" regionie i jedna pani w PZU chciała bym dopłacił różnicę, a druga nie. Poszedłem do tej drugiej :) Z kolei gość który kupił ode mnie Astrę musiał dopłacić prawie 1000, bo miał 21 lat i nie miał żadnych zniżek.

Dziwne :) bo ja kupiłem auto z droższego regionu i to ja dostałem zwrot nadpłaty a nie poprzedni właściciel, bo jak by nie było stałem się nowym właścicielem auta i polisy.
Fiat 125p prod. 1982r, rej. 2.01.1983r poj. 1.5
Niewiadów 126e 1981r
Komar 1969r
WSK 125
Driverd2
Forumowicz

Postprzez Marcin125p » 15 kwi 2013, o 18:29

Chodziło o zwrot pieniędzy z wypowiedzianej umowy.
125p...ociech
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Marcin125p

Ranga: ORMO

Następna strona

Powrót do HYDE PARK