OC od poprzedniego właściciela
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Re: OC od poprzedniego właściciela
To też ty to dostaniesz, wkońcu nabyłeś auto wraz z ubezpieczeniem, czyż nie? Aby poprzedni właściciel otrzymał zwrot kasy musiał by sam zerwać umowę i sprzedać ci auto bez ubezpieczenia, czego teoretycznie nie wolno mu zrobić 

Fiat 125p prod. 1982r, rej. 2.01.1983r poj. 1.5
Niewiadów 126e 1981r
Komar 1969r
WSK 125
Niewiadów 126e 1981r
Komar 1969r
WSK 125
-
Driverd2 - Forumowicz
Nie. Sprzedawca nie może zerwać umowy. Sprzedawca musi poinformować ubezpieczyciela o sprzedaży, a nabywca jak nie chce korzystać z tej ubezpieczalni musi w ciągu 30 dni złożyć wypowiedzenie. Jak sprzedawałem swoje auta brałem od kupujących wypowiedzenia i dostawałem zwrot kasy. Jedno było w PZU, drugie chyba w Warcie.
125p...ociech
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat

-
Marcin125p - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: ORMO
Teraz nie mogą przedłużyć z automatu, pozmieniało się więc nie trzeba wypowiadać z tego co wiem, chodziło o przypadki podwójnych polis dla tych co się zgapili
więc jest na naszą korzyść ale też musimy pilnować ciągłości, a właściciel auta może rozwiązać umowę wraz z jej końcem, tak samo jak ty masz prawo zrobić to ze swoim ubezpieczeniem, a to że ma obowiązek poinformować zbycie auta to wiadomo. Jeśli kupiłeś auto i wypowiesz umowę przed jej końcem kasa jest twoja ja tak zrobiłem i jak mówię kasę dostałem ja bo prawnie pojazd był już moją własnością a polisa jest do auta przypisana
ewentualnie może być też widzimisię urzędasa 

Niewiadów 126e 1981r
Komar 1969r
WSK 125
Niewiadów 126e 1981r
Komar 1969r
WSK 125
-
Driverd2 - Forumowicz
Driverd2 napisał(a):... ewentualnie może być też widzimisię urzędasa
I tu leży burek pogrzebany

125p...ociech

-
Marcin125p - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: ORMO
tak na szybko
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Nowe-zasady-OC-dla-kierowcow-Sprawdz-swoje-obowiazki-2755711.html
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Nowe-zasady-OC-dla-kierowcow-Sprawdz-swoje-obowiazki-2755711.html
Niewiadów 126e 1981r
Komar 1969r
WSK 125
Niewiadów 126e 1981r
Komar 1969r
WSK 125
-
Driverd2 - Forumowicz
Jest jeszcze jedna droga postępowania z Polisą OC o której nikt nie wspomniał 
Kupić samochód z ważnym OC, i olać temat aż do jej końca.
Przerabiałem to już kilka razy, nawet zdarzyło mi się przerejestrować samochód, a polisę zostawić na poprzedniego właściciela i numery rejestracyjne. Nie było żadnych problemów, nawet przy kontroli drogowej misiaki nie czepiali się że mam polisę na inny numer rejestracyjny bo numer VIN się zgadzał.
Miałem też sytuację gdzie poprzedni właściciel samochodu zgłosił sprzedaż samochodu do ubezpieczyciela i podał moje dane. Ubezpieczyciel z automatu o nic nie pytając przysłał mi nową polisę bez żadnej dopłaty.
Inna ciekawostka. Kupiłem samochód po nieboszczyku od spadkobierców, dostałem tylko dowód rejestracyjny, polisy żadnej nie było. Poszedłem ubezpieczyć na siebie, okazało się że samochód ma ważną polisę w PZU bo ta przedłużyła się z automatu bo nie została wypowiedziana. Była ważna do 31 grudnia, a ja kupiłem samochód we wrześniu. I co ciekawe mogłem korzystać z polisy poprzedniego właściciela, opłacając tylko składkę za okres od dnia zakupu do zakończenia polisy tj. do 31 grudnia. Aż sam się zdziwiłem że tak się da.

Przerabiałem to już kilka razy, nawet zdarzyło mi się przerejestrować samochód, a polisę zostawić na poprzedniego właściciela i numery rejestracyjne. Nie było żadnych problemów, nawet przy kontroli drogowej misiaki nie czepiali się że mam polisę na inny numer rejestracyjny bo numer VIN się zgadzał.
Miałem też sytuację gdzie poprzedni właściciel samochodu zgłosił sprzedaż samochodu do ubezpieczyciela i podał moje dane. Ubezpieczyciel z automatu o nic nie pytając przysłał mi nową polisę bez żadnej dopłaty.
Inna ciekawostka. Kupiłem samochód po nieboszczyku od spadkobierców, dostałem tylko dowód rejestracyjny, polisy żadnej nie było. Poszedłem ubezpieczyć na siebie, okazało się że samochód ma ważną polisę w PZU bo ta przedłużyła się z automatu bo nie została wypowiedziana. Była ważna do 31 grudnia, a ja kupiłem samochód we wrześniu. I co ciekawe mogłem korzystać z polisy poprzedniego właściciela, opłacając tylko składkę za okres od dnia zakupu do zakończenia polisy tj. do 31 grudnia. Aż sam się zdziwiłem że tak się da.
Sprzęty:
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI

forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI

forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
-
Mlody_ndm - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Zbiera złom
Mlody_ndm napisał(a):Jest jeszcze jedna droga postępowania z Polisą OC o której nikt nie wspomniał
........
Nie polecam tej metody. Każdy ubezpieczyciel ma prawo zrobienia rekalkulacji i może żądać często bardzo dużej dopłaty. Część towarzystw z tego korzysta a część nie. Najlepsze wyjście to jak najszybciej udać się do oddziału takiej firmy (ewentualnie infolinia) zapytać się czy będą chcieli dopłaty (przy okazji sprawdzić czy OC było opłacone z całości bo z kartonika często to nie wynika) i jeśli nie chcą dopłat to powinni wystawić bezskładkowy aneks zmieniający właściciela polisy (nic na gębę bo się można później zdziwić). Jeśli chcą dopłat to trzeba skalkulować czy to się opłaci, jeśli za drogo to wypowiedzieć i z tym samym dniem zrobić swoje OC. Jeśli olejesz temat to możesz dostać wezwanie do zapłaty rekalkulacji po długim czasie i wtedy może być już za późno na wypowiedzenie - płacisz ile chcą.
Uwaga termin 30 dni w obecnej ustawie nie istnieje. Kupujący ma prawo zerwać umowę w każdej chwili a ubezpieczyciel ma prawo naliczać rekalkulację już od dnia zakupu. Sprzedający ma obowiązek zgłosić sprzedaż w ciągu 14 dni.
Fiat 125p z 1989r
Niewiadów N126n z 1990r
Warszawa M20 z 1958r
Opel Super 6 z 1936r
www.retropasjonaci.pl
Niewiadów N126n z 1990r
Warszawa M20 z 1958r
Opel Super 6 z 1936r
www.retropasjonaci.pl
-
Retro Pasjonat - Forumowicz
• Strona 2 z 2 • 1, 2