przez Ćmaga » 9 paź 2014, o 01:20
Na razie silnik jeszcze u szlifierza, bo coś się przeciągnęło i jutro dopiero go odbiorę. Trochę mnie wkurzył, bo za szlif wałka i osiowanie zaśpiewał 2 stówy, trochę dużo biorąc pod uwagę, że np. regeneracja głowicy łącznie z wymianą gniazd na utwardzone kosztuje jakieś 320-350zł, a czopy wałka mają dosłownie kilka setnych milimetra większą średnicę od starego i trzeba szlifować niestety. W przyszłym tygodniu już powinienem do pracy jeździć Fiatem w końcu, jak wszystko pójdzie dobrze. Maciejowski masz racje, że lepszy silnik od Poloneza na wtrysku, jakiś czas temu chciałem tak zrobić, miałem nawet już jechać po takiego polda z 1,6 Gsi ale ktoś mi go podkupił, a że Fiat wtedy był cały czas potrzebny to kasa poszła na poprawki 115C, benzynę i założenie LPG. Teraz już za późno na przeszczep, będę się męczył z tym motorem. Trzeba też w końcu białego Fiaciora doprowadzić do stanu używalności.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)