Witaj ! Anonimowy

Popielaty FSO 125p, czyli FSO Classic

Re: Popielaty FSO 125p, czyli FSO Classic

Postprzez Popielaty » 28 wrz 2014, o 19:38

Ćmaga napisał(a):Gruby remont się szykuje. Powodzenia w dalszych pracach. Tak z ciekawości to dużo nagaru i szlamu było w silniku?

Na zaworach było mnóstwo nagaru, na tłokach jedynie plamki. Jeśli chodzi o silnik, to jest tak zasyfiony asfaltem, że bałem się skrobać śrubokrętem, żeby mi tam murzyn z dzidą nie wyskoczył. Silnik po prostu wyzionął ducha.
Popielaty
Forumowicz

Ranga: Pogromca mitów

Postprzez Wujo » 29 wrz 2014, o 19:13

asfalt ze specjal selektol ;P
Wujo
Forumowicz

Postprzez Popielaty » 29 wrz 2014, o 19:32

Nein, Lubro 20W50 od Orlenu. Całe szczęście w okolicy nie idzie już dostać tego oleju...
Popielaty
Forumowicz

Postprzez hrumek » 18 paź 2014, o 20:54

Fiatowskie silniki lubią 20W 40, jest gęsty ale dobry na przecieki, Zimą gorzej odpala, ale to nie szkodzi.
hrumek

Postprzez Popielaty » 18 paź 2014, o 21:58

Teraz mam ogromny dylemat jaki olej zastosować. Zaleję gęstym to może mieć problemy ze smarowaniem, zaleję rzadkim, to wypluje mi wszystkimi uszczelniaczami, zwłaszcza, że....

Zrobiłem ostatnio znowu troszkę zakupów. Stwierdziłem, że zamontuję u siebie zapłon elektroniczny, więc kupiłem potrzebne rzeczy
Aparat ze słynnym zielonym kabelkiem...

Obrazek

Nową cewkę zapłonową do eletronika

Obrazek

I co najciekawsze, firma APE w Opolu posiada w swej ofercie moduły do Poloneza i 125p. Kupiłem moduł APE 05S, czyli Sport. Czytałem sporo opinii na temat tego modułu i dałem się skusić. Podobno na Polonezie nie czuć różnicy, ale przeskok z stykowca na moduł APE będzie bardzo odczuwalny. Moduł jest wielkości dwóch pudełek na zapałki.

Obrazek

Ostatnio na forum poruszany był temat przekładki pompy oleju z Poloneza do Fiata. Pojawiło się nawet zdjęcie porównawcze dwóch pomp oleju. Okazało się, że zdjęcie pochodzi z aukcji allegro. Szybko ją znalazłem i z miejsca pompę kupiłem, przez co jestem posiadaczem pięknej rzeźby, która mi pomoże. Jest to nic innego, jak zespawane ze sobą metodą prób i błędów rurki z Fiata i Poloneza. Najlepsze jest to, że rurka jest szczelna i pasuje!

Obrazek

Zacząłem więc szukać pompy oleju z Poloneza. Tamta która była z rurką jest używana, więc najwyżej ją wyczyszczę, złożę na nowych zębatkach i będzie na zapas. Trafiłem na ogłoszenie dwóch pomp - oleju i wody. Stwierdziłem, a co się będę szarpał z elektromagnesem. Biore obydwie, więc teraz mam dwie pompy wody. Druga będzie na zapas ;)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Poza komorą to nabyłem też regenerowaną przekładnię kierowniczą, bo moja jest już nieźle wyhuśtana.

Obrazek

A dzisiaj z kolei załatwiłem sobie na złomie 5 biegową skrzynię z Poloneza. Rok produkcji 1999, ma jeszczę fabryczną plombę na lince licznika - ZSO, więc musi pochodzić z Trucka. Troche się tego obawiałem, ale skrzynia z zewnątrz była sucha, w środku był nawet czysty olej, biegi wchodzą, zdziwiony jestem 5 biegiem :o :lol: Dałem za nią 100 zł, słono przepłaciłem co? ;)

Obrazek
Obrazek

Profilaktycznie założę jej nowe uszczelki i uszczelniacze, zaleje Hipolem i wyczyszczę dzwon na lustro, bo będzie pod maską widoczny.
Wkrótce planuje następne zakupy i pewnie niedługo odwiedzę szlifierza. Jest jeszcze jedna sprawa, której się boję - lakierowanie komory silnika.
CDN...
Popielaty
Forumowicz

Postprzez OTRO » 18 paź 2014, o 22:47

Czy ja dobrze widzę ,nie chciało się komuś trzech śrub odkręcać ?
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez Marcin125p » 18 paź 2014, o 22:52

Kupiłem kilka lat temu regenerowaną przekłanię. Po 5kkm ma luzy :roll:
125p...ociech
Życie lepsze bywa, gdy obok 125p stoi Niva :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p

Ranga: ORMO

Postprzez bing17 » 19 paź 2014, o 07:09

Jak chcesz być pewny co masz to rozbierz tą skrzynię, powymieniaj co trzeba i poskładaj, Inaczej to zawsze będzie niewiadoma, a jak ona jeździła w Trucku to pewnie lekko nie miała i przydałby się jej serwis.
bing17
Forumowicz

Postprzez OTRO » 19 paź 2014, o 09:21

bing17 napisał(a):Jak chcesz być pewny co masz to rozbierz tą skrzynię, powymieniaj co trzeba i poskładaj, Inaczej to zawsze będzie niewiadoma, a jak ona jeździła w Trucku to pewnie lekko nie miała i przydałby się jej serwis.

Ktoś już w tej skrzyni grzebał ,bo widać czerwony silikon .
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz

Postprzez krol1313 » 19 paź 2014, o 09:39

OTRO napisał(a):
bing17 napisał(a):Jak chcesz być pewny co masz to rozbierz tą skrzynię, powymieniaj co trzeba i poskładaj, Inaczej to zawsze będzie niewiadoma, a jak ona jeździła w Trucku to pewnie lekko nie miała i przydałby się jej serwis.

Ktoś już w tej skrzyni grzebał ,bo widać czerwony silikon .

A nie pomyślałeś o tym że w tym miejscu leje się z niej olej i mógł to ktoś zwyczajnie uszczelnić?

czekam na relację odnośnie remontu silnika, zainteresowany jestem efektami po zmianie pompy oleju i elektronika:)
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
krol1313
Forumowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NASZE AUTA