Czyli wymiana poszyć ma sens? A jak rozpoznać dobre poszycia, takie które będą w miarę pasowały? Te co wrzuciłem powyżej wyglądają ok?
Edit:
Tutaj ładnie widać zdjęte poszycie viewtopic.php?f=3&t=2153
125p '88 "Majonez"
Re: 125p '88 "Majonez"
pogadaj z tym o którym pisałem. Fiat ma dużą tolerancje pasowania. On wstawil 1 orginal z epoki i 3 wspólczesne i wyszlo miodzio i chyba sam to robił
STOP forumowym napinaczom
-
Lampart - Forumowicz
Lampart napisał(a):pogadaj z tym o którym pisałem. Fiat ma dużą tolerancje pasowania. On wstawil 1 orginal z epoki i 3 wspólczesne i wyszlo miodzio i chyba sam to robił
Oj z tą tolerancją pasowania to bym się nie zgodził. Ciężko jest spasować blachy , np drzwi od innego egzemplarza a co dopiero poszycia drzwi rzemieślnicze. Trzeba umieć zaginać blachy itp aby pod łączenia nie było rudego.
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
-
krol1313 - Forumowicz
Ale jednak da się. Szkoda tylko, że tak mało informacji na ten temat jest w internecie.
Edit:
Kolejne części przyjechały

Edit:
Kolejne części przyjechały

-
dominiq - Forumowicz
Sam tego nie zrobisz dobrze jeżeli nigdy tego nie robiłeś, wbrew pozorom do tej roboty potrzebny jest kumaty blacharz który nie wie, że 125p ma tak duże tolerancje pasowania, bo później to wygląda jak tramwaj tylko.
-
bing17 - Forumowicz
Oczywiście, że nigdy tego nie robiłem
Szukam na razie informacji i chcę ułożyć sobie plan działania. Może wystarczy wykorzystać tylko kawałek dolnego poszycia i zastosować jako reperaturkę. Dopóki nie zdejmę drzwi to i tak mogę sobie wróżyć, choć pewnie i tak skończy się na wymienia drzwi na nowe (które też niekoniecznie muszą dobrze pasować).

-
dominiq - Forumowicz
Jak to stwierdził mój nadworny balacharzo-lakiernik nie ma co podejmować decyzji o zakupie elementów/reperaturek dopóki nie ocenisz stanu obecnych. Bo np. używane drzwi mogą być piękne, ale okazać się ulepione ze szpachli, reperaturki raz pasują lepiej raz gorzej. A czasem to co wygląda tragicznie z wierzchu po potraktowaniu piaskiem okazuje się całkiem niezłe do odratowania.
Przykładem może być moja kupa rdzy - przejrzyj przynajmniej początek tematu:
viewtopic.php?f=64&t=4362
Z całego obrazu tego żalu i rozpaczy, po piaskowaniu i ocenie stanu wymieniony został tylko błotnik PP i prawy próg.
Więc zanim zaczniesz kupować poszycia/drzwi sprawdź co będzie po oczyszczeniu. Może nie warto dorabiać sobie kosztów i pracy, tylko wycynować/zrobić małą wstawkę.
Przykładem może być moja kupa rdzy - przejrzyj przynajmniej początek tematu:
viewtopic.php?f=64&t=4362
Z całego obrazu tego żalu i rozpaczy, po piaskowaniu i ocenie stanu wymieniony został tylko błotnik PP i prawy próg.
Więc zanim zaczniesz kupować poszycia/drzwi sprawdź co będzie po oczyszczeniu. Może nie warto dorabiać sobie kosztów i pracy, tylko wycynować/zrobić małą wstawkę.
Sprzęty:
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI

forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
'81 Polski Fiat 125p L79 WPT 1313 Edyszyn
'83 Polonez 1.5 L54
'91 Żul A11B
'99 Plusz 1.6GLI

forum fiata 125p fiat 125p fso 125p forum duży fiat
-
Mlody_ndm - Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
- Ranga: Zbiera złom
Zakupy drzwi/poszyć na razie odpuszczam. Zobaczymy co siedzi w moich.
-
dominiq - Forumowicz
Nie kupuj samych poszyć bo ciężko je potem wstawić żeby się nie pofalowały. Nowe drzwi, względu na cenę odradzam, szukaj dobrych używek, bardzo często się pojawiają , do tego w normalnych pieniądzach.
Można trafić kompletne, wtedy masz dodatkowe części w gratisie które możesz jeszcze sprzedać.
Można trafić kompletne, wtedy masz dodatkowe części w gratisie które możesz jeszcze sprzedać.
- bred
- Członek Stowarzyszenia Klub125p